PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

George Carlin: Brain Droppings

1.11.2008

Knjigo Brain Droppings sem že omenil, po naključju pa mi je prispela v roke”1” ravno v teh prazničnih dneh. Zato sem jo prebral v zame rekordnem času.

wmjqz8.jpg

Tako kot moji kolegi, tudi jaz vedno upam, da bo čtivo o stand-up komediji čim bolj uporabno z vidika napredka v izvedbi, lažjega ustvarjanja kvalitetnega materiala, boljšega nastopa. To pa žal ne gre tako enostavno in direktno. V inštrukcijskem smislu se mi edino knjige Judy Carter zdijo zares uporabne. Ostale pa zgolj širijo obzorja in/ali ponujajo razvedrilo.

Tak je tudi bestseller letos preminulega Georga Carlina. Zelo priporočljiv za uživalce stand-upa in malo manj za ustvarjalce le-tega, ki si bolj kot karkoli drugega želijo napredovati. Brain droppings v največji meri sestavlja Carlinov stand-up, ki je seveda prilagojen za pisno obliko. Tako poleg bitov na Carlinove priljubljene teme, branje popestrijo njegovi onelinerji in številni spiski stvari, pojavov in oseb, ki mu grejo na jetra”2”. Vse je napisano zelo duhovito, ob branju sem se velikokrat zalotil naglas smejati, a je vseeno notri občasno tudi nekaj tistega, kar mene pri celotnem Carlinovem delu moti. Za lase privlečena logika, ki izdaja lažnost, umetnost njegove pozicije oz. kontra-pozicije.

Knjiga je vsekakor vredna branja tako zaradi zabave, kot zaradi širšega dojemanja žanra. Zlasti pa zaradi pregleda nad Carlinovim načinom in okvirjem razmišljanja, ki jasno kaže na vsega spoštovanja vredno temeljitost, sistematičnost in širino.

Carlina jemljem kot vzor predanosti, konstance in trdega dela.

 1. “Hvala, Rox.”
 2. “Npr. “Guys who can juggle, but only a little bit” ali “Guys who wink, when they’re kidding.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 1.11.2008 ob 16:00 pod Foto, Komedija, Snov, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “George Carlin: Brain Droppings”
 1. LUKA - 19.11.2009 ob 23:51

  TI MEN RAJŠ POVEJ KJE NAJ KNJIGO DOBIM BREZ VISA KARTICE

 2. perica - 20.11.2009 ob 13:40
  perica

  Nimam pojma. Bom vprašal Roxa, če ti jo posodi. Whoever the fuck you are.

 3. fetalij - 20.11.2009 ob 14:08

  :lol:

 4. perica - 21.11.2009 ob 03:22
  perica

  Evo, Rox pravi, da ni panike, ampak jo obvezno hoče nazaj v istem stanju.

  Ti bom na mail poslal njegov kontakt.

 5. bor - 26.11.2009 ob 17:32

  sicer ne verjamem, da se bo luka vrnu pa vendar, od Carlina knjige imajo v Konzorciju v Ljubljani, lahko jih pa dobiš (glede na to da so v angleščini..) tudi v Behemotu (www.behemot.si)

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !