PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Đurđevdan

6.05.2007

Stežka najdemo nekoga v bivši Jugi, ki ni nikoli slišal taktov ali vpil besed pesmi Đurđevdan. Koliko ljudje poznajo ta praznik, je pa čisto druga štorija. Danes je Đurđevdan.

V krščanskem svetu je to Jurjevo ali Đurđevo, saj ni važno, vemo za katerega svetnika gre – za ultra frajerja, ki je zaštihal zmaja. Datuma se pač ne ujemata, ker gre za različna koledarja – julijanskega in gregorijanskega. ”1

V islamskem svetu je to dan dveh prerokov – Hizirja (ali Hidirja) in Ilijasa (ali Ilijaša). Ederlezi, ponekod Hidirellez, Hederlezi, Erdelezi, so imena tega praznika, nastala z združitvijo imen omenjenih prerokov. Pesem Đurđevdan je doživela veliko različic in predelav, celo bedno rap varianto. Najizvirnejša, romska, je nekaj posebnega, kaj ne? O čem pa poje romski deček? Kliče očeta in mamo. Žalosten je, ker vsi Romi žrtvujejo jagenjčke, on, revni bobnar, pa je izključen iz praznovanja.

Kaj je Đurđevdan v mojem svetu? Praznik, ki na določen način povezuje vse narode in narodnosti bivše Juge. Pravoslavce, katolike, muslimane … Rome. Sao Roma.

To, i djedova slava.

 1. “Če te je kdaj begalo pravoslavno novo leto, božič, ipd., klikni sem in sem. Še vedno te bo begalo, ker je vse skupaj prekompleksno za nepotrpežljivega surferja.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 6.05.2007 ob 17:35 pod Emo, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Đurđevdan”
 1. dfunkydrek - 6.05.2007 ob 17:56
  dfunkydrek

  Če že, potem Bijelo Dugme.

 2. buba švabe - 6.05.2007 ob 18:10
  buba švabe

  Bijelo Dugme ftw!

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !