PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

The Comedians Of Comedy (2005)

11.07.2009

V 33 gigabajtni stand-up kolekciji, ki sem jo potegnil z neta, se je znašel tudi uro in štirideset minut trajajoč dokumentarec The Comedians Of Comedy. Še en must see za vse stand-up komike in ljubitelje žanra. Nekatere izseke sem kot velik fan Zacka Galifianakisa na netu že videl pred kakšnim letom dni. Nisem vedel, da gre za dele dokumentarca, mislil sem, da so posneli par naključnih skečev.

comediansofcomedy_4001.jpg

Ime dokumentarca je tudi ime turneje Pattona Oswalta, ki ga spremljamo v družbi njegovih tesnih sodelavcev: Briana Posehna, Marie Bamford in Zacka Galifianakisa.”1” Všeč mi je, kako se fokus filma gladko preliva z enega lika na drugega. Začne se s Pattonom, ki med turnejo ima vlogo MCja in komika (preveč je prisoten na odru, da bi ga označil zgolj za MCja), nato pa se režija lepo posveti Brianu, ki poljubi sveže poročeno ženo v slovo in se še s tremi, nikoli odraslimi osebki, odpravi na pot. Že takoj začutimo kdo je Brian Posehn in to je veliko priznanje ustvarjalcem filma. Sledi enako dobro predstavljena prikupno čudaška Maria, kot zadnji pa se jim pridruži Zack.

Vsaka sekunda filma je seveda zlata vreden vpogled v življenje potujočih stand-up komikov v ZDA. Kar najbolj udari ven iz filma, je nagon komikov. Povsem očitno je, da gre za ljudi, ki to počnejo zato, ker čutijo, da to morajo početi. Ne zaradi slave, ne zaradi denarja. Obojega se ne bi branili, ampak ne gre za to. Gre za nagon, ki se mu ne moreš upreti.

Čeprav med turnejo nastopajo v klubih, ki navadno prirejajo rock koncerte, je v odnosu publike vidna tudi tradicija stand-up komedije v ZDA. Tisto, kar oni izvajajo na odru je nekaj povsem različnega od tega, kar počnemo v Sloveniji, kjer se klubski stand-up šele razvija. Mi še vedno povsod delamo šove, kjer vsak komik sestavi čimboljši 10 – 30 minutni set in vsakič poskuša razturiti, kolikor se da. Ker naših nastopov skoraj nihče ne jemlje kot nekaj, kar je v nastajanju. Ne glede na to ali nastopaš v Cankarjevem domu, v Mladinskem centru Velenje, na Rock Otočcu ali na Metelkovi. Vsakič je imperativ, da zmagaš. Ker žanra povečini ne poznajo ne obiskovalci, ne novinarji. In skoraj vsi bodo testiranje novega materiala interpretirali kot najboljše, kar premoreš.

Tempo Pattona Oswalda in kompanije je počasen. Oni niso tam, da navdušijo z odlično enourno predstavo. Oni so tam, da folk zabavajo cel večer. Njihov material se skozi turnejo gradi. To je dejanski klubski stand-up. Stand-up, kakršnega v Sloveniji ne poznamo in ki je zaradi majhnosti države otežen ali celo nemogoč.

Celotna druščina najbolj osupne in navdihne – s korajžo. Prav noben od njih ne izvaja hacky materiala. Nič ste kdaj opazili? prežvečenih obzervacij. Vsak sledi nekemu lastnemu slogu, lastni viziji. To je zelo nevarno. Ker je verjetnost, da humorja, ki je zelo tvoj, nihče ne bo razumel oz. vzljubil, veliko večja od tiste, da se bo zgodilo ravno obratno – da tvoj humor večina zašteka in ponori, kar iz tebe naredi ultraizvirnega komičnega velikana tipa Eddie Izzard. In že iz tega dokumentarca iz leta 2005 je razvidno, da največjo šanso za slednji scenarij ima ravno Zack. Njegov humor ni le izviren. Je genialen. Naključen, osvežujoč, … in enostavno klikne. Pri ostalih zaslediš kakšno dobro foro. V Zacka se zaljubiš.

Nathaniel Buckner from 1778: “Is this thing on? What is this thing?”

Genialno ni pridevnik, ki ga navadno razsipavam. Prepričan sem, da Mr. Random po velikem uspehu Hangoverja ne bo zašel v smer produciranja glupih izdelkov, ampak da bo s pomočjo Hollywooda le približal svoj humor najširšim množicam. Tukaj so na začetku omenjeni izseki izturneje, ki se je končala junija lani.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
  1. “Zack je kasneje zapustil turnejo, njegovo mesto je zapolnil Eugene Mirman.”
  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 11.07.2009 ob 18:27 pod Film, Foto, Komedija, Snov, Stand-up comedy, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “The Comedians Of Comedy (2005)”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !