PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Karaula (2006)

3.11.2008

[Vsebuje spoilerje!]

“Dok ne izliječimo kurac, ratujemo s Albanijom”, je tagline filma, ki spremlja nekaj dogodkov v karavli JNA na makedonsko-albanski meji ob pričetku razpada Jugoslavije.

Film Karaula je zame bil en tistih filmov, ki ti jih mnogi”1” hvalijo in priporočajo in se ravno zato bojiš, da ne bodo izpolnilili tvojih pričakovanj. Ker se je to že znalo zgoditi. Zato priporočila vzameš z rezervo.

20060319_061351karaula.jpg

Karaula mi je bila všeč, dvomim pa da bo zasedla kakšno od častnih mest med remek deli s prostora bivše Juge. Obožujem filme Rajka Grlića, enega meni najljubših hrvaških režiserjev, ker prekipevajo od človeškosti in balkanskega duha.  Scenarij je navadno poln ljudskih izrazov tipa “jebem ti pleme” in “taman posla” ali celo zabavnih prevajalskih kreacij, kot je ginekolog – “pičkotehničar”. Ti elementi, ki jih je posrkal med druženjem z rajo, so zelo značilni za Grlića. Tudi strastnega seksa in nagih bab, ki so po starem, fundamentalnem pravilu jugoslovanske šole filma prava obveznost, v Karauli ne manjka.

Režija je všečna”2” in igralci so vlogam primerni, torej + tudi za casting. Igra je dobra, mogoče le Trifunović malo pretirava oz. je njegova vloga rahlo ekstremna. Ali pa tudi ne. Vsak izmed nas je v življenju spoznal koga, ki je brez racionalnega razloga vedno ustvarjal eksces in skoraj hipnotično drvel proti samodestrukciji, brez obzira na škodo, ki jo je povzročal ljudem okrog sebe. Vsekakor pa Trifunovićev lik meče senco na vse druge.

Liki v Karauli se zdijo stereotipni. Mlad, prikupen vojak, ki ga razganja, prej omenjeni troublemaker, poročnik, ki si želi kariere stran od njiv in ovc, veneča mlada žena, ki čaka moža, avtoritativen polkovnik. Toda kaj drugega življenje dela iz nas, kot ravno to. Stereotipne karikature.

Odmevnejši filmi ex Yu produkcije v zadnjih dvajsetih letih, kot je npr. Bure Baruta, so tudi pri meni povzročili nerealne parametre za pestrost. Tako sem tukaj nekako bil rahlo razočaran nad le dvema osema dogajanja – karavlo in spalnico poročnikove žene. Tretja, manjša os, polkovnikova pisarna, je element po katerem sem hrepenel že po prvi četrtini filma, do prepletanja vseh treh pa pride šele na koncu.

Konec, kot sta ga ustvarila Grlić in Tomić”3”, je vse prej kot presenečenje, saj vseskozi vemo, da je albanska grožnja fiktivna.”4” Melanholičen uvod in glasba ter resni trenutki, ki nikoli ne dovolijo, da bi se burleska razživela, pa jasno naznanjajo neizogibno tragedijo, ki jo avtor z zadnjim napisom vzorčno prenese na razpad Jugoslavije in s čimer nakaže, da je prava grožnja Jugoslaviji bila Jugoslavija sama.

Najbrž bi v filmu še bolj užival, če bi služil v JNA”5”.

 1. “Karaulo mi je velikokrat hvalil Mladen.”
 2. “Fotografije prekrasne ohridske panorame na jugonostalgično dušo delujejo kot rezilo.”
 3. “Avtor romana, na katerem film temelji.”
 4. “Opcija je seveda bila, da do napada vseeno pride, a to bi bil res cenen deus ex machina.”
 5. “Na JLA se nikoli nisem navadil.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 3.11.2008 ob 18:02 pod Film, Foto, Kritikaka, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

7 odgovorov na “Karaula (2006)”
 1. simon - 4.11.2008 ob 22:21

  jaz sem karaulo gledal vsej dvakrat, dele v spalnici pa še parkrat več

 2. perica - 6.11.2008 ob 12:43
  perica

  Lepo.

 3. blitz - 11.11.2008 ob 23:36
  blitz

  uh, bo treba pogledat. Sem kar veliko jugo filomv zadnjih let videl, pretežno bosanske in hrvaške, tegale sem pa zgrešil.

  BTW, kdaj boste pa imeli v LJ kakšen neprivat šov?

 4. perica - 12.11.2008 ob 17:04
  perica

  Blitz, a nisi ti Štajerc? Jutri smo v mariborskem Tušu, namreč…

  V Ljubljani je stand-up doma predvsem v Gromki (Metelkova)in v KUDu France Prešeren. Kmalu se odpre še nekaj placev.

  22. 11. v KUDu lahko npr. vidiš Pižamo, jaz pa sproti objavljam svoje nastope.

 5. blitz - 12.11.2008 ob 23:35
  blitz

  Štajerc v Lublani. Že dvaindvajset let. S štiriinpolletno tujsko prekinitvijo.

  Bom počakal na tvoj nastop – valjda si bom najprej kolega blogerja ogledal. :smile: mogoče tam srečam še kakšno radovedno primadono :wink:

 6. Stric Bedanc - 13.11.2008 ob 09:10
  Stric Bedanc

  No, saj, jaz pa ne blogam, a ne :užaljenafaca:

  :mrgreen: :mrgeen: :mrgreen:

 7. blitz - 13.11.2008 ob 23:15
  blitz

  bedanc, pa res nekam užaljeno zgledaš. Nisn vedu, da si ti tud bloger/stendaper. S Perico sva se pa srečala že doooolgo nazaj na mojem blogu, ko sem mu celo velikodušno dovolil, da en moj štos porabi, če hoče. Ne vem, ali ga je, bi mi pa vsekakor bilo v čast.

  Nikoli še nisem gledal standupa v živo, mogoče pa se res primajem v KUD. Pojma nimam, kako je to videti, vas pa vse standuperje občudujem, ker na nastopu res j…a publiki pred noge položite. In pri humorju je najhuje to, da je uspeh tako enostavno merljiv.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !