PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Velikani stand-up komedije št.6: Eddie Izzard

8.04.2009

Med živečimi stand-up komiki je malo tistih, ki si že zdaj zaslužijo uvrstitev med velikane tega žanra. Kljub mladosti pa si je mesto med mojstri brez dvoma že prislužil britanski stand-up komedijant, gledališki in filmski igralec Eddie Izzard.

Rojen leta 1962, v takratni britanski koloniji Aden, klop žulil vse do faksa, rdečeopečne Univerze v Sheffieldu, kjer ni uspel diplomirati iz računovodstva. Že med študijem se je začel ukvarjati s stand-up komedijo, po neuspešnem zaključku pa se je odločil, da bo to obrt izbrusil na evropskih in ameriških ulicah. Prvi pomembnejši dogodek v njegovi karieri je nastop v londonskem klubu Comedy Store l. 1987. Od takrat je začel pridobivati na publiciteti in se dokončno potrdil s šovom “Eddie Izzard – live at the Ambassador’s” za katerega so ga leta 1993 nagradili z nagrado British comedy award. Lahko rečemo, da je takrat njegov stand-up dobil westendovsko”1” potrditev. Zaradi popularnosti so prvotno mišljeno štiritedensko uprizarjanje podaljšali za dodatna dva tedna.

YouTube slika preogleda

Leta 1994 je Izzard že zapakiral svojo novo stvar, Unrepeatable, posneto v teatru Albery. V naslednjem obdobju je vsako leto izdal en album: Definite Article, Shaftsbury Theatre, l. 1996, Glorious, Hammersmith Apollo l. 1997 in Dress to kill, Stage Door Theatre l. 1998. Leta 2000 je postregel z albumom Circle, l. 2003 z albumom Sexie, trenutno pa je na turneji z najnovejšim programom – Stripped.

Izzard. Zelo lahko je prepoznati veličino. Dober indikator je, če je priimek osebe sinonim za komični modus. Tako kot karlinovska, za stand-up izvedbo pogosto rečemo da je izardovska.”2” In s tem je povedano marsikaj. Zmedena, ovinkasta, vživeta, neskončno podaljšujoča se točka, polna medmetov, momljanja, namensko površnega oponašanja, parodične pantomime, nepričakovanih smeri, cinizma in absurda, je izardovska točka.

Material je prekrasno zlit z izvedbo, pronicljiv, poljudnoznanstven in obzervacijski, skoraj vedno pelje v absurd. Črpa ga iz zgodovine, vsakdanjika in lastne odpiljenosti. Tris pa nič ne dopolni tako, kot za travestijo najneprimernejši obraz na tem svetu. Ampak zadnje cajte se mu spet ne ljubi šminkati.

YouTube slika preogleda

Njegov vpliv na trenutno delujoče komike je velik. Opazil sem, da je med ljubitelji Izzarda veliko tistih, ki so alergični na vsakega, ki “sposoja” Izzardov “sooo,… yeah!” stil. Kar je tudi prav. Od mojstrov se lahko uči, pa tudi pobere kakšen mehanizem. Ampak poiskati je treba svoj glas.

 1. “O West Endu vprašaj profesorico Wiki.”
 2. “In pri tem smo se Jugovići navadili na nepravilen naglas.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 8.04.2009 ob 00:17 pod Komedija, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Velikani stand-up komedije št.6: Eddie Izzard”
 1. Andrej - 30.01.2010 ob 23:47

  Si videl njegov zadnji izdelek (Stripped)? Kakšen se ti zdi?

 2. perica - 31.01.2010 ob 12:33
  perica

  Ja, ravno pred kakšnimi tremi tedni. Izzard pač, genijalen kot vedno.

  Ker je Stripped sestavljen iz materiala, ki ga je Izzard predstavljal tudi na vidnejših eventih, sem večino bitov že prej videl. Žirafe, kamena doba, znanost vs. bibilija, wikipedia, …
  Mnoge je bolj strnjeno izvedel na prireditvi Secret policeman’s ball 2008.

  http://www.youtube.com/watch?v=2jHaR9rRpLg

 3. PERICA » Believe: The Eddie Izzard Story (2009) - 6.07.2010 ob 01:50

  [...] Film je zelo lepo konstruiran. Prične s podatkom, da je leta 2000 Eddie bil linčan s strani medijev, ki so mu očitali goljufijo, češ da prodaja stare fore v novem paketu, fore iz turneje Dress to kill na turneji Circle. Zaradi tega se je nehal ukvarjati s komedijo vse do leta 2003, ko se je odločil vrniti z novo turnejo Sexie, za katero bo material ustvaril iz nule in sicer tako, da bo pred turnejo cel mesec izvajal workshop nastope, kjer bo testiral nove fore. Tako začne odštevanje do začetka turneje, vzporedno pa spremljamo zgodbo o Eddiju, od rojstva dalje, o kateri sem že pisal. [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !