PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.4: Jack Benny

22.05.2008

Ker se je stand-up sčasoma razvil iz vaudevilla, je težko ločiti eno od drugega. Če črto potegnemo pri letu 1920 in z njo iz prihajajočega obdobja izločimo velike humoriste-pisatelje, kot je bil npr. Mark Twain, dobimo peščico komikov, ki so delovali na prehodu teh dveh obdobij in s tem bili očetje stand-up komedije. Eden od njih je Jack Benny, najboljši med najboljšimi, po mnenju mnogih poznavalcev tistega časa.

YouTube slika preogleda

Benjamin Kubelsky, sin litvanskih emigrantov, se je rodil v Chicagu, 14. februarja 1894. Zaljubljen v violino in skregan z vajami in učenjem nasploh, je zapustil formalno izobrazbo in se že v najstniških letih podal v vaudevillijanska gledališča, kjer je spoznal brate Marx. Ime je spremenil v Ben K. pod pritiskom odvetnika tedaj znanega violinista Jana Kubelika, ki se je zbal, da mu bo najstnik s podobnim priimkom zrušil ves ugled. Leta 1917, med prvo svetovno vojno, se je pridružil ameriški mornarici. Soborce je zabaval z igranjem violine, ko pa je le-to doseglo kontra učinek, se je izmazal s humorjem. Po vojni je ustvaril one man show imenovan Ben K. Benny: The Fiddle Funology. Tokrat je s tožbo zagrozil odvetnik glasbenika Bena Bernieja in se je tako mladi Kubelsky odločil za mornarsko ime – Jack Benny.

YouTube slika preogleda

Uspel je šele na radiu, kamor je prispel leta 1932. Prekretnica je bila oddaja The Jack Benny’s Program, katero je leta 1952 prenesel na TV. Šlo je za kombinacijo skečev, situacijske komike in glasbe. V svetu šovbiznisa je prijetni Jack, pravo nasprotje svoje nadute, vase zagledane, nevoščljive stage persone, nabral ogromno prijateljstev s tedanjiimi zvezdami, celo z “rivali” ”1” kot je bil Fred Allen, a najbližji mu je bil George Burns.

Če se tukaj ustavim pri obnavljanju njegovih biografij, ki se jih dobi na netu, bi rad malo elaboriral razloge za njegovo veličino.

Vsak dober komik mora obvladati t.i. comic timing. Toda znotraj te veščine obstaja nekaj, čemur se reče pregnant pause. Ne gre namreč preprosto in zgolj za komično pavzo, kdaj jo narediti in kako jo pravilno odmeriti, ampak za ustvarjanje situacije s poigravanjem s tišino. Z izbiro ene same, rafinirane grimase. Gre za jahanje trenutka.

YouTube slika preogleda

Veščina, ki jo današnji komiki v veliki meri ignorirajo in v kateri je Jack Benny enostavno neprekosljiv. Ustvari negotovost, jo vleče (z roko na vratu in z razneženo, napol zaničevalno grimaso) kolikor se mu zahoče in udari z vso močjo na pravem mestu. Njegov vpliv na Johnnyja Carsona je zelo očiten. Mogoče pa je bilo obratno…

YouTube slika preogleda

Veličina Jacka Bennyja je tudi v tem, da je bil njegov ego vedno podrejen smehu. Z veliko mero samoponiževalnega humorja so njegove stand-up izvedbe izvabljale solze smeha. V komičnih dialogih, ki so v še večji meri meri zaznamovali njegovo kariero, pa se je Benny povsem odkrito nastavljal igralcu na drugi strani mreže. Biggest laugh je bilo tisto k čemur je stremel, a ni bil obremenjen s pobiranjem zaslug zanj.

 1. “Celo desetletje sta furala zaigrano kreganje, pri čemer sta njuni skupini writerjev včasih skupaj pisali scenarije za kreganja.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 22.05.2008 ob 19:08 pod Komedija, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Velikani stand-up komedije št.4: Jack Benny”
 1. murch - 24.05.2008 ob 17:43
  murch

  Men se zdi predzadnji posnetek taka gledališka gluma, ki je značilna za stare ameriške filme. Men te njegove pavze niso tolk všeč, se mi zdi da preveč pretirava…

 2. Perica - 24.05.2008 ob 20:57

  Seveda, vse je treba gledati skozi oči tistega časa. V času, ko je Elvisovo opletanje z nogami bilo hudo pohujšljivo, je tudi dober humor imel drugačne parametre.

  Meni pa se spoh ne zdi tako moteče zaglumljeno, zlasti ne v primerjavi s “sproščenim” zaključnim klepetom voditeljev oddaje 24ur s prezenterko rubrike Popin.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !