PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

SUCB&R No5: Robin Harris – Back in the day

8.05.2007

Za predstavitev afroameriškega I dont’t give a shit, I’m gonna say whatever the fuck I wanna say stand-upa namenoma nisem izbral Pryorja ali npr. enega izmed The original kings of comedy. Njih mnogi že poznate.

Poleg tega, spodnji posnetki Robina Harrisa odkrivajo pojav, katerega bi rad spotoma predstavil – a running gag, pa tudi razložil zakaj slovenski stendaper, ki posnema nigga humor, po mojem mnenju ne more uspeti v Sloveniji.

YouTube slika preogleda

Robina lahko brez težav uvrstimo v več podžanrov – insult stand-up, blue stand-up, ipd. Ampak pustimo predalčke. Meni predvsem pade v oči njegov tempo, njegova izvedba, njegova stabilnost. To je komedijant, ki je dal skozi vse, kar življenje v USA takemu komedijantu nudi”1”. To je ameriški getto črnec, ki govori”2” o ameriškem getto življenju. Tudi ko poskuša komentirati širše, politične teme, je videti getto ozkost njegovega razmišljanja.

Na odru je kot riba v vodi. Opažate kako prijetno je gledati nekoga, ki je popolnoma sproščen? Vsak njegov gib, vsak njegov stavek pove: I’ve been doing this shit night after night for years and years, fuckers, and aint no thing you can say or do gonna throw me off. No merci za zamudnike, niti za naivneže, ki so se usedli v prvo vrsto.

Krši mnogo pravil (predvsem ponavljanje), toda pri takem kalibru komedijanta je to zanemarljivo.

Zakaj tega stila domačin zaenkrat ne more prodati Slovencem? Akopram slovenski stendaper ni prav nič slabši, je mentaliteta publike drugačna. Da ne bo nejasnosti – Slovenija se bo smejala Robinu Harrisu, Američanu, nad Robinom Harrisom, Slovencem, pa se bo zgražala. Razen na začetku – ko napizdi policaje – to se zdi univerzalno odobravan humor. Si predstavljate, da se pa pri nas nekdo tako spravi na obiskovalce v prvi vrsti in uporablja toliko kletvic? Avtomatsko je napihnjen idiot, primitivec. Drugo okolje, pač.

YouTube slika preogleda

Tukaj pa zasledimo t.i. running gag (ponavljajočo se foro) gotta go, katero je on, za moje pojme, v tem primeru rahlo zmrcvaril.

YouTube slika preogleda

Poslušajoč tega tipa, si nikoli ne bi mislili, da je v publiki tudi njegova mama, kaj ne?

Za konec še njegov najbolj znan bit – Bebe’s kids . Noter je še en running gag – we dont die, we multiply!

YouTube slika preogleda

Tudi Robina ni več med nami, od leta 1990. R.I.P.

Stand-up comedy rullz 

 1. “Predvsem alkohol, droge, kurbe in hrano iz papirnate vrečke”
 2. “Treba se je kar potruditi pri poslušanju, besede reže ko’ zmešan”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 8.05.2007 ob 05:34 pod Stand-up bits & routines, Stand-up comedy, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “SUCB&R No5: Robin Harris – Back in the day”
 1. buba švabe - 8.05.2007 ob 18:13
  buba švabe

  Uf, to pa na razumem pet posto… :)

 2. Perica - 8.05.2007 ob 19:04

  Z vsakim gledanjem se drastično zviša stopnja razumevanja.

  no am sejn? no a min? šiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit. :)

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !