PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Hack ali “Te fore smo že slišali!”

21.06.2007

Tole objavo namenjam vsem slovenskim stand-up comedy navdušencem, ki so ali bodo večkrat videli en in isti slovenski stand-up nastop. Posebej tistim, ki radi sodijo. Torej vsem. :D

Sam še nisem doživel hack očitkov, ampak če nekaj ni prav, je treba ukrepati.

Beseda hack v izrazoslovju stand-up komedije pomeni izrabljen material. Pomeni tudi tuj materijal, oz. je tudi oznaka za osebo, ki uporablja tuji in/ali izrabljen material. Toda ostanimo pri prvem pomenu – izrabljen material.

Kdaj je nek komični material izrabljen? Po stotih ponavljanjih? Po tridesetih? Po dveh? Takole v številkah tega ne moremo izraziti. Najbrž bo držalo, da je izrabljen takrat, ko primanjkuje tistih, ki ga še niso slišali, oz. ko je zelo veliko tistih, ki so ga slišali več kot enkrat. Izrabljen material seveda ni zgolj komedijantski problem. Podobno se dogaja npr. glasbenikom. Mnogi slovenski glasbeniki se pritožujejo nad majhnostjo slovenskega trga in se zato poizkušajo tudi na tujih trgih, bolj ali manj brezuspešno. Drugega jim ne preostane – ali to ali štancanje nekvalitetnih izdelkov.

Pri stand-up komediji je ta problem veliko bolj prisoten. Kreslin bo tudi čez tisoč let lahko prepeval Dekle moje pojdi z menoj ali Namesto koga roža cveti in prav nič mu ne bomo zamerili. Dobre pesmi so večne. Komedijant pa se mora zavedati pravila: You’re as good as your last joke!

Rok trajanja komičnega materiala je v komercialnem smislu zelo kratek. Zato so writerji tako zažaleni in iskani. Zato prihaja do kraje materiala. Šele ko prilezeš na vrh, se (baje) začnejo pravi pritiski po vedno novem in svežem humorju. Ne veš kaj pomeni biti Letterman dokler ne postaneš Letterman. Ampak kaj je razumna trajnost nekega materiala?

Ker je stand-up ponekod precej nova zvrst, tako tudi v Sloveniji, prihaja do zmotnih razmišljanj in definicij. Stand-up izvedba daje vtis, da je dober komedijant tisti, ki z lahkoto “poka fore”, jih “stresa iz rokava” in ki ne potrebuje predpriprav, ker je “rojeni zabavljač”, itd. Vse to so utvare. Za kvalitetnim enournim ali celo polurnim setom stoji nekaj let trdega dela. Rojenih zabavljačev v stand-up komediji ni.

Vedeti je treba, da na odru povedano ni le premišljeno, temveč neštetokrat premleto. Pri izdelani stand-up točki je vsaka beseda v vsakem stavku na točno določenem mestu. Postavljena je tam, ker šala le tako optimalno funkcionira. Ko je vsaka beseda na svojem mestu, tako kot vsaka grimasa, vsak gib, vsak tik. Vsaka pavza, vsak kontakt… vse. Pot od ideje do izdelane točke je pa dolga. Ne bom utrujal z vsemi fazami, poudaril bi le, da se ustvarjalni proces ne konča ob premierni izvedbi materiala oz. da so nastopi zaključna faza ustvarjanja. Torej, točka svojo končno obliko dobi šele skozi nastope, ko po odzivih publike komik ugotovi kaj “pali” in kaj ne. In nato kaj odvzame, kaj doda ali spremeni.

In sedaj preidimo na konkreten problem – izrabljenost komedijantskega materiala v Sloveniji. Slovenski stand-up komedijanti se s to umetniško zvrstjo ukvarjamo kratek čas. Le nekaj nas je takih, ki ta čas štejemo v letih. Torej, “veterani” imamo enourni set v najboljšem primeru. Nekateri so začeli lani ali celo letos. V tem času so nabrali pol ure ali 15-20 minut, kar je količinsko zelo solidno in skladno z zgoraj napisanim. Tisti, ki bo hotel izboljšati svoj nastop, bo kvečjemu še skrajšal dosedanji material, ga strnil. Tako bo iz dvajsetih minut povprečnega materiala dobil 10 minut zelo dobrega ali odličnega. Sčasoma pa bo dodajal domislice na isto temo in spet prišel na začetnih 15-20.

V zadnjih mesecih, ko se je stand-up dogajanje razplamtelo, se je pokazalo, da je v nekaterih glavah že ena sama ponovitev nastopa na istem odru zadosten razlog, da se komedijanta označi za tistega, ki “se ponavlja”. Ob drugi ponovitvi je to že agresivno kritiziranje, ki se takoj ob naslednji ponovitvi spremeni v dosmrtno zamero in samozastavljeno dolžnost, da se ob vsaki omembi imena komedijanta le-tega močno popljuva.

Torej, nevarnosti za dejanski hack ni, ker s takim razmišljanjem v mikeni Sloveniji ni prostora niti za testiranje materiala, kaj šele za dolgo rabo in izrabo le-tega.

Potem pa se vprašajmo zakaj se z lahkoto sprejme dejstvo, da Zijah Sokolović v svojih monokomedijah, ki mejijo na stand-up, že desetletja prodaja ene in iste fore na eni strani, na drugi pa se stendaperja, ki svoj nastop ponovi nekajkrat, takoj spljuva?

Mislim, da sem na to nekako že odgovoril – predvsem zaradi napačne predstave o tem kaj je stand-up in koliko vlaganja zahteva. Za gledališke predstave vemo, da je vanje vloženo ogromno truda in jih zato spoštujemo. Poleg tega pričakujemo, da bo vsaka vnovična uprizoritev skorajda identična. Predstava se odvrti, kot film.

Stand-up? Neee, za kaj takega se ne rabiš preveč truditi. Prideš gor na oder, vzameš mikrofon in začneš srati klamfe.

Za rešitev problema, ki se kot črevo vleče skozi tole objavo, smo se Komikaze domislili zaključenih stand-up comedy šovov. Ne izumili, le domislili. Zapakirali smo stand-up, tako kot je zapakiran 5hombres.com ali Defending the caveman. ”1”. Enako predlagam ostalim stendaperjem.”2

Torej, ti, dragi stand-up uživalec/ka, bodi pozoren/na na ime šova. Če vidiš, da piše “Pristati inu obstati”, potem pričakuj, da bo Perica govoril o kovinarski šoli, Pižama pa o metalcih. Komedijanti ne pričakujemo, da se večkrat smeješ istim foram, ti pa ne pričakuj, da bomo nehali izvajati določen material samo zato, ker si ga ti že videl/a oz. slišal/a.

Jebi ga, ti pač sodiš v tistih 0,5% enih in istih ljudi, ki hodijo ven na take stvari. Mi pa hočemo svoje zgodbe povedati še preostalim 99,5%. No, vsaj še 0,5% :D

Ob tem se zavedaj prej opevane ustvarjalske muke in dejstva, da so manjši ameriški comedy klubi bili polni ljudi, ki so se do bruhanja naposlušali goony-goo-goo-ja, bullet control-a in little tortilla boy-a leta in leta prej, preden so Eddie, Chris in Pablo zasloveli in preden so te legendarne zadeve prišle do tvojih ušes.

S spoštovanjem,

Perica Jerković

 1. “Namenoma sem navedel originalna imena teh stand-up predstav, avtor je avtor, vse drugo je kopipejst”
 2. ” Ker vidim, da se je npr. Tin ravnokar srečal s tem problemom
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 21.06.2007 ob 05:34 pod Slovenija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

9 odgovorov na “Hack ali “Te fore smo že slišali!””
 1. Stric Bedanc - 21.06.2007 ob 08:50
  Stric Bedanc

  Evo, pod tole pa lahko počim samo en konkreten verzaličen PODPIS.

  “Težava” pri starosti materiala je tudi ta, da vse do letos kakih številnih stand up nastopov sploh ni bilo. Enkrat na leto v Kudu, primorci Cel smeh, enkrat ali dvakrat nekaj v organizaciji založbe Sanje, Teden mladih v Kranju, Postojna, mogoče še kaj, ampak vse te stvari se dogajajo (kot že omenjeno) največ enkrat na leto in lahko rečem, da prej v dveh ali treh letih skupaj nisem imel toliko nastopov kot to pomlad s Komikazami. In če ne nastopaš veliko, potem pride do dveh stvari:
  1. nimaš priložnosti izpiliti materiala.
  2. Kljub temu, da je neka rutina res mogoče stara 2 leti, si jo javno predstavil komaj kakih petkrat in se ti zdi škoda, da če prideš nekam, kjer še nisi nastopal, ne bi uporabil dotičnih šal in zanje prikrajšal 90-95% ljudi, ki so tam in jih še niso slišali.
  Zatorej tisti, ki hodite redno na naše nastope (in niste naše boljše, predvsem pa lepše polovice), prosim, bodite uvidevni tako do publike, ki rutin še ni slišala, kot do nas, kajti iluzorno je pričakovati, da smo sposobni vsak mesec pripraviti 20 minut kvalitetnega programa in ga izpiliti le doma pred ogledalom (kakor počne Rox, ostali se imamo preveč radi in smo zavoljo odganjanja stresa ogledala že zdavnaj pometali iz svojih stanovanj) ali stestirati na naših najbližjih.

 2. Tin - 21.06.2007 ob 14:31

  Respect, odlično napisano.

  Se strinjam, da je potrebno nek material zapakirati v en show pod določenim imenom in je potem lažje. Sem imel že to v glavi, pa me je potem dogodek prehitel. :)

  V enem letu nastopanja sem imel 15 nastopov. Niti ena fora ni bila povedana na vseh nastopih, v povprečju so bile povedane 6krat. V povprečju je bilo na naših nastopih okrog 60 ljudi. Vesel bi bil če bi lahko rekel, da je naš nastop videlo nekje 600-700 ljudi. Recimo da je to nekje 0.03 % celotnega prebivalstva Slovenije. Po moje bom moral začeti razmišljati o celotnem novem programu!

 3. Tin - 21.06.2007 ob 14:32

  Razpored poletnih nastopov junaka Myspace tekmovanja Stand up or Sit down.

  Upcoming Gigs
  21 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Pittsburgh PA
  22 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Pittsburgh PA
  23 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Pittsburgh PA
  24 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Pittsburgh PA
  28 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Miami FL
  29 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Miami FL
  30 Jun 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Miami FL
  5 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Chicago IL
  6 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Chicago IL
  7 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Chicago IL
  8 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Chicago IL
  13 Jul 2007 20:00
  Filming of new ONE HOUR SPECIAL, Orange County Pavillion CA
  14 Jul 2007 19:00
  The Palms Casino, Playboy Comedy Show Las Vegas NV
  20 Jul 2007 19:00
  The Kims of Comedy HI
  21 Jul 2007 19:00
  The Kims of Comedy HI
  25 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Cleveland OH
  26 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Cleveland OH
  27 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Cleveland OH
  28 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Cleveland OH
  29 Jul 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Cleveland OH
  2 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Orlando FL
  3 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Orlando FL
  4 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Orlando FL
  5 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Orlando FL
  9 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Funny Bone Cincinnati OH
  10 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Funny Bone Cincinnati OH
  11 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Funny Bone Cincinnati OH
  12 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Funny Bone Cincinnati OH
  16 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Gotham Comedy Club New York NY
  17 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Gotham Comedy Club New York NY
  18 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Gotham Comedy Club New York NY
  19 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ Gotham Comedy Club New York NY
  22 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  23 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  24 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  24 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  25 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  26 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Washington DC
  30 Aug 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Brea CA
  1 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Brea CA
  2 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Brea CA
  13 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Denver CO
  14 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Denver CO
  15 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Denver CO
  16 Sep 2007 19:00
  MySpace Comedy Tour @ The Improv Denver CO

 4. Tin - 21.06.2007 ob 14:36

  Sting in njegova ponovno zbrana zasedba bo imela od danes do novembra 60 nastopov po vsem svetu. Starega materiala.

  Prepričan pa sem, da če bi se Eddie Murphy danes odločil, da bo naredil po celi Ameriki mini turnejo (nekje 10 nastopov) s showom Raw in govoril čisto iste fore, bi bilo spet razprodano. Že sam fani, ki so 100krat pogledal dvd bi pokupil karte v sekundi.

 5. čepo - 22.06.2007 ob 16:21

  Ful dobra presnova strani in rešpekt za zadnjo objavo, odlično napisano.

 6. Maljo - 28.06.2007 ob 14:21

  Perica vedno sem te občudoval kot dobrega analitičarja. če boš ostal v standupu dolgoročno ti vsekakor priporočam izdajo kakšnega priročnika (danes moderna tržna niša:)) vsako stvar analiziraš iz različnih zornih kotov, vedno kritičen in v iskanju uporabnih rešitev širjenja ustne votline. Pa še namig: kot si ugotovil je keč, da tvoje smehološke spretnosti predstaviš še tistim, ki niso feni zvrsti (oziroma tistim, ki itak že po defaultu spremljajo stand up). rešitev: 1.odkrivanje novih lokacij, krajev (v sloveniji zaradi majhnosti ne pride ravno v poštev) 2. izdajanje promocijskega materiala (majčke, zajebantski artikli) 3. komikaze vidim ful kot neko skupino, ki bi bila zmožna voditi kakšen televizijski, radijski (družbeno kritično zabavljaški) program. poleg primarnega stand upa. vseeno pa primarni problem ostaja: slovenija je majhna in kultura se ne more ravno zanašat na masovnost (kar prinaša šoude). shit:p

 7. murch - 3.07.2007 ob 13:46
  murch

  Čeprav sem frišen v stand upu sem bil že prislijen razmišljat o tem kdaj je gradivo za v penzijo in tako….Zato sem bil vesel tegale tvojega pojasnila…
  Sem pa pred kartkim ustvaril svoj blog in bi bil vesel, če mi ga boste pomagali oblikovati s svojimi komentarji.
  Marko Murč

 8. perica - 4.07.2007 ob 15:22
  perica

  Marko, dobrodošel v Siolovo bolnico. Ti dam kakšen nasvet za blog tu pa tam, seveda. Prvi je ta: kreganje s posameznimi kritiki je kontraproduktivno :)

  Kakšno penzijo, bodi resen, tako hudo pa spet ni. Raje razmišljaj o novih zadevah, ker štof vedno pride prav.

 9. Perica » Objave » Velikani stand-up komedije št.1: Jerry Seinfeld - 4.10.2007 ob 15:05

  [...] konec en off-topic: Tukaj sem pisal o izrabljenosti materiala. Primerjajte tole: Seinfeld več kot 20 let izvaja isti [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !