PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.5: George Carlin

2.07.2008

Ob Carlinovi nedavni smrti so internet preplavili posnetki njegovih nastopov in članki, ki poudarjajo predvsem Seven Words You Can’t Say On TV.  Bit, s katerim je Carlin zaslovel.

S tole objavo bi se mu rad priklonil, podrobneje osvetlil njegovo življenje in kariero,”1” spotoma pa tudi pojasnil svoje stališče glede komične pridige.

George Denis Patrick Carlin se je rodil v New Yorku, 12. maja, l. 1937, tajnici Mary in oglaševalskemu managerju Patricku. Odraščal je na Manhattanu. Srednjo šolo je pustil in se pridružil vojakom (US Air Force). Služil je kot radarski tehnik, a tudi to se ni obneslo. Leta 1957 je bil odpuščen zaradi neproduktivnosti. Dve leti kasneje se je začela njegova komedijantska kariera.

Z Jackom Burnsom sta l. 1959 ustanovila komični duo, ki je deloval na teksaškem radiu KXOL (po odpustu iz vojske je Carlin delal kot DJ). Februarja l.1960 sta se odpravila s trebuhom za slavo – v Californio. Ustvarila sta šov The Wright Brothers in debitantski album Burns and Carlin at the Playboy Club Tonight2”, ki v resnici ni bil posnet v Playboy Clubu, ampak v klubu Cosmo Alley, in je izšel šele l. 1963.

Istega leta sta se Carlin in Burns sporazumno razšla, a še pred tem se je zgodilo nekaj, kar bo za vedno spremenilo Carlinov pogled na stand-up komedijo – obiskala sta nastop kontroveznega Lennyja Brucea. Carlin je bil prisoten (in aretiran) tudi ob famozni Lennyjevi aretaciji. Celo v istem vozilu je z Lennyjem bil odpeljan na postajo, ker je policistom, ki so zasliševali Lennyjevo publiko, odgovoril, da nima osebnih dokumentov, ker ne verjame v identifikacijske listine, ki jih izdaja vlada.

Še v poznih šestdesetih letih je kratkolasi Carlin nastopal s čistim, mainstream materialom, v kravati in suknjiču. The Ed Sullivan show, The Tonight show,… v slednjem je kmalu postal glavna rezerva za Johnnyja Carsona.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
V sedemdesetih letih pa se je Carlin spremenil tako vizualno (dolgi lasje, brada, znucan jeans) kot vsebinsko. Začel je ustvarjati antiestablishment material. Na Milwaukee’s Summerfestu, 21. julija l. 1972, ga aretirajo zaradi bita Seven Words You Can’t Say On TV, primer je šel na ameriško Vrhovno zvezno sodišče, kjer so njegov govor obsodili kot nespodoben, ampak še vedno pod zaščito svobode govora, ker ni vzbujal nikakršnih nemirov. Kontroverznost je le zvišala Carlinovo popularnost. Ravno on je bil host prvega šova Saturday Night Live, oktobra l. 1975. Albumi, kot npr. Class clown in Occupation: Foole, so se prodajali v milijonih kopij. Vzporedno s tem je postajal odvisnik od trdih drog.

YouTube slika preogleda

Med letoma 1976 in 1981 je Carlin na vrhu popularnosti skorajda izginil z odrov. Še vedno je delal HBO speciale, toda v klubih praktično ni več nastopal. Kasneje se je izvedelo, da se je v tem času postopoma zdravil od prve srčne kapi, katero povezujejo z drogiranjem.

Začetki osemdesetih let beležijo njegov album A Place For My Stuff in njegov nastop v Carnegie Hallu (Carlin At Carnegie)  ter nove HBO speciale. V poznih osemdesetih se je vrgel tudi v filmske vode, kjer so mu največkrat bile ponujene stranske vloge. Glavno vlogo, taksista Georgea O’Gradyja, je igral v lastnem sitcomu iz l. 1993 enostavno poimenovanem The George Carlin show, v katerem je med drugim recikliral svoj bit Seven Words. Po 27 episodah je imel pun kurac”3” sitkomiranja. V devetdesetih je med drugim napisal knjigo Brain Droppings, ki je izšla l.1997 in bila prodana v več kot 750 000 izvodih.

V zadnjih osmih letih življenja je največ nastopal v Las Vegasu. Z mesta headlinerja v MGM Grand Hotelu so ga odpustili zaradi žalitve gostov in pljuvanja po vseh, ki hodijo v Las Vegas. Kljub temu je Carlin nadaljeval z nastopanjem v istem mestu, kjer je nazadnje  nastopil teden dni pred smrtjo. Kako živ in luciden je bil vse do samega konca, priča tudi njegov zadnji, 14. HBO special, objavljen marca letos.

O vplivnosti in veličini Georga Carlina ne gre izgubljati besed. Tako kot pri Cosbyju, bi tudi tukaj za konec le opomnil na obsežnost njegovega dela. Zreducirati to na en bit se mi zdi res moronsko. On je precej več. Carlin je institucija. Carlin je komični slog. Carlin je kompliment.

Kar mene pri Carlinu živcira, ni Carlin sam,”4”  ampak mnogi “goreči” ljubitelji tega komedijanta”5”, ki ga povzdigujejo na nekakšen filozofski, celo mesijanski piedestal. Ki v njegovih besedah iščejo (in najdejo) sveto resnico. In spotoma pljuvajo po komičnih veličinah, ki so konformne, ki se ne ukvarjajo s “težkimi” in “prepovedanimi” temami.

Carlin je bil komik. Dvakrat se je poročil, iz prvega zakona ima hčerko, lep del svojega življenja je zajebal z drogami. To, kar je govoril na odru, ni bila sveta resnica, ampak stališče njegove protidružbene persone. Tudi če je prav vse mislil resno in govoril iz srca s 100% prepričanjem, je to bila njegova sveta resnica. Njegov pogled na svet. To je tisto, kar je treba ceniti pri komični pridigi in stand-up komediji nasploh. Dejstvo, da ti komik ponudi pronicljiv pogled z druge strani, iz svojega edinstvenega kota, na zabaven, duhovit način. Kako nekdo ob sprejemanju tega pogleda lahko opusti vse druge poglede in se napačnosti tega početja ne zaveda, meni res ni razumljivo.

Čeprav je skozi komedijo možno opozarjati na nesmisle, napake in krivico, in s tem spreminjati družbo, je zame prvorazredna budala vsak, ki komika dojema kot mesijo. In counter-culture, counter-religion, counter-whatever, so samo stališča. Nič manjša ovca nisi, če namesto slepemu sledenju normam, slepo slediš toku proti njim.

 1. “Čeprav je Carlin nekoč izjavil: I dread the deaths of certain super-celebrities. Not because I care about them, but because of all the shit I have to endure on television when one of them dies. All those tributes and retrospectives. And the bigger the personality, the worse it is.
 2. “Kasneje je Carlin reproduciral material s tega albuma na enemu svojih solo albumov, imenovanem Killer Carlin.”
 3. “Sem le prilagodil Carlinove besede: “… Had a great time. Couldn’t wait to get the fuck out of there.” “
 4. “No, tudi on se je na svoje delo pred preobrazbo referiral kot na superficial comedy, kar je po mojem mnenju diskutabilno.”
 5. “Enako velja za mnoge ljubitelje Billa Hicksa, Douga Stanhopa, itd”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 2.07.2008 ob 22:30 pod Komedija, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Velikani stand-up komedije št.5: George Carlin”
 1. Pris - 2.07.2008 ob 22:50
  Pris

  Meni bo on vedno številka ena. Kar pa se “mesijanskosti” tiče, bi to bolj pripisal izboru njegovih besed, kot pa dejanskim “naukom”. Zdi se mi, da se je problemov, ki so predstavljali osnovo njegovemu materialu, lotil globlje od ostalih komikov, edinstveno, elokventno, pri čemer je dostikrat šlo bolj za satiro, kot za nek končni punch-line. Jaz ga nikoli nisem dojemal na tak “mesijanski” način, prav tako se mi ni zdel človek, ki bi s svojimi nastopi lahko zrušil establishment (navsezadnje je sodba Vrhovnega sodišča ZDA, ki jo omenjaš, pomenila udarec svobodi govora), je pa marsikomu razširil obzorje, kar je prvina najboljših.

 2. megafotr - 4.07.2008 ob 16:51
  megafotr

  tudi meni je (verjetno zelo očitno :) ) številka ena. ne bi se štel med tiste fene, ki vidijo v njegovih bitih višjo resnico, ker tu ne gre za nekaj višjega – gre pač za nekaj normalnega.

  njegove komedije nisem dojemal kot poskusa spreminjati družbo, temveč le kot sarkastično prikazovanje čisto vsakdanjih človeških oslarij.

 3. PERICA » George Carlin: Brain Droppings - 23.10.2010 ob 00:28

  [...] Carlin: Brain Droppings 1.11.2008 Knjigo Brain Droppings sem že omenil, po naključju pa mi je prispela v roke”1” ravno v teh prazničnih dneh. Zato sem jo [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !