PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.2: Lenny Bruce

11.11.2007

Ko je govora o podiranju mej glede (pre)drznosti na odru, o semantiki in uporabi vulgarnih besed na stand-up nastopih, se največkratkrat omenjajo Pryor, Connolly in Hicks. V resnici je Lenny nesporni prvak na tem področju. Podiral je meje še pred Hicksovim rojstvom in zaradi tega je bil pogosto aretiran v zgodnjih 60-ih, ko sta Pryor in Connolly šele začenjala svojo komedijantsko pot. Sick and viscious pionir stand-upa – Lenny Bruce.

http://www.youtube.com/watch?v=TCmfEWDU7pQ">http://www.youtube.com/watch?v=TCmfEWDU7pQ/0.jpg" alt="YouTube slika preogleda" />

Rojen 13. oktobra”1” leta 1925, prvi stand-up performance izvedel leta1947 v New Yorku za krožnik špagetov.

Lenny je bil družbeni kritik in story teller. Toda njegove humorne zgodbe so bile obskurne in bolestne, zlasti za tisti čas. Bogat besedni zaklad na njegovih nastopih v živo je dopolnjeval ulični four-letter word lingo. Ko pa je ta jezik prenesel na TV, so se začeli problemi.

Lennyjeva komedijantska persona je shady, rambling, half drunk, sharp tongue sicko. Ne gre za izmišljen lik, tak je bil tudi v resnici. Leta 1951 je npr. bil aretiran, ker se je oblečen v duhovniška oblačila predstavljal kot poslanec Fundacije Brata Mathiasa iz Britanske Gvajane in pobiral prispevke za tamkajšnjo “kolonijo gobavcev”.

Osvobojen obtožb zaradi nesposobnosti tožilcev in dejstva, da je kolonija gobavcev v Gvajani v resnici obstajala, je leta kasneje napisal, da je na ta način v nekaj tednih zaslužil $8 000, od katerih je $2 500 poslal v kolonijo, ostalo pa obdržal.

Bil je strasten zagovornik svobode govora in velik sovražnik družbenih konvencij in organizirane religije. Otrok ulice, ki je zrasel v družbeno nevarnega človeka. Konstantno pod nadzorom policije, večkrat aretiran, 4. novembra l.1964 pa obsojen na 4 mesece zapora zaradi obscenosti (posthumno oproščen, edini v zgodovini države New York).

Zaradi vsega naštetega je bil na črni listi številnih comedy klubov, čigar lastniki niso hoteli imeti težav s policijo. Kot Lennyjeva najbolj znana nastopa se navajata Carnegie Hall, l. 1961 in Berkleley Community Theatre, l. 1964.

Tretjega avgusta leta 1966 so ga našli nagega na tleh kopalnice, zraven njega so ležali narkotiki in igla.

Kljub temu, da je svet zapustil že pri štiridesetih, je njegov vpliv bil enormen. Zaznamoval je mnoge komike, zaznamoval je stand-up, pa tudi na glasbeni in filmski svet ter družbo nasploh.

  1. “Imam to čast, da rojstni dan delim z njim. Tudi Sasha Baron Cohen se na ta dan počuti drugače.”
  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 11.11.2007 ob 08:15 pod Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Velikani stand-up komedije št.2: Lenny Bruce”
  1. iztokgartner - 29.01.2008 ob 01:31
    iztokgartner

    Zelo všeč mi je bil film Lenny, kjer ga je igral Dustin Hoffman. Drugače pa je bil tip kot Andy Kaufman, zajebano pred časom in preveč drzen ter direkten za tista leta.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !