PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

I KILLED

30.07.2007

Pri Komikazah imamo knjižnega molja. To seveda nisem jaz”1”. No, molj mogoče ni prava prispodoba, je bolj knjižni… medved. Na srečo strmoglavcev, gre za precej altruistično žival. Kadarkoli najde nekaj zanimivega in povezanega s “stroko”, pride ven iz špilje in to deli z nami. In kaj je tokrat prinesel?

Knjigo “I killed2”, ki sta jo napisala oz. sestavila Ritch Shydner in Mark Schiff. Pravim sestavila, ker gre za zbirko zgodbic ameriških stand-up komikov, pisateljev, managerjev, itn.

Ker so zgodbice povečini povedane iz ust komedijantov, gre za izredno čitljivo in zabavno čtivo. Poleg tega se zgodbe odvijajo v obdobju od petdesetih let do danes, kar bralcu omogoči grob pregled različnih razvojnih faz stand-up komedije čez lužo.

Za nadebudnega stendaperja pa je tudi bogat vir življenjske modrosti, lep vpogled v življenje nekoga, ki se je odločil za to pot, ne glede na to, da Slovenija ni Amerika. Razmerja in elementi so isti: trud – grebanje, priložnosti – lažne priložnosti, prijateljstvo – hinavščina, cesta – stabilnost, denar – garanje. Predvsem pa strmenje. Strmenje k višini. Na poti gor pa zgodbice, ki tvorijo življenje.

To je del, katerega si bom poskusil zapomniti. Kljub temu, da je veliko bolj zabavno bilo prebrati, kdo je uletel v sobo, medtem ko je Chris Rock seksal z dvema prostitutkama, ali kaj pomeni Pissed-off Pirate. :D

Vsi pripovedovalci se nekako strinjajo s tem, da smo stand-up komedijanti bolani ljudje, kar tudi sam podpišem, a kaj, ko je bolanost samega življenja smešna za umret.

Knjigo priporočam predvsem ljubiteljem stand-up komedije. Če ste že prebrali kakšno bolj tehnično knjigo, kot je npr. The Comedy Bible od Judy Carter, si zaslužite tudi izvedeti kaj se je zgodilo na enem njenih najslabših nastopov. Ne nazadnje, gospa knjigo ponuja kot dodatek k svoji.

Hvala, Pižama, keep ‘em coming!

 1. ” V vsakemu stereotipu je nekaj resnice.”
 2. ” Za pomen te fraze klikni sem
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 30.07.2007 ob 07:00 pod Komedija, Snov, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “I KILLED”
 1. Stric Bedanc - 31.07.2007 ob 16:54
  Stric Bedanc

  Hehe, to je vse skupaj samo moj evil masterplan. najprej vas navadim na knjige o standupu, nato pa na knjige na splošno in preden boste vedeli, vam bom v golt tlačil Martine, Pratchette, Rankine in podobne. Mwahahaha.

  PS: pa lepo je vedet, da vsaj en drugemu blog bereva :mrgreen:

 2. Cole - 2.08.2007 ob 01:05

  ja mene ste navdušl :D sam a je to splošno dosegljiva knigca? zdle fast google search ni glih dost rezultatov obrodil. kak nasvet? :)

 3. Stric Bedanc - 2.08.2007 ob 08:43
  Stric Bedanc

  Jaz sem jo kupil v Konzorciju na Slovenski v Ljubljani. Poglej, najbrž je še kakšna tam. Najdeš jo pa eno polico naprej od fantasy sekcije z Martinom, Tolkienom in Pratchettom, kjer je na kupu ves humor.

 4. PERICA » I am comic (2010) - 29.10.2010 ob 10:10

  [...] intervjuji. Celoten film povezuje zgodba soustvarjalca filma Ritcha Shydnerja, soavtorja knjige I killed, ki se vendarle odloči, da bo po dvanajstih letih poskusil teorijo znova preizkusiti na [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !