PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Leto sprememb

8.01.2010

Ker sem blog začel pisati februarja 2007, sem se na preteklo leto navadno oziral šele ob začetku februarja. Letos sem trenutek retrospekcije premaknil bližje k staremu letu.

2009 je zame definitivno bilo leto sprememb. Prva večja sprememba se mi je zgodila konec aprila, ko mi je delodajalec, pri katerem sem bil zaposlen za določen čas, sporočil, da mi ne bodo podaljšali pogodbe. Recesija. Ne glede na to, da svojega dayjoba nisem imel ne vem kako rad, občutek ni bil prijeten. Kaj kmalu sem se začel zajebavati, da so s to potezo iz mene naredili profesionalnega stand-up komika. Ampak to se je v resnici tudi zgodilo. Od takrat se preživljam izključno s stand-up komedijo ter z njo povezanimi aktivnostmi in zaenkrat mi gre zelo dobro. Občutek, da sem “on the edge” mi daje zagon in nisem več tako izbirčen glede tega v kaj se bom spustil in v kaj ne. Ko nimaš niti obveznega zdravstvenega zavarovanja, se ti debate o tem kateri nastopi so “pod nivojem” zdijo smešne.

pericafired.jpg

Getting fired

Druga sprememba se je zgodila ob koncu julija. Ker sem bil precej nezadovoljen z razvojem kariere in ker prav nič ni nakazovalo, da se bodo stvari spremenile na bolje (kvečjemu obratno, konec junija sem bil finančno čisto na dnu, kazalo pa je, da bom julija in avgusta zaslužil 400-500 evrov  vse skupaj), sem se kmalu odločil za self-managemet. To je nekako sovpadalo tudi s trenutkom oz. situacijo v skupini Komikaze. Že pred tem smo vsi nekako ugotovili, da je potiskanje znamke Komikaze pred lastnimi imeni, kar smo počeli vseskozi, izgubilo smisel. Po dobrih dveh letih “šolanja” je bil čas, da začnemo delati na individualni prezentaciji. Da postanemo samostojni komiki. Vsakič, ko člani zasedbe znova delamo na skupnem projektu, pa to počnemo pod znanim imenom.

komikaze-button.jpg

Tretja sprememba je bila poglobitev sodelovanja med slovenskimi in hrvaškimi stendaperji. Tešky in Tin sta Hrvatom pomagala pri presaditvi Panča na hrvaško ozemlje. Tako je septembra 2009, kmalu po ljubljanskem Panču, luč sveta zagledal Panč, tridnevni festival stand-up komedije Zagreb. Odlično je uspel, tretji dan je Tvornica bila nabito polna. 15 komikov, 9 Hrvatov in 6 Slovencev.

standupkomedija-cropix662.jpg&width=662&o=a

Murč na zagrebškem Panču

S Tinom, Krešom in Domagojem pa sem soustvaril stand-up predstavo Balkanski trokut. Onadva sta izbrala po 20 minut best of-a, midva s Tinom pa sva izbrala in prevedla po 20 minut tistega materiala, ki deluje v hrvaško govorečem okolju. Vse skupaj pa smo obarvali z “jugonostalgija gor ali dol, imamo iste korenine in to je dejstvo”. Zaenkrat smo jo izvedli le v Varaždinu in Veliki Gorici.

Četrta velika sprememba se je zgodila ob koncu leta. Povpraševanje po stand-up komikih s strani najrazličnejših slovenskih podjetij se je občutno povečalo. Decembra (ko je seveda največ korporativnih nastopov) se mi je zgodilo, da sem v 20 dneh imel 17 nastopov. To je sicer bil splet okoliščin, a vseeno.

dave-corporate-web.gif

Na korporativnih nastopih včasih folk celo posluša

Kar še bolj navdušuje je dejstvo, da so tudi televizije začele odpirati vrata. It took them only 3 years. Leto 2007 je sicer bilo leto preboja stand-up komedije na Slovenskem, ampak leto 2009 pa je bilo leto dokončne potrditve obstoja scene. Leto dokončnega prodora v mainstream. Pred tremi leti smo ob začetku nastopa včasih vprašali: “Koliko vas tukaj ve kaj je stand-up komedija?” Dandanes pa raje vprašamo: “Koliko vas je že bilo na kakšnem slovenskem stand-up dogodku?” In v slednjem primeru več ljudi dvigne roko. To mi res pogreje srce, ker gre za velik dosežek vseh nas, ki se v podalpski deželici že nekaj let srčno trudimo.

Potem pa pomislim: “Pizda, ziher poznajo vsaj polovico mojih for! Kaj naj izvajam!?” In vnovič pridem do istega spoznanja – pri stand-upu ni spanja na lovorikah.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 8.01.2010 ob 16:42 pod Komedija, Komikaze tour, Mediji, Slovenija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Leto sprememb”
 1. Mojca - 9.01.2010 ob 10:23

  Ful dobr 2009 story :)
  Zdaj zgleda da ti boš lo samo še navzgor

 2. perica - 12.01.2010 ob 10:15
  perica

  Heh, nikoli ne gre samo navzgor.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !