PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

2007 – Leto preboja stand-up komedije v Sloveniji

16.05.2007

Pojma nimam koliko je povprečnemu Slovencu znan pojem stand-up. Verjetno tam okoli 0%. To ni nič presenetljivega, glede na to, da impro v tej deželici obstaja že od zgodnjih 90-ih, pa mu nikoli ni uspelo prodreti v mainstream.

Januarja sem napovedal, da bo leto 2007 leto preboja stand-up komedije na slovenskem, o tem sem pisal tudi v drugi objavi. Trenutni pokazatelji so spodbudni. Scena je kljub vsem našim naporom še lani bila nevidna, toda v preteklih petih mesecih so se zgodili večji premiki. Namreč, število stand-up eventov v prvi polovici tega leta je približno enako številu teh prireditev v Sloveniji v zadnjih dveh letih. Torej, cca. 300% več stand-upa.

Poleg tega, zanimanje organizatorjev podobnih prireditev se veča z zavedanjem o obstoju stendaperjev v Sloveniji. Le vprašanje časa ostaja, kateri podjetnik bo prvi v tem videl poslovno priložnost in svoj bar/pub spremenil v glavno destinacijo za ljubitelje te zvrsti. Kar nekaj jih je takih, ki že zdaj z uvedbo stand-up comedy večerov popestrijo mesečni program, ampak to ni to. Treba je narediti brand. Ime puba mora biti sinonim za stand-up. Enkrat mesečno just wont do. Tak pub ne bi pomenil rešitev za dokončno popularizacijo, bi pa vsekakor pripomogel k temu. Potreba je po nekakšnih bazah ali vsaj bazi.

Drugače je prav lepo pogledati spisek krajev, kjer je pred kratkim bilo moč zaslediti “solo zabavljače”: v Ljubljani, Kranju, Kopru, Mariboru, Ptuju, Murski Soboti, Krškem, pa tudi v Stični, Vrhniki, Sežani, Izoli, Trbovljah, Škofji Loki… Lokalni okviri so prebiti.

Če pogledamo v prihajajoče mesece, je tudi naš Napovednik dokaz, da se stvari opazno premikajo na bolje [trk, trk].

Eden vrhuncev tega leta bo vsekakor Festival Lent, kjer se kot novost obetajo “Večeri stand-up komedije na Naskovem dvorcu” (čeprav mislim, da prav vse, kar so vpisali v to kategorijo, ni stand-up) . Poleg slovenskih bodo na Lentu nastopili tudi hrvaški stand-up komedijanti (na hrvaškem je ta scena malo bolj razvita).

Upam le, da dogajanje po določenem času ne zamre, da se ne zgodi t.i. fireworks effect. V ZDA je ta zvrst doživljala vzpone in padce. Nazadnje jo je iz globin pozabe potegnila ven generacija Chrisa Rocka. ZDA pa seveda ne moremo nikakor primerjati s Slovenijo …

Kaj bi rekli, kateri tuji komedijant pa je prek modernih medijev naredili največji vpliv na popularizacijo stand-up komedije v Sloveniji v zadnjih nekaj letih?

Stendaperji in stand-up zasvojenci imamo svoje favorite, vzornike kot so Pryor, Seinfeld, Murphy in Izzard,… ikoni Hicks pa Carlin imata svoj segment zelo zvestih oboževalcev, toda osebno menim, da omenjena lenta definitivno pripada Pablu Franciscu.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 16.05.2007 ob 21:14 pod Slovenija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

7 odgovorov na “2007 – Leto preboja stand-up komedije v Sloveniji”
 1. blitz - 16.05.2007 ob 21:34
  blitz

  Moram priznati, da stand-up komedije v živo še nisem videl. Še na TV sem videl samo Seinfelda.

  Vsekakor pa kapo dol pred vsemi, ki imate jajca za to. Ko si gori, si sam in če se folk ne smeje, ni izgovorov. Huuudo. Bi vas pa z veseljem pogledal. Itak je v Sloveniji kronično pomanjkanje humorja. Nazadnje sem se smejal Radiu GAGA pred 15 leti.

 2. Fetalij W. Tyschew - 16.05.2007 ob 21:59
  Fetalij W. Tyschew

  pabla francisca poznajo pomoje vsi, tisti 16 minutni filmček poznajo tako v fužinah kot na faksih in ne vem kje še vse… čeprav ga nekateri seveda ne dojamejo v celoti, kljub temu da gre za enostaven humor…

  za širjenje obzorja glede stand up-a pri nas sta veliko naredila tudi Raw in Delirious Eddie Murphya ter šovi Chrisa Rocka…

  Me veseli, da se zadeva razvija, imam smisel za humor in če bo možnost, bom participiral slejkoprej v zadevi :mrgreen:

 3. perica - 17.05.2007 ob 01:52
  perica

  @blitz,
  Stand-up je definitivno zvrst, ki jo je treba doživeti v živo.

  @fetalij,
  Ja, Tortilla boy je naredil največjo senzacijo. Predvsem je filmček osvojil ogromno tistih, ki za stand-up pred tem niso niti slišali.

 4. fett - 17.05.2007 ob 09:50

  naš trg še ni bil ready za standup, zdi se mi, da je za to potrebno neko splošno poznavanje samega koncepta, določena zrelost in brca v rit. Pomagalo ni niti to, da smo pri nas bolj brez smisla za humor. Bojda je Zrnec smešen. Heh, na vsaki impro predstavi se smejim bolj (oz. se vsaj smejim). Mislim pa, da je letos res leto za preboj na površje, eno od naslednjih pa za bum zvrsti. To pomeni, da bo v igro vpeljan denar (boljši klubi, znana imena, promocija).

  PS. zadnjič na Komikazah v Gali sem se prav dobro nasmejal. ;)

 5. Nina - 17.05.2007 ob 15:55

  fett: bli smo v Gromki ;)

  priznam pa, da sem obrisala nekaj solz smeha, sploh pri tvojem nastopu, Perica :)

 6. Perica » Objave » Aerodrom št.9: Maribor, Lent - 18.06.2007 ob 10:22

  [...] se odpravljamo na Lent. Kot sem že pisal tukaj, letošnji Večeri stand-up komedije na Festivalu Lent bodo nekakšna revija slovenskih stand-up [...]

 7. PERICA » Otvoritveni stand-up comedy na Trnfestu - 21.07.2011 ob 21:35

  [...] Trnfestu se je stand-up prvič zgodil ključnega leta 2007, nastopili so Vid, Tin in Napo. Oblikovalec tega posterja najbrž ni imel težav s [...]

Komentiraj