PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Zajdi, zajdi

26.03.2009

Očitno sem padel v neko glasbeno introspekcijo …

Zajdi, zajdi, jasno sonce je glasbena stvaritev, ki sega v dno balkanske duše. Je utelešenje balkanske melanholije. Mojstrovina, v kateri so besede pomensko tako zlite z zvoki, da jih nekdo, ki mu je makedonščina povsem tuja, sploh ne potrebuje.

Preveden in prilagojen tekst je Sarievski bojda sposodil od Karavelova, ki je le zapisal, kar je bilo ljudsko, makedonsko-bolgarsko. Pojma nimam kako in zakaj je kasneje prišlo do dodatnih modifikacij (npr. crni-žali), ampak mi niso všeč.

Pesem je skozi kariero Sarievskega postala ena najbolj priljubljenih etno pesmi na področju bivše Jugoslavije v preteklem stoletju, v začetku tega pa jo je v Sloveniji populariziral Proeski. Število izvajalcev, ki so se je lotili, priča o njeni magični obsesivnosti.

Zahvaljujoč Youtubu človek lahko v kratkem času preposluša skoraj vse verzije. Čeprav je Harisova po kriteriju lepote moškega glasu dih jemajoča, tako kot Tošejeva po glasovnih sposobnostih, mi v primerjavi s Sarievskijevo vse po vrsti zvenijo kot karaoke. Le v tej izvedbi zares čutim dušo pesmi, čisto, brez “poglej kaj jaz zmorem” preseravanj.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 26.03.2009 ob 14:56 pod Emo, ExYu muzika, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Zajdi, zajdi”
 1. fetalij - 26.03.2009 ob 17:42
  fetalij

  e pa rasplako si me sad. :mrgreen:

  huda pesem res, pa tužno je da se folk proserava, kokr si reku, s tistimi “poglej kaj jaz zmorem”… sploh če imajo res hud vokal.

 2. bandica - 20.05.2009 ob 18:28

  odlicna pesem

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !