PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Hollywoodski NE stand-up komediji

13.12.2008

Če še niste slišali, letošnje oskarje bo povezoval Hugh Jackman. Hugh je najširši publiki znan kot Wolverine iz filma X-men. Poleg filmske slave je Jackman kasneje zaslovel tudi po teaterskih veščinah in showmanshipu, petju in plesu. Odločitev je zanimiva, ne morem pa reči, da z nestrpnostjo pričakujem oskarje, ker me zanima kako bo vse izpadlo. Youtube je poln posnetkov Jackmana na podelitvah. Humor bo v večji meri odstopil mesto mjuziklu. Brez humorja seveda ne bo šlo, tako kot brez vmesnih clipov, ipd., toda nasplošno mislim, da broadwayske koreografije ne bodo zasedle le uvodnega dela.

YouTube slika preogleda

Kar je bolj zanimivo, kot dejstvo, da bo večdesetmilijonsko občinstvo tokrat namesto stand-up komika zabaval igralec, je namen odgovornih, da se tudi v prihodnje voditelje izbira iz vrst filmskih igralcev. Kao, naj bo “naš” na odru. V tem članku piše, da se je število gledalcev podelitve oskarjev v zadnjih letih skrčilo in da je to poskus privabljanja gledalcev nazaj. Trend podpiranja majhnih, neodvisnih filmov je škodoval gledanosti. Zvezde ne prihajajo na oskarje, če ne morejo spotoma kaj spromovirati ali če niso nominirane. Vse to bo popravil Hugh Jackman, ker dobro izgleda v smokingu in ker ne bo zbadal zvezd tako, kot to zlobni komiki počnejo.

Rad bi ne bil skeptičen, zadevo videl in potem sodil, ampak KAKŠNI BUTASTI ARGUMENTI! Že skozi vso zgodovino oskarje vodijo komiki – filmski, televizijski ali stand-up komiki. To ni naključje, podelitve so dolgočasna stvar in rabijo popestritev. Glasbeno-plesna točka je odlična forma za otvoritev, ampak nikakor nima lastnosti komedije, ki, še enkrat, ni po naključju sestavni del podobnih programov. To, da izbiro entertainerja omejijo na “svoje”, je pa sploh trapasto. Ne dvomim, da bo Jackman izvedel dober šov in znova pokazal ves svoj talent, ampak tri debele ure prireditve brez komika?

Goodluck, Wolverine.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 13.12.2008 ob 16:33 pod Kritikaka, Stand-up comedy, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

12 odgovorov na “Hollywoodski NE stand-up komediji”
 1. Pris - 13.12.2008 ob 17:03
  Pris

  Ne strinjam se s tabo. Praktično vsi (stand-up) komiki doslej so Oskarje vodili zelo medlo, pač watered-down verzija njihovih siceršnjih nastopov, tako da v bistvu ne pričakujem nekega poslabšanja.

  Če si kdaj spremljal Saturday Night Live, potem najbrž veš, kako znajo presetnetiti zvezdniki, ki jim ne bi nikoli pripisal talenta za komedijo. ;)

 2. Kritika - 13.12.2008 ob 17:17

  Pris, jaz se pa s tabo ne strinjam. Jon Stewart recimo je bil odličen kot voditelj. Stvar je dosti subjektivna tako, da bi lahko ohranil malce distance pri podajanju sodb.

  Res pa je, da nas zna marsikdo, ki ni znan kot komik presenetiti s svojimi komičnimi veščinami.

  Upam, da bo ta marsikdo Hugh Jackman.

 3. perica - 13.12.2008 ob 17:33
  perica

  Tisto čemur ti rečeš watered-down jaz rečem occasion concious. Vloga komika na prireditvi tipa oskar je popestritev programa. Če komik na polno poskuša biti zvezda večera, dobimo viktorje – vsi ostali padejo v senco.

  “Praktično vsi (stand-up) komiki doslej so Oskarje vodili zelo medlo”
  To pa je tako pavšalno, da se nikakor ne morem strinjati. Naj samo izpostavim Billyja Crystala, Chrisa Rocka in Whoopy Goldberg.

 4. Matej - 13.12.2008 ob 18:03

  Ah, humor bi mogu bit!

 5. paxman - 13.12.2008 ob 18:17

  Če je pa recesija, no! Ne morejo si privoščit stendaperje, Jackmanu se pa že poznajo leta in šepajoča kariera, zato je zgrabil še zadnjo priložnost.

 6. Pris - 13.12.2008 ob 21:33
  Pris

  Medlo glede na siceršnje njihove nastope. Razen Whoopi, nje že organsko ne prenesem. ;)

  “Watered down” je bilo mišljeno v smislu, da dobri komiki kot voditelji tako velikih prireditev, kjer je ciljna publika zastavljena čim širše, sploh niso smešni, ker se držijo nazaj in svojo siceršnjo rutino prilagajajo najnižjemu skupnemu imenovalcu. Izjema so bili Crystalovi odlični glasbeni uvodi, kaj več pa se trenutno ne spomnim.

  Drugače pa sva malo pomešala vlogo voditelja in vlogo komika, ki bi popestril program. Tako kot je komik lahko dober voditelj, tako je tudi klasičen voditelj na trenutke lahko smešen. Če pavšalnost očitaš meni, potem še enkrat preberi tudi svoj tekst. Kdo pa pravi, da Hugh ne bo smešen? ;)

 7. Pris - 13.12.2008 ob 21:41
  Pris

  Aja, še to: s tem, ko delajo razliko med “našimi” in “vašimi” v bistvu diskreditirajo komike, ki so mnogokrat odlični igralci. Whoopi, Robin Williams in Jamie Foxx že imajo oskarja, prepričan sem, da ga bo nekoč dobil tudi Jim Carrey, pa so vsi v osnovi komiki, tako da ne razumem, zakaj je Hugh “njihov”, kak komik pa ne. :???:

 8. perica - 14.12.2008 ob 00:56
  perica

  Uh, spet ne morem prikimati. Če mene vprašaš, komiki so izjemoma dobri igralci, tako kot so igralci izjemoma dobri komiki, če s polnim pomenom definiramo pojma komik in igralec.

  “Kdo pa pravi, da Hugh ne bo smešen?” Članki, ki napovedujejo letošnje oskarje. Če ti še enkrat prebereš moj zapis, boš videl, da nikjer ne kritiziram Jackmana ali izražam skepso do njegovih sposobnosti, le podajam mnenje o napovedih oz. nestrinjanje z argumenti novega koncepta.

  Seveda obstaja verjetnost, da se bo Jackman izkazal kot odličen povezovalec. Duhovit, šarmanten, zabaven, itd. Saj verjetno še niti sam ne ve kaj bo izvajal in v kolikšni meri.

  Ampak napovedi so take, da ne bo humornih monologov, ki smo jih vajeni. In vsak pameten človek izkorišča svoje adute, kar je pri Jackmanu petje in ples, nikakor ne duh.

 9. TinVodopivec.com - 22.12.2008 ob 20:05

  Samo moreš priznati Perica, da nihče od nas ali ameriških komikov ne bi znal tako plesati kot Hugh (vir: tvoj objavljen posnetek, kjer pleše z the Rocketts)

  Kar se pa tiče komikov na Oskarjih in njihovega material… en dan te pokličejo in ti rečejo, a bi vodil Oskarje… in si … faaak vodu bom oskarje.. faak… čak… kero foro bom povedu… moram kakšno dobro… sam kero… vse so že slišal, odkar so mi dal DVD na youtube… morm se spomnit nove… ok govoru bom mal o bushu, pa o filmih.. fak sam še 5 mesecov mam…
  In pol valda fore so narejene bolj obrtniško in ne tolk iz srca kot kakšne druge, kjer pridejo spontano. In tudi ambient je drugi, kot na klasičnih standupih, kjer se ljudje po več mesecev veselijo, da bodo v živo videli Chrisa Rocka, na Oskarjih pa se mu Judy Dentch samo medlo nasmiha.

 10. perica - 24.12.2008 ob 17:53
  perica

  Tin, to vse drži.

  Ampak jaz res nimam nič proti letošnjem izboru. Celo vesel sem spremembe. Motijo me argumenti in tendenca, da se bo v prihonje izbiralo voditelje po tem kopitu.

  Mislim pa tudi, da obstaja verjetnost, da bodo progam vseeno popestrili s humorjem, s kakšno točko “gostujočega” komika. Na prejšnjih oskarjih je tako “vskočil” Seinfeld, čeprav je podelitev vodila komičarka.

 11. perica - 13.01.2009 ob 02:11
 12. IZTOK GARTNER - 13.01.2009 ob 03:10
  IZTOK GARTNER

  Billy Crystal je bil hudičevo dober, zato so imeli vsi ostali zelo težko delo. Le spomni se kako medlo je izpadla Whoopi Goldberg. No ja, nič kaj bolje se ni odrezal David Letterman. Ellen je bila okej, Stewart mi zares ne sede niti v svojem šovu, kar pomeni, da mi je bil od novejših še najbolj kul Chris Rock.

  Komiki imajo problem, da niso moderatorji, oskarji pa poleg stand upa zahtevajo tudi malo moderacije.

  Morda bo Hugh prav zato dober. Pustimo se presenetiti.

Komentiraj