PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Humor je hecna stvar

11.08.2008

Fenomen humorja je nadvse zanimiv in vreden preučevanja. V preteklosti so se analiz in definiranja le-tega lotevali veliki umi, od Platona in Aristotela do Shakespeara in Einsteina, a najduhovitejša se mi zdi misel, ki jo je o zanimivosti teh analiz zapisal Elwin B. White:

Analyzing humor is like dissecting a frog. Few people are interested and the frog dies of it.”

No, pa vendarle zarežimo v žabo. Velikokrat slišimo izraz dober smisel za humor. Enostavnega odgovora na vprašanje Kaj je dober humor? seveda ni, ker humor ni tako univerzalen, kot bi sprva pomislili. Japonski humor se razlikuje od ameriškega, nemški od angleškega, slovenski stand-up komiki smo sčasoma spoznali, da se celo ljudje na različnih koncih Slovenije ne smejejo istim stvarem povsem enako. Kar je smešno enim, je navadno tudi drugim, a ne v enaki meri. Razlog tiči v socialnih, kulturnih, jezikovnih in drugih razlikah. Če na hitro elaboriram vpliv jezikovnih razlik na humor: nemški jezik je zelo decidiran in je nemški humor posledično bolj konceptualen, v angleškemu jeziku pa kar mrgoli večpomenskih besed, kar odpira veliko možnosti za besedne igre.

Jezikovne analize humorja se seveda ne ustavijo le pri socio-lingvističnih značilnostih posameznih jezikov. Segajo na skoraj vsa področja jezikoslovja: na slovnico, semantiko, fonosemantiko, sintakso, onomatopejo, itd. Iz te  smeri prihajajo zabavni sklepi, kot je npr. ta, da so besede, ki začnejo na k (ali pa vsebujejo ta glas) bolj smešne.

Zasledil sem več teorij o tem kaj povzroča smeh. Občutek superiornosti, sprostitev tenzij, neskladje. Strinjam se z Oliverjem Stoneom, ki je v knjigi Stand-up! zapisal, da je v vsaki do teh teorij kanček resnice, največ pa v tisti o neskladju dveh konceptov, ki so nekako povezani. Spodnja slika je zabavna predvsem zato, ker gre za obnašanje, ki ni skladno s statusom Einsteina.

Vsak komik pa ve, da je presenečenje še kako zaželena embalaža za neskladje. Zato je idealno, če je beseda, ki razkrije nov pogled, ki poruši t.i. first story ”1”, na samem koncu stavka. Ko pride do trenutka razumevanja nove perspektive, odsotnost dodatnih informacij ni le zaželena, ampak nujno potrebna, ker le tako možgani lahko novo spoznanje sproščeno “nagradijo” s smehom.

Menim, da ni dobrega in slabega humorja.”2” Humor in duhovitost sta dva različna pojma. Humor je duh, sestavni element vsakega človeka. Duhovitost pa je sposobnost uspešnega prenosa lastnega duha na druge. Sposobnost interpretacije lastnega duha na način, da ga razumejo najširše množice, pa je odlika dobrega komedijanta.

  1. “Glej The what? v desnem meniju.”
  2. “Za razliko od trditve, da ni dobre in slabe publike. Publika je lahko še kako dobra ali slaba!”
  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 11.08.2008 ob 20:46 pod Komedija, Sketch comedy, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Humor je hecna stvar”
Komentiraj