PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Dokumentarec

6.05.2010

Odločil sem se, da ga bom posnel. Pravzaprav ga že snemam. Kamera, ki sem jo kupil pred tednom, je nekaj vmes med odličnim camcorderjem in igračo, a mislim, da bo služila namenu. Neverjetno se mi je zdelo, da za 180€ lahko nabaviš HD tehnologijo. V paketu sem naročil še stojalo, dodatno baterijo in spominsko kartico. Vse za 230€. Le white balance je manualen, vse drugo je avtomatsko, žal tudi fokus, toda slika pri statičnih kadrih je kot mleko. Moral bom kupiti še en zunanji trdi disk z 1TB spomina, ker bo trenutnih 900GB premalo za film in za vsakdanje delo.

Gre za večji amaterski projekt. Posnel bom leto dni svojega življenja s poudarkom na stand-up komediji. Ne bom snemal vsak dan, bom pa vsaj pol ure vsak teden. Obeta se mi 50-100 ur materiala, odvisno od tega, koliko selekcije bom delal sproti in koliko bom film dopolnjeval s posnetki iz drugih kamer. Bolj kot gora posnetega materiala, ki ga bo treba kasneje prekodirati, večkrat pogledati in šele nato začeti z montažo, me skrbi ravno to sprotno delo. Vprašanje ali bom ohranil voljo do snemanja skozi vso leto. Ali se mi bo dalo s seboj nositi kamero in konstantno snemati, uploadati in grobo selekcionirati tudi takrat, ko pritisnejo drugi projekti in vse kar življenje prinaša?

Kar se tiče namena filma, trenutno mi nič drugega ne pade na pamet kot – dokument časa in osebe. Škotski stand-up komik Geoff Boyz, ki je pred meseci nastopil na Zimskem Panču nam je, navdušen nad slovensko stand-up sceno, večkrat zabičal: You’re making history here – take pictures! Se strinjam z Ianom Stoneom, ki se je na to izjavo nasmejal, češ da Boyz pretirava (kot vedno), ampak ovekovečiti nekaj trenutkov scene skozi oči komika v obdobju popularizacije stand-up komedije na Slovenskem, se mi zdi dobra ideja. Intrigira me tudi ideja o življenjski sekvenci, ki jo človek ujame in povzame s kamero.

Ko sem leta 2003 obiskal beneški bienale, me je med ostalim fascinirala razstava fotografij nekega možakarja, ki se je intervalno fotografiral skozi leta. Vsakič v isti srajci in v isti pozi. In če si se sprehodil od prve do zadnje fotke, si lahko opazoval kako življenje riše črte po njegovem obrazu. Kako lasje sivijo in izginjajo. Deprimirajoča izkušnja. Če pa si se sprehodil od starčka do mladeniča, si doživel nekakšno olajšanje, katarzo.

Ker je vsak dokumentarec v določeni meri zrežiran, se trenutno ubadam z vprašanji tipa: v kolikšni meri naj film prikazuje organizirane scene in v kolišni spontano dogajanje? Kolikšen delež naj zajemajo dogovorjeni pogovori s kolegi, organizatorji, prijatelji? Zgolj “loviti trenutke” se absolutno ne splača, ker bom končal z 300 urami materiala, od katerega bosta uporabni kakšni 2-3, tam nekje vmes. Koliko naj (s ciljem, da bo film zabavnejši) nastopam za kamero? Ali naj snemam sebe, ali pa predvsem ljudi iz svoje perspektive? Koliko naj morim s tuhtanji o svojem življenju ali o teorijah stand-up komedije?  Poraja se pa tudi vprašanje, ki je prisotno pri vsakršnem izpostavljanju: koliko zasebnega življenja naj s filmom odkrijem?

Na mnoga izmed njih bo na koncu odgovorila montaža, toda če vnaprej veš, je lažje delati. Najbrž pa bo končni izdelek precej drugačen od tistega, kar si trenutno predstavljam, a tako je tudi prav.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 6.05.2010 ob 07:58 pod Film, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

10 odgovorov na “Dokumentarec”
 1. Bor - 6.05.2010 ob 09:57

  ambiciozno, jst bi rekel da če snemaš film si lahko kvečjemu povezovalec, morda izpraševalec ostalih komikov (kar definitivno moraš narediti, da bo zadeva zajela več scene kot le enega komika), fajn je da je tudi neka rdeča nit ki se vleče skozi posnetke, da ni samo kup naključnih posnetkov, mogoče da si zadaš kak veliki finale, mogoče kak večji solo nastop, mogoče “le” kot priprave novega materiala za panč, možnosti je ogromno

  priporočam pa ogled dokumentarca Man on Wire, ni to kar ti iščeš ampak je lep primer informativnega dokumentarca, ki te prime in drži čez celo uro in pol

  ps: delaj backup na različne diske, ne moreš verjet kako rade stvari crkujejo

 2. NordStar - 6.05.2010 ob 10:10

  Podpiram vsako ustvarjanje. Kar veselo na delo :)

 3. DjJuvan - 6.05.2010 ob 11:19

  Kakšnega dobrega kolega nimaš, ki bi te lahko pogosto spremljal tudi s kamero? Sam snemat nekaj je precej mukotrpno, ker moraš biti kamerman, scenarist in igralec. Če hočeš nekaj zajet, moraš to splanirat, če nimaš nikogar za kamero niti ne veš kako izpade… itd. Toliko problemov se nabere, če hočeš biti one-man-band.
  Lahko pa delaš v stilu vloganja… nekaj takega izvajam jaz (http://juvan.net), iz čistega dolgčasa. Se pa skušam ravnati po stilu Ray Wiliam Johnsona, enega študenta iz New Yorka, ki snema daily vlog in oddajo Equals Three. Človek ima talent in odlično izvedbo videov. (http://www.youtube.com/user/RayWilliamJohnson) in (http://www.youtube.com/user/BreakingNYC).

  Drgače pa perspektiven projekt. Vso srečo ;)

 4. Maljo - 6.05.2010 ob 22:49

  stari, verjamem, da ti bo uspelo spravit skupaj en ličen projektič. still remember “ko bom velik” experience? :) :p

  zgolj namig: filtriraj sproti material ker boš obkrožen s tako maso, da je ne boš uspel “hendlat”.

  drži se!

 5. perica - 9.05.2010 ob 18:33
  perica

  Hvala vsem za nasvete in dobre želje. Z amaterskim video ustvarjanjem imam že precej izkušenj, torej so mi znane vse te stvari, zlasti frustracije.

  Bor, rdeča nit je mus, pa ne samo rdeča nit. Nikakor ne nameravam nametati zanimive posnetke na kup in to poimenovati film.

  Man on wire sem gledal lani, ampak ni zadostno primerljiv, ker gre za (sicer odlično narejen) dokumentarec, ki obravnava enkraten ilegalni umetniški podvig. Jaz imam v mislih nekaj bolj osebnega in zabavnega, v slogu The complete history of my sexual failures. A vseeno drugače, my way.

  Maljo, brate, semper fi! :)

 6. PERICA » Lejtli - 8.06.2010 ob 13:40

  [...] se dokumentarca tiče, že šesti teden pridno snemam vse okrog sebe. Shranil sem že 90GB posnetkov (cca. 18 ur). [...]

 7. PERICA » Life in a day - 21.07.2010 ob 21:43

  [...] ki redno berete moje zapise, najbrž ne rabim na dolgo razlagati zakaj me je ideja v trenutku povsem prevzela. Fantastična je! Ne gre le za časovno kapsulo in kako [...]

 8. PERICA » Na pol poti poberem dremajočo mačko - 13.11.2010 ob 15:09

  [...] pol poti poberem dremajočo mačko 13.11.2010 S snemanjem filma sem na polovici. V začetku aprila, mesec dni pred koncem snemanja, nameravam začeti s [...]

 9. » Na pol poti pobere dremajočo mačko Murch - 14.11.2010 ob 12:53

  [...] je s snemanjem filma na polovici. V začetku aprila, mesec dni pred koncem snemanja, namerava začeti s predpripravo [...]

 10. PERICA » Video jota - 5.06.2011 ob 04:19

  [...] montažo filma Leto sem vložil že prek 60 ur dela, a pravzaprav je film, ko pišem te vrstice, še vedno blizu točke [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !