PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

The Last King of Scotland (2006)

28.05.2007

[tale recenzija vsebuje spoilerje!]

Še en izmed filmov, ki sem si jih zabeležil ob ogledu 79. podelitve oskarjev. Kot mnogi veste, Whitaker je pobral tistega za glavno vlogo v tem filmu. Za vlogo “rahlo” zmešanega, od Britancev na prestol postavljenega predsednika Ugande, Idija Amina.

scotland.jpg

Pravzaprav, predsednik Idi Amin je bila le skrajšana verzija. Polna se je glasila:

“His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin, VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea, and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular”. Opasan, zar ne?

“Zadnji škotski kralj” pa zato, ker so (po njegovem) Škoti videli kako se je on otresel Britancev in so ga takoj hoteli za kralja, da bi isto storil tudi za njih.

Mene Whitakerjeva igra ni fascinirala. Zelo dobro zaigrano, se strinjam, posebej rahločutno prestopanje iz prijaznega, očetovskega odnosa do hormonsko razduzdanega škotskega zdravnika, v hurikansko divjanje blazneža, ki misli da je Bog ali vsaj od boga poslan in pred katerim nihče ni varen.

Toda Whitaker je podobne vloge v svoji bogati karieri večkrat igral. Mislim, da so mu take naloge v veliki meri pisane na kožo. Mož, ki stežka obvladuje notranji nemir.

Veliko bolj so mi je bile všeč scenaristične in režijske odločitve. Da nam šele na koncu, ko Nigel Stone vrže na mizo fotografije rezultatov Aminove “politike”, razkrijejo kdo je pravzaprav bil Idi Amin Dada. Takrat se poruši svet, ki smo ga do tedaj gledali skozi naivne oči njegovega osebnega zdravnika in ta šok deluje kot nekakšen uvod, priprava za brutalnosti, ki sledijo.

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 28.05.2007 ob 17:54 pod Film, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “The Last King of Scotland (2006)”
Komentiraj