PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Shitpop

18.11.2008

Od nekdaj se mi zdi, da se odlični izraz turbofolk, avtorja Ramba Amadeusa, občasno zlorablja in razteguje čez glasbene sloge, ki so preveč različni in nezdružljivi. V včerajšnjam pogovoru z Roxom sem izustil sintagmo shitpop. Pogooglal sem izraz, da preverim, koliko je kaj že prisoten. Nekdo je julija lani zapisal podobno misel.

logo.png

Shitpop sam interpretiram kot pojem, ki označuje elemente, čigar prisotnost večkratno presega lastno kvaliteto. Kot miselnost, tendenco k popularnosti brez pretiranega obremenjevanja s kvaliteto, pomenskostjo ali smislom. Shitpop je instant proizvodnja, shitpop je štanc. Je potrošniško povzročena zgrešena različica ustvarjanja. Shitpop izdelki so protiutež umetniškim stvaritvam. Shitpop je pri nas bil prisoten tudi v socializmu, v kapitalizmu pa doživlja razcvet.

In če te parametre prenesemo npr. na slovensko glasbeno sceno, vanj spravimo glasbo, ki v veliki meri polni predvsem programe slovenskih komercialnih radijskih postaj. Slovenski glasbeni šitpop se na grobo deli na dva razreda – nizki šitpop in visoki šitpop.

Slovenski nizki šitpop povečini tvori glasba t.i. terasnih bendov. One-man bendi, glasbene skupine treh-šestih dvajset-štiridesetletnikov, čigar hrbte krasijo newyorkerske majice z napisi, glave pa peroksidirani prameni, večidel leta tudi masivnejša, bleščeča sončna očala. Repertoir varira med lastno produkcijo (10%), rahlo poslabšanimi rimejki svetovnih glasbenih hitov (40%) in enako rahlo poslabšanimi hiti drugih glasbenikov domače, oz. ex Yu produkcije (50%). Inštrument vseh inštrumentov nizkega šitpopa je sintisajzer.

Visoki šitpop ustvarjajo medijsko bolj izpostavljene osebe, pevke, ki so zaslovele z drugimi aktivnostmi in stari mački šitpopa. Visoki šitpop z lahkoto seže do Eurosonga, ki je nizkemu šitpopu žal praktično nedosegljiv. Pripadniki visoke šitpop produkcije imajo veliko podporo medijev, saj so integrirani vanje in dobro vedo, kako se slovensko medijsko kolesje vrti. Tudi embalaža proizvoda je občutno kvalitetnejši kič. Skladbe ustvarjalcev visokega šitpopa so avtorske kreacije, za katere je značilna catchy tune zapoved in besedila, v katerih se vedno najde prostor za šalala in nanana. Po določenem času aktivnejše produkcije  glasbeniki visokega šitpop kova poniknejo.

Šitpop. Ko se mi je ta besede izkristalizirala, mi je na čuden način odleglo. Tudi prvotna želja, da napišem predstavnike podzvrsti, je izginila.

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 18.11.2008 ob 14:16 pod Komedija, Slovenija, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Shitpop”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !