PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Milijoni zakusk

9.04.2009

Za tale zapis na temo politike, ki je na tem blogu redko prisotna, so me navdušili današnji članki, ki citirajo Pahorjeve besede “Milijona si ne zasluži nihče.” Gre namreč za misel, ki jo imam v glavi že od trenutka, ko sem prvič pomislil na primerjavo socializem – kapitalizem.

obama-marx.jpg

Nisem politično opredeljen. Nacionalni ponos se mi zdi precejšen oksimoron, Tito pa je nekdo, ki sem ga občudoval le kot otrok, ker so mi rekli, da je vsega občudovanja vreden. Ne razumem ljudi, ki so a priori opredeljeni za eno ali drugo politično opcijo, razen tistih, ki imajo direktno korist od te opredeljenosti.

Jasno je, da noben politični sistem ni idealen in da bo gospodarski kriminal prisoten v vsakem sistemu in vsakem sektorju gospodarstva v vsakem primeru. Ljudje so ljudje, ne glede na položaj. Kdor prevaža zaboje hrušk, bo poskrbel, da kakšen pade s kamiona. Kdor vodi ogromen gradbeni projekt, bo poskrbel, da je cenejši beton na papirju dražji. Človeška narava. Ko pa se nekoga zasači pri pohlepu ali kraji, pogosto sledi ugotovitev, da je njegova poteza bila nemoralna, a legalna. Zakonske luknje so sestavni del zakonskega platna, pravo pa je vse prej kot pravica. Vse je jasno.

Najjasneje pa je, da šele v kriznih trenutkih ljudje začnemo trezno razmišljati, pa naj bo ta kriza realna ali ne. Če komunizem odmislimo, oz. ga prepustimo tistim, ki mislijo, da so kul, ker njihovo kapitalistično narejeno in dobavljeno majico krasi Che in se vprašamo, zakaj se vseskozi zavedamo slabosti kapitalizma”1” in ga ne poskušamo spremeniti, odgovor ni ravno nepričakovan. Ker so tisti, ki odločajo o naših vsodah previsoko na družbeni lestvici, da bi jim spremembe odgovarjale. Še tisti, ki imaj voljo za kaj takega, so blokirani s strani lobijev ostalih.

Trenutno pa se nahajamo v stanju, ki je kot ustvarjeno za poskuse izboljšanja kapitalističnega sistema z elementi socializma. Sistema se absolutno ne izključujeta in če že Obama mora nekatere Marxove ideje na komunizem alergičnim Američanom servirati v rokavicah in v svetleči embalaži, našim vodjam tega ni treba. Slovenija je država s socialistično zgodovino, kar je še pomembneje, država, ki ji socialni čut ni tuj. Kjer ljudje kri darujejo sočloveku in ne proti plačilu, čeprav se na zdravstveni sistem že leta ne morejo zanesti.

Popolnoma podpiram uvedbe proporcionalno višjih davkov za višje prihodke do te mere, da se gnilo bogatiti sploh ne bi bilo možno in štejem v velik plus”2” Pahorju in Križaniču odpiranje vprašanja o tej opciji. Če je Pahorejvo plačevanje zakusk iz lasnega žepa bilo simbolično, tukaj tega izgovora ni. Eno je plačati diplomatu kosilo”3”, drugo pa prisiliti Kramarja, da vrne nagrado. Ampak Kramarjev primer bo pomemben le, če se bo s tem ustvaril precedens. Drugače bo zadišal po zakuski.

Vlada zdaj ima možnost, da v dolgem mandatu, ki je pred njo, od tistih, ki imajo, potegne precej več kot iz Pahorjeve denarnice. Kriza ji za to potezo nudi dodatno upravičenost, ki je potrebna le zaradi formalnosti. Prava upravičenost je moralna. Koliko kredita ali negativnih točk si bo sedanja vlada zaslužila s tole smerjo bo po mojem mnenju razvidno in lahko ocenljivo po klasičnem koeficientu volilcev: politične besede/učinek. Dvomim pa, da bo do omembe vrednih izboljšav kapitalizma prišlo na svetovni ravni. Zlasti, če bo kriza krajša od pričakovane, bomo najbrž priča le začasni streznitvi.

 1. “Že Churchil je v primerjavi socialzma s kapitalizmom rekel: The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of the blessings. The inherent blessing of socialism is the equal sharing of misery.”
 2. “Kresalova pa me je s prepričljivo držo pri reševanju vprašanja izbrisanih tako presenetila, da sem začel obžalovati predvolilna posmehovanja na njen račun.”
 3. “Še posebej po tem ceniku.
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 9.04.2009 ob 21:33 pod Foto, Kritikaka, Mediji, Slovenija, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

10 odgovorov na “Milijoni zakusk”
 1. IZTOK GARTNER - 9.04.2009 ob 22:10
  IZTOK GARTNER

  Daj se že odloči enkrat kak bo naslov :)

 2. murch - 15.04.2009 ob 17:39
  murch

  Preveč se z Murčem družiš: tukaj je tega izgovora ni

 3. Stric Bedanc - 15.04.2009 ob 17:55
  Stric Bedanc

  “tukaj je tega izgovora ni”

  and murch does it again :mrgreen:

 4. perica - 16.04.2009 ob 10:27
  perica

  Pižama in Murč, kaj bluzita?

 5. peropero - 16.04.2009 ob 10:51

  nisem vedel, da si tak intelektualec… zmeraj znova presenečaš!

 6. Murč - 16.04.2009 ob 11:53

  Pižama kr neki bluzi, ni čudno, da ga Iztok ne mara.

 7. Murč - 16.04.2009 ob 11:53

  Lepo sem opozoril človeka, da je nepismen.

 8. perica - 16.04.2009 ob 11:55
  perica

  peropero,

  V vsakem intelektualcu se skriva tele.

 9. Stric Bedanc - 17.04.2009 ob 18:59
  Stric Bedanc

  murch: a to si ti njega citiral? Ups, hehe, potem pa umikam zgornjo izjavo, sem mislil, da je tebi spet ratala ena :mrgreen:

 10. Murč - 20.04.2009 ob 09:27

  lalallaaaaaaaaa

Komentiraj