PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.3: Bill Cosby

27.12.2007

Henry William Cosby, če s polnim imenom označimo osebo iz njegovega zasebnega življenja, je imel precej idilično otroštvo”1”. Delaven črn fantič, odličnjak in športnik, je delal kot prodajalec in kasneje čevljar pred in po pouku osnovne šole v Philadelphiji. Priden otrok je zrasel v zagnanega mladeniča, ki je šel v marince, kjer je služil 4 leta kot medicinski specialist. Vseskozi pa je izžareval viden komedijantski talent.

Bill Cosby, če tako označimo javni lik taiste osebe, je imel srečo. Po nekaj letih nastopanja kot stand-up komedijant, ga je opazil Carl Reiner in takrat se je začel Cosbyjev razvoj v vsestranskega komedijanta, najpopularnejšega TV očeta. Toda pred in med vsemi I spyji in Cosby Showi, je bil in ostal mojster stand-up komedije. Mr. Story Teller himself.

YouTube slika preogleda

Poleg story tellinga, ki ga Cosby obvlada kot nihče drug, njegovo veličino tvori tudi obseg dela na področju stand-up komedije. Tako kvaliteten in obsežen body of work imajo le redki. Cosby, Carlin in mogoče še dva ali trije.

Material je v veliki meri črpal iz otroštva. Zgodbo o Fat Albertu pozna cela Amerika. K temu je kasneje dodajal material na temo odnosov med moškim in žensko, družinskega življenja in raznih anekdot, kot je npr. tista pri zobozdravniku, kjer kombinira tudi obzervacijo.

Večji del stand-up vsebin na temo družinskega življenja je kasneje predelal v TV vsebine, zlasti v začetne epizode nanizanke Cosby Show.

Clean comedy je sinonim za njegovo delo. Cosby je zagrizen zagovornik izločanja kletvic iz javnih nastopov. ”2” Ni pa spet tak puritanec, kot ga nekateri označujejo. Cosby o drogah.

YouTube slika preogleda

Mnogi so se spraševali zakaj se Cosby v svojih nastopih izogiba tudi vsakršnega dotika z rasnim vprašanjem. Tudi takrat, ko je predvsem Pryor prebil led na tem področju, in so se k temu uporniškemu toku pridružili nekateri drugi črnski komedijanti, se je Cosby še vedno držal vljudne komedije, neobremenjene z rasno tematiko, ki je takrat bila zelo pereča. Ki je v ZDA vedno pereča.

Vpliv enega komedijantskega velikana na nekega drugega, bodočega, je kot nekakšna štafeta. Tako Cosby kot velik vpliv na svoje delo omenja Goucha Marxa, Seinfeld pa priznava, da je poslušanje Cosbyjevega albuma Why is there air? bil glavni razlog, da se je sam začel ukvarjati s stand-up komedijo.

Sprašujem pa se ali je taka slow-paced izvedba sploh primerna za današnji svet. Si lahko komedijant dandanes privošči take pavze, ko v publiki ima živčno MTV/www/2000 generacijo, ki bi najraje s klikom na miško prekinila nastop, ki se pred njimi dogaja v živo, v trenutku, ko le-ta začne posiljevati njihov attention span.

Sprašujem se tudi, kakšno čudo od mikrofona ima v roki – lovi vse v radiusu 265m!

 1. ” Najbolj grenko leto zanj je bilo l. 1997. Ustrelili so njegovega sina, 22-letna ženska pa je od “svojega biološkega očeta” zahtevala 40 mio. dolarjev. Nekaj let kasneje so začele deževati obtožbe žensk, ki naj bi jih Cosby omamljal in seksualno nadlegoval “
 2. “Eddie Murphy je naredil stand-up bit o tem, kako mu Cosby teži, da naj ne preklinja na nastopih.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 27.12.2007 ob 09:15 pod Komedija, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Velikani stand-up komedije št.3: Bill Cosby”
 1. iztokgartner - 29.01.2008 ob 01:29
  iztokgartner

  Bill je bil baje edini stand up komik, ki je bil sposoben tudi po tri ure skupaj stresati šale brez pavze.

 2. perica - 28.09.2008 ob 22:48
  perica

  Na youtubu se je pojavil zelo dragocen video celotne Cosbyjeve točke “Noah” iz leta 1963!

  http://www.youtube.com/watch?v=JPqq4_Uvt_g

 3. PERICA » Stand-up na Jesenicah, v Ajdovščini in Slovenj Gradcu, stand-up delavnice in kanček nostalgije - 17.02.2010 ob 17:06

  [...] nastopi v dvoranah v bolj odročnih krajih me spominjajo na ta dogodek in vzbujajo prijetno misel o predaji štafete. Da med našim nastopom v neki Idriji v publiki sedi nek mulo, ki bo ravno zaradi tega, ker se je [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !