PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Stand-up event v trnovskem KUDu – odlično

27.05.2007

Zgodilo se je ravno tisto, o čemer sem pisal enkrat prej. V KUD France Prešeren so prišli ljudje, ki so se imeli namen zabavati. Ne iskati dlake v jajcu, ne ocenjevati, ampak predvsem zabavati. To nastopajoči začuti takoj, v prvih desetih sekundah, kar pri njem povzroči neverjetno močan boost. Ne pride le do dviga samozavesti, ampak se tudi komedijant začne zabavati. In šele ko se zabava tako publika kot komedijant – nastane pravi show.

Saj časa za trezno oceno showa in kritike posameznih nastopov je dovolj tudi po koncu eventa. Še boljše je, sproščeno, ob pijači.

Čestitke fantom, ki so zadevo organizacijsko speljali, vse je bilo oblikovano v celoto, z glasbenimi vložki, ipd. Jaz sem tokrat poskrbel le za svoj nastop in malo promocije.

Kako je potekalo?

Prvi sem nastopil jaz, zmenili smo se za 20-25min na komedijanta. Moj nastop je po dolžini bil ravno pravšnji. Prve tri sklope sem namenil novemu materialu, aktualnostim (BB, Eurosong, Strel), nato dva krajša vložka, zaključil pa z bitoma o loteriji in živalih. Precej zadovoljen sem, nisem pa absolutno navdušen nad lastno izvedbo.

Za mano je nastopil Klemen. Tako Klemna kot Vida sem poslušal iz zaodrja in nimam celotne predstave, kako dobra sta bila. ”1” Klemnov nastop je baziral na oponašanjih. Vsaj deset oseb je dal skozi, od Katanca in Plestenjaka do Smeagola in Nicholsona. Skoraj vse je bilo dobro sprejeto, v določenih trenutkih se mi je zdelo, da se valjajo. Prekršil pa je etično zapoved, ki velja med komedijanti ”2” – dogovorjeno minutažo je podaljšal kar za debelih 20 minut. Rekel je: “Sorry, popolnoma sem izgubil občutek za čas”. Ta problem organizatorji navadno rešijo z “rap-it-up” lučjo, ki jo vidi le komedijant.

Zadnji je nastopil organizator tega eventa, Vid, ki je tudi povezoval večer. Temperatura v dvorani je v tem trenutku bila nevzdržna. ”3” Spet suveren nastop, z veliko mero telesne govorice. Nastop je zaključil z več glasbenimi vložki, kar je dodalo udarnost, ki jo zaključek potrebuje.

Skupaj, zares je bilo dobro. In publika je k temu pripomogla veliko. Navadno se cena vstopnic giblje med 3 in 5€, tokrat je bila 6€. Mislim, da nikomur ni bilo žal denarja. To pa je sicer nizka cena v primerjavi z gledališkimi vstopnicami, ki se gibljejo med 10 in 15€.

Veselim se še kakšnega nastopa v KUDu. Drugače pa tisti, ki na krilih take publike ni sposoben izpeljati uspešnega nastopa, naj se raje poskusi uveljaviti na kakšnem drugem odru, npr. gradbeniškem.

 1. “Po odzivu sodeč, sta bila fenomenalna.”
 2. ” Don’t bite into another comedian’s time!”
 3. Poletje je tu, v naslednjih treh mesecih bodo predvsem nastopi na odprtem.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 27.05.2007 ob 16:22 pod Slovenija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

6 odgovorov na “Stand-up event v trnovskem KUDu – odlično”
 1. pet-in-g-seks - 28.05.2007 ob 00:26
  pet-in-g-seks

  fak, zamudil. kdaj bo ponovitev?

 2. perica - 28.05.2007 ob 03:22
  perica

  Pojma nimam. Ampak glede na razprodano dvorano, mislim da bo kmalu.

 3. Klemen - 28.05.2007 ob 19:04

  čao Perica
  Prav imaš včasih izgubiš občutek za čas, ko si na krilih publike,ki je bila res sijajna..Razmišljam o nakupu rap-it-up luči,ki bi jo nosil na vsak nastop..:))
  Bral sem tvoj blog in imaš nekaj zanimivih tem in misli.
  Analiza posameznih stand upov,zelo zanimivo.Napisal si da moj stand up bazira na oponašanjih,ja,vendar sem bližje stilu Jamie Foxxa kot Calienda…(ti lahko kdaj razložim ker tu ni zadosti placa)..Sem spada še Aries Spears,če ga poznaš?
  Se spomniš,ko sva se pogovarjala pred nastopom o rekvizitih.Da niso primerni za stand up.Tud jaz sem mislil tako, dokler nisem videl Rickey Smileya(comedy cenral,ima par odličnih for z umetnim čevljom,strptiz 100 letnice,vse z rekviziti.)Da se tudi z rekviziti.V stand up-u je dovoljeno vse.
  Jeremy Hotz je zelo podoben Stevenu Wrightu,fila one linerje,to je še old school stand upa,samo da ga je Hotz podkrepil z enim “čustvom”..
  Kako je naslov stand upa kjer Foxx oponaša na vozičku?
  lp

 4. perica - 29.05.2007 ob 07:34
  perica

  Ola Klemen :)

  Nikakor te nisem “predalčkal, pred tako potezo bi moral videt vsaj par tvojih nastopov. Napisal sem, da je tokratni nastop baziral na oponašanjih. Bilo jih je impresivno veliko.

  Jamie mi nekako ne sede preveč, tisti gag pa je iz tega nastopa (http://www.youtube.com/watch?v=qr4o820u8Jw&mode=related&search=), posnetka ne najdem.

  Ariesovo delo poznam (http://perica.blog.siol.net/2007/03/19/14/).

  Hehe, nisem rekel, da se z rekviziti ne da, seveda se da, ampak je easy way out in med stand-up komedijanti nič kaj preveč cenjen način. Steve Martin je eden najuspešnejših amreiških komedijantov, v njegovih skečih in stand-up nastopih je mrgolelo rekvizitov…
  Je dovoljeno vse, se strinjam. Lahko tudi vpelješ elemente, kot so magični triki, elemente skeč komedije, slapsticka, itd. Ampak vse to so odstopanja od stand-upa.

  Stand-up se je razvil kot veja, posebna panoga vaudevillijanskega humorja. Vnos omenjenih elementov pelje nazaj k vaudevillu.

  R. Smileya ta trenutek čekiram, sem pregledal 2 nastopa… no props so far.

  Moram priznati, da ne vidim te povezave med Wrightom in Hotzom. Edino to, da oba imata značilen, a absolutno različen delivery. Zame je prej Hedberg bil neke vrste naslednik Wrighta.
  Pravzaprav je Wright neponovljiv… on je sinonim za dead pan delivery.

  Ej, prosil bi te, da pošljes svojo cifro in mail na komikaza@gmail.com .

 5. Klemen - 30.05.2007 ob 20:51

  Ola Mr.Perica-the standaper:))

  Steve Martin je car,čeprav s tisto banjo mal mori:))

  Odstopanja od stand upa so tudi dvojice(nastopata dva),pa čarovnik (Amazing Jonathan),glasbeniki….vse,vse prodajajo kot stand up……zato pravim,da je vse možno!

  Mislil sem pri Wrightu in Hotzu za energijo in prezenco na odru( se strinjam,fore mata pa čist druge)……Drugače je pa Anglež Jamie Carr isi kot Wright,šopa onelinerje..Poglej si,ima 2 stand upa

  V kategorijo Hotza pa spadata bolj Jackie Masona in Rodney Dangerfield,ma sej sigurn jih poznaš,pa še jih je neki,………

  Smo na slišanju

  Sem pustil mail in cifro!

 6. perica - 30.05.2007 ob 21:57
  perica

  Kul, tnx.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !