PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

KOMIKAZE – new and improved! Komikaze action intelligence chrystal white

23.11.2008

Zaupajte rdeči in črni, pozabite na sedeže.

komikaze-button.jpg

Oktobra letos je skupina Komikaze zaključila eno obdobje. Obdobje v katerem je to ime predstavljalo bolj ali manj zaprto skupino stand-up komikov, ki je bila ravno to. Skupina petih (občasno šestih) stand-up komikov, ki sicer sodeluje z drugimi komiki, a je usmerjena predvsem v projekte, ki vključujejo teh pet-šest ljudi.

Sčasoma smo Komikaze z nekaterimi komiki začeli vse intenzivneje sodelovati na področju stand-up in skeč komedije. Prva korektura je bila priključitev Murča, toda kasneje je prišlo do nekakšne čudne skupine: Komikaze + Tin, Klemen Mauhler in Klemen Bučan. No ja, in tudi Vanči. In nekako tudi Vid.

Da se združimo v večjo skupino, torej, ni bila namenska odločitev, ampak zgolj formalizacija stanja. Vprašanje je le bilo, ali naj se združimo pod novim imenom, ali pa ohranimo ime Komikaze. Slednje je obveljalo predvsem zato, ker bi bilo neumno zavreči ime, ki se je prijelo. In ker so predlogi za novo ime zveneli zelo neprepričljivo.

Komikaze je po novem blagovna znamka Oddelka HA! in označuje vse komike, ki so se ali se še bodo odločili za pristop k skupini. Oddelek HA!”1” pa je organizacija, ki bo skrbela za promocijo stand-up komedije in komikov, organizacijo stand-up dogodkov”2” in delavnic, vzpodbujala skeč komedijo ter video produkcijo komičnih vsebin. Vodstvo Oddelka HA! smo zaupali Tinu Vodopivcu, ki je brez dvoma najaktivnejši stand-up komik v Sloveniji v letu 2008 in od kogar je slovenska stand-up scena v tem času dobila največ.

Ta ekspanzija naj bi prinesla več pozitivnih učinkov, slediti pa ji bo moral tudi infrastrukturni razvoj. Kar se celotne scene tiče, mislim da se počasi zaključuje tudi era, v kateri so se številni komiki praviloma na odru vrstili s praktično enakim časovnim deležem in za praktično enako plačilo. V prihodnje bo šov treh komikov z razdelitvijo opener, middle man in headliner prišel bolj do izraza, kar bo dobro predvsem za publiko. Več bo tudi daljših, samostojnih nastopov. Počasi se premikamo proti formatom, ki so ustaljeni v državah z razvitejšo stand-up sceno.

Da ne pozabim, trenutno skupino Komikaze (po abecednem redu) sestavljajo:

Klemen Bučan

Boštjen Gorenc – Pižama

Perica Jerković

Marko Kumer – Murč

Mladen Pahović

Andrej Težak – Tešky

Tin Vodopivec

Vanči Žorž

in Rok Ružič, bolj znan pod psevdonimom Rox de Gabba, ki se je iz stand-up komika prelevil v promotorja žanra in Komikaz.

Prvi off stand-up projekt razširjenih Komikaz je bil Gofla, le da takrat nismo bili formalno združeni. Drugi projekt pa je promocija telekomove številke 1188, ki po novem ima fleksibilnejšo funkcionalnost. Decembrske vikende bomo torej preživeli na ulicah Ljubljane, Maribora in Kopra, vmes pa bo seveda ogromno nastopov po celi Sloveniji. December …


 1. Oddelek HA! je de facto akademija, ki smo jo obljubili na zaključnem večeru Festivala Panč.”
 2. “Osrednji je seveda Panč.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 23.11.2008 ob 12:08 pod Komedija, Komikaze tour, Sketch comedy, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “KOMIKAZE – new and improved! Komikaze action intelligence chrystal white”
 1. Murch - 23.11.2008 ob 13:36

  …mislim da se počasi zaključuje tudi era…

  Bolj natančno, Era še obstaja, res pa je, da ni več tako močna kot je bila pred prihodom Mercatorja, Tuša, Špara. V Velenju je imela pred nekaj leti Era monopol, danes pa so jo izrinile večje trgovske verige, tudi prodajaln ima manj kot nekoč. Vseeno sem želel napisat tale komentar, ker se mi zdi, da včasih kake podatke nizaš kar preveč površno. Pa brez zamere.
  Murč

 2. perica - 23.11.2008 ob 14:46
  perica

  Hvala tisočkrat.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !