PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.1: Jerry Seinfeld

4.10.2007

Jerryja predstavljam kot prvega iz dveh razlogov: ker je bil moj prvi stik s pravo stand-up komedijo in ker gre za najbolj klasičen stand-up.

YouTube slika preogleda

Sitcom Seinfeld mi je šele sčasoma zlezel pod kožo. Ko sem spoznal prav vse stranske like (npr. uncle Leo) in zapopadel Seinfeldov humor. Toda od prve epizode sem vedno komaj čakal na tiste izseke, ko kažejo Jerry samega na odru, ki razlaga: “There’s no such thing as dry cleaning!”

“Torej, temu se reče stand-up comedy? Ahaaaa… Tole je zakon!”, sem si mislil.

Ogled njegovega albuma I’m telling you for the last time pa je bil dokončni motiv, da tudi sam poskusim kaj podobnega. Svojčas sem ga znal na pamet. Dve točki iz tega albuma (ena od njih je bila zgoraj prikazana men and women) sem prevedel in izvedel na svojem prvem nastopu, novembra l. 2003.

Jerryjev stand-up je čista obzervacija. Čeprav je znan kot clean komik, to drži le, kar se tiče vulgarnosti. Ni pa absolutno politično korekten. Njegov material je lepo oblikovan, brez kakršnegakoli balasta (temu se reče crafted material). Odlično stopnjuje, biti so srednje dolgi, razdelani, zaokroženi.

Pri njem ni nobenih bombastičnih zadev, ki bi pritegnile ljubitelje spot-on oponašanj ali divjih, obscenih izjav, zato se le-tem včasih zdi monoton in so manj dojemljivi za njegove genijalne domislice.
Meni je pa to še najbolj všeč – vse poteka v nekem istem, seinfeldovskem ritmu in na seinfeldovskem nivoju. Vrhunskem nivoju.

Dobri posnetki, starejši od 20 let so zelo dragoceni, predvsem zaradi katastrofalnega VHS formata, ki je bil glavni hit tistih časov. Zato je pravi biser tudi tale posnetek Jerryjevega nastopa pri Rodneyu Dangerfieldu.

YouTube slika preogleda

Za konec en off-topic: Tukaj sem pisal o izrabljenosti materiala. Primerjajte tole: Seinfeld več kot 20 let izvaja isti material (točka cab drivers iz zgornjega posnetka – l.1986 – se nahaja tudi na I’m telling you for the last time – iz l.1998 ). Po 12 letih ga zapakira v šov in potem še nekaj let prodaja kot nekaj novega. To je common practice.

Slovenski stand-up komedijanti ponovimo eno zadevo le enkrat ali dvakrat v istem mestu v obdobju nekaj let in se nam že očita, da se ponavljamo.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 4.10.2007 ob 15:05 pod Komedija, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

15 odgovorov na “Velikani stand-up komedije št.1: Jerry Seinfeld”
 1. ajvar - 4.10.2007 ob 15:15

  eno ime….BILL HICKS…..

 2. ZigaK - 4.10.2007 ob 15:26

  Stari, jest ti neč ne očitam.
  Sploh ne vem da obstaja kakšen slo stand-up komedijant :mrgreen:

 3. blobrok - 4.10.2007 ob 15:35
  blobrok

  Kaj pa Janez Podobnik?

 4. perica - 4.10.2007 ob 18:53
  perica

  @ZigaK,

  Stari, jaz se z ignoranco ne bi hvalil :P :evil:
  Pogooglaj malo “stand-up comedy” – išči v državi Slovenija, pa boš videl koliko tega gre mimo tebe.

 5. ZigaK - 4.10.2007 ob 19:24

  kdo se hvali?

 6. Perica - 5.10.2007 ob 16:38

  @ajvar

  Ja, to je eno ime.

 7. lonDON - 5.10.2007 ob 16:55
  lonDON

  Samo za info: Prvi uradni zacetki stand-up komedije v Slo? Bili smo prvi, ki smo uradno zaceli z nastopi dajem ti pa se link strani, ki je takrat zazivela in kmalu nehala delovati…

  http://mad_magpie.tripod.com/

  Lep pozdrav in vso sreco! Le ne prenaglite se in ne kujte se v zvezde prekmalu! Najprej se je treba dokazati, kar pomeni konstanto in izvirnost! Pravi stand up komik, v Sloveniji se ne obstaja! Ce pa, bi ga pa ze poznali! Lp

 8. lonDON - 5.10.2007 ob 16:56
  lonDON

  ne razumi me napacno! vso sreco seveda!

 9. Perica - 5.10.2007 ob 19:54

  @lonDON,

  To si mi že pisal, takoj ko sem odprl blog febuarja letos. Zraven pa si izrazil nestrinjanje s kakršnokoli debato o stand-upu v Sloveniji, češ da gre za odkrivanje tople vode.

  Ne vem kje si zasledil, da jaz nas (sploh ne vem koga točno misliš) kujem v zvezde. Jaz ta blog le izkoriščam za reklamo tistega, kar Komikaze prodajamo in promocijo stand-upa v Sloveniji nasploh. In kot nek lasten arhiv.

  “Pravi stand-up komik v Sloveniji ne obstaja.”
  Ker ne vem, kaj je zate “pravi stand-up komik”, ne morem pritrditi ali zanikati. Po definiciji “stand-up komik – nekdo, ki se aktivno ukvarja s stand-up komiko” pa v Sloveniji obstaja več kot 30 stand-up komikov.

  Nihče od nas ni maestro, vsi smo v izgradnji.

  Mislim, da sem te obakrat prav razumel: “Mi smo bili prvi, mi smo bili cari, vi se tukaj nekaj paljušite, pa pojma nimate”.

  Prav bedno je, ko nekdo (večkrat) izpostavlja “prvi”.
  In ne, niste bili prvi, oz. niste “pripeljali stand-up v Slovenijo”, kot trdi Kuntner. Tako kot niso prvi B&B show, ki trdijo, da so naredili prvi šov, pa so še za vami.

  Nekaj LET pred vami so Pižama, Zrnec in Usenik v KUDu F.P. izvedli Večer stand-up komedije. Pred njimi pa so že leta in leta slovenski komedijanti “stare šole” izvajali solo nastope, kar je praktično stand-up komedija, le da jo niso tako poimenovali.

  Hvala lepa za tvoje dobre želje in že drugo porcijo pokroviteljskih nasvetov, prav dobro nam gre tudi brez njih.

  Tukaj bi rad slišal mnenja o Jerryju Seinfeldu.

 10. lonDON - 5.10.2007 ob 22:10
  lonDON

  No ja. mogoce sem res zvenel prepotentno. Ne jemlji si k srcu. Pac komentar. Morda le se to, da je improliga nekaj drugega kot stand up. O Jerryju si pa itak napisal bistvene zadeve, tako da ni kaj za dodati. Loti se se Kaufmana – v bistvu bi se ga moral pred Jerryjem!

 11. Stric Bedanc - 6.10.2007 ob 11:08
  Stric Bedanc

  lonDON: prosim, ne bodi tako pokroviteljski (čeprav najbrž nisi hotel biti, samo zveni tako). Trije tipi na odru, ki se menjujejo med pripovedovanjem in odsotnost predlogov iz publike ni nikdar pomenila impro lige :mrgreen:

 12. Perica - 7.10.2007 ob 02:36

  @lonDON

  O Seinfeldu nisem napisal marskaj pomembnega, v upanju, da bo kdo kaj dodal ali spodbil kakšno mojo trditev.
  Upal sem, da se bodo pod objavami rubrike Velikani nasplošno razvijale argumentirane debate o delu in vplivu tega in tega komedijanta, oz. veličini njegove vloge v svetu stand-upa.

  Mogoče bi se tako vsi kaj dodatnega naučili. Wishful thinking, I guess.

 13. sašo - 9.10.2007 ob 02:18

  ej pa kaj se grete vi zdej tle?
  jest pa moji sošolci smo prpelal stand up u slovenijo prejšn tedn…
  pa jerry seinfeld mi krade fore…
  pa anglija mi ni tok kul k je preveč dežja…

  a sm kej pozabu komentirat?

  pa dajmo šalo na stran,
  mislim da res ni pomembno kdo je začel s stand up-om v Sloveniji, čeprav je meni seveda popolnoma jasno kdo je bil prvi in bi lahko takoj končal ta nepomembni prepir, ampak sem zloben in ga ne bom!

  Bolj pomembno se mi zdi kaj se dogaja s stand up-om v sloveniji sedaj.

  Trenutno stanje stand up-a v sloveniji, pa na žalost ne stoji na tem kar so ali ne postavili kuntner in njegovi, niti ne na tem kar so ali ne prvi naredili pižama in njegovi, temveč se celotna scena gradi po vzoru ameriških komikov ki so začeli prvi.

  čisto verjetno pa je seveda da je neki janez novak prehitel vse ostale in pravzaprav tri leta pred vsemi drugimi doma očetu za 50 rojstni dan, pred celotno družino (vključno s sestričnami v 6 kolenu), se pravi pred 200 ljudmi, povedal kakšno šalo iz zadnje strani novic v malo drugačni obliki…

  drugače pa bi rekel še da je stand up v slovenijo pripeljal internet, saj se je šele tako velika večina ljudi lahko seznanila s tovrstno obliko zabave…

  tako da hvala kablu, modemu in pa arnesu ki je takrat skrbel za moj priklop na svetovni splet…

  :P

  aja pa hvala pižama :P

  (mal dražm)

 14. Perica - 9.10.2007 ob 15:58

  @sašo,

  To jaz vseskozi ponavljam. Kdo je pripeljal stand-up v Slovenijo?
  Gospod Internet. Gospod Youtube, gospod Google Video, gospod Divx, …

  Ampak nekaj let pred tem, vsaj v mojem primeru, Seinfeld na HTV.

 15. FrizzleFry - 12.09.2008 ob 20:14

  Lahko samo rečem, da je bil Seinfeld pred brick wall tudi moj prvi stik s standupom inda sem tudi jaz najraje imel konec vsake epizode;)

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !