PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Sacha Baron Cohen in Rémi Gaillard

2.01.2009

Trenutno v svetu delujeta komedijanta, ki premikata meje na področju prodornosti prek sodobnih medijev in razbijanja norm modernega okvira življenja v razvitem svetu. Ker se sta njuna sloga podobna, sem se odločil za primerjavo.

Sacha Baron Cohen

Angleški igralec in komedijant Sasha Baron Cohen je veliko bolj znan in prisoten v mainstream zabavi. Področje televizije je zajel z Da Ali G šovom, področje filma pa s filmoma Ali G Indahouse in Borat, katerim bo kmalu sledil Bruno, ki je še v postprodukciji. Internet uporablja kot dodatek. Prek njega reklamira izdelke, uporabniki sami pa replicirajo vse njegove stvaritve po televizijski ali filmski premieri, kar poveča oz. podaljša efekt prisotnosti.

Njegova komedija je komedija karakterja. Ali G, Borat, Bruno – vsi liki so okvirno stereotipni, a popestreni z lastnostmi, ki zaradi neskladja s stereotipom, pogosto tudi smislom, ustvarjajo absurd s konfuzno komično persono v glavni vlogi. Tako kak predsodek včasih rotira do te mere, da je teško določiti smer in žrtev posmeha. Boratov antisemitizem, na primer. Vpliv tega komedijanta na moderni svet seže do te mere, da sta se z njegovim likom ukvarjala vlada in propagandna mašinerija države Kazakstan.

YouTube slika preogleda

Cohenova genijalnost in predanost se ne odražata le v naštudiranosti likov in situacij. Pogosto je iz njegovega pristopa k realizaciji ideje razvidno poglabljanje v psihologijo osebe, ki jo Cohen v skeču manipulira. Primer: Pri Ali G šovu je, ko je lik bil še neznan, intervjuje zvezdnikov izvedel tako, da je s seboj vzel lepo oblečeno osebo, ki se je predstavljala kot novinar, ki bo zvezdnike intervjuval. On pa se je predstavil kot član snemalne ekipe. Nato je začel kramljati z intervjuvancem, medtem ko je le-ta bil prepričan, da kamere še niso prižgane in na ta način prišel do zanimivih in nepričakovanih odgovorov.

Rémi Gaillard

Francoski komedijant Rémi Gaillard je z vidika vpliva in prepoznavnosti v primerjavi s Cohenom majhna riba. Z vidika izvirnosti in same komičnosti pa ne zaostaja prav nič. Gaillard se je za razliko od Cohena pojavil od nikoder. Njegova instantna slava, ki je prerasla v kult, je plod internetne promocije prek njegove Nimportequi televizije in youtube kanala nqtv. Kasneje se je na račun tega začel pojavljati v TV oddajah.

V Gaillardovi komediji je lik večinoma odsoten ali plitev. Pojavlja se kot naključni mladenič z nogometnim videzom ali oblečen v neko absurdno figuro. Glavno komično os tvori neskladje konceptov: gimnastičarka v avtobusu, Rocky na blagajniškem traku, itd. Reakcije tistih, ki se po naključju znajdejo v kadru, pa tvorijo vsebino, ki lepo dopolni primarni komični faktor. Pogosto delujejo kot tagline pri stand-up komediji. Kljub temu, da gre za provokacijo, sta nezdružljivost konceptov in izvedba sama tako močna, da nista zelo odvisna od reakcij.

YouTube slika preogleda

Simpatija je takojšnja. Kako zadrgnjen moraš biti, da se ne nasmeješ tipu, ki v trgovskem centru v objavni mikrofon kriči: “Ole-ole-ole! You dont have to put on the red light!“? Stavek “C’est en faisant n’importe quoi qu’on devient n’importe qui“, s katerim podpisuje vsak video, jasno razloži njegov motiv. Čeprav ne razumem francosko, sem pobrskal in prišel do slovenčini prilagojenega “S tem, da počneš karkoli, postaneš kdorkoli.” Luštno.

Gre, torej, za komika, ki ustvarjata nekaj, kar bi poimenoval interaktivno-invazivna komedija. Poleg razlike v globini likov, se njuna pristopa razlikujeta tudi po krivulji po kontaktu. Pri Gaillardu gre za osnovni trk, po katerem se vse kmalu konča (navečkrat z varnostniki ali z begom). Cohen pa se vedno trudi čimveč izvleči iz situacije. Kar ju najbolj povezuje, je svoboda. Za žrtve svojih skečev se ne zmenita nič bolj kot za lastno zdravje, ki ga riskirata ob tako vsiljivih eskapadah. Vse je sprejemljivo, ker je podrejeno višjemu cilju. Komediji.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 2.01.2009 ob 19:28 pod Foto, Komedija, Sketch comedy, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

7 odgovorov na “Sacha Baron Cohen in Rémi Gaillard”
 1. Pris - 2.01.2009 ob 19:40
  Pris

  Meni Gaillard sploh ni smešen … nekakšna nadgradnja skrite kamere, pri čemer se reakcij nič hudega slutečih ljudi dostikrat niti ne vidi, tako da vse skupaj hitro postane dolgočasno.

  Cohen je pa genij, tu ni debate.

 2. perica - 2.01.2009 ob 21:13
  perica

  Res?! Niti gimnastičarka?

  http://www.youtube.com/watch?v=n9ApRjtwwTU&feature=channel

  Mene je skoraj pobralo pri 0:23 in 1:45.

 3. Pris - 2.01.2009 ob 21:26
  Pris

  Strinjam se, tale gimnastičarka je še najbolj posrečena. Vseeno pa mi take vrste komedija ne leži.

 4. IZTOK GARTNER - 13.01.2009 ob 03:14
  IZTOK GARTNER

  Eh, Gaillarda posekaš celo ti, Cohen pa je hudičevo kul. Je pa vprašanje kaj se bo zgodilo, ko mu bo zmanjkalo likov. Dvomim, da bo zabaven tudi kot Sacha Baron Cohen.

 5. murch - 13.01.2009 ob 10:38
  murch

  Bravo Perica, ni blo zastonj tvoje garanje, prihajajo pohvale in to od ljudi, ki so običajno kritični in jih je zelo težko prepričat, če neki ni res vrhunsko. Čestitam ti, kr tako naprej, si na pravi poti.

 6. perica - 13.01.2009 ob 11:26
  perica

  Celo jaz.

  Hvala, Iztok, res. Nikogar tvoj komentar ni razveselil tako kot mene, razen Murcha in Bedanca.

 7. T.V. - 14.01.2009 ob 00:46

  cohanu ne bo nikoli zmanjkalo likov, ker pol bi se tut svet en dan kar ustavil!

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !