PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Believe: The Eddie Izzard Story (2009)

6.07.2010

Včeraj sem si ga ogledal, Tin me je spomnil, da se ga že dobi. Dokumentarec o enem največjih stand-up komikov vseh časov. Največjih in najizvirneših.

Film je zelo lepo konstruiran. Prične s podatkom, da je leta 2000 Eddie bil linčan s strani medijev, ki so mu očitali goljufijo, češ da prodaja stare fore v novem paketu, fore iz turneje Dress to kill na turneji Circle. Zaradi tega se je nehal ukvarjati s komedijo vse do leta 2003, ko se je odločil vrniti z novo turnejo Sexie, za katero bo material ustvaril iz nule in sicer tako, da bo pred turnejo cel mesec izvajal workshop nastope, kjer bo testiral nove fore. Tako začne odštevanje do začetka turneje, vzporedno pa spremljamo Izzardovo življenjsko zgodbo, o kateri sem že pisal.

Dokumentarec je zelo navdihujoč in Believe ni samo naslov in Izzardov življenjski moto, ampak tudi glavno sporočilo filma. Če hočeš postati Eddie Izzard, moraš verjeti vase tako, kot je on vase verjel. Na svetu je živelo in živi ogromno komikov, ki so imeli toliko ali še več potenciala kot on, a nikoli niso postali taka veličina, ker so preprosto odnehali prezgodaj. Ustvarjaj in verjemi v to kar ustvarjaš. Proti koncu filma sicer nekoliko pričakovano”1” izvemo, da njegova zagnanost izvira iz potrebe po zapolnitvi praznine, ki je nastala s prezgodnjo izgubo matere, toda to ne spremeni ničesar. Treba je verjeti.

Nepotrebno je omenjati, da je za komike tak film vreden večkratnega ogleda. Toliko zanimivih detajlov se skriva v njem. Odrski monitor, za katerim je skrita voda in velika ura s kazalci, da ve, koliko časa je na odru. Trenutki, ko se zaveda, da gre pred publiko z materialom, ki je zanič: Huh, … a bit weird … this is gonna be crap. This IS crap! As to say: Heeey, it’s “Crap on tour”! It’s work in progress … Nato pa se zaskrbljen obrne k pomočnikom: Does this have “work in progress” on the advertizing? Itd, itd.

Najpomembnejši preblisk, ki sem ga dobil med ogledom filma je ta, da je tisti kos papirja z novim materialom, ki ga večkrat kažejo v Eddijevi roki, bistvo vsega. Včasih to pozabimo, včasih te interesdžije poskušajo prepričati, da so marketinško-promotivne bedarije enako ali bolj pomembne. Tisti bedni, počačkani listi, ki jih komiki navadno imamo na tone povsod okrog sebe, so esenca te obrti in celotnega biznisa. Odri, ozvočenja, sedeži, publike, obleke, promocije, managerji, bookerji, organizatorji … vse to je nujno, a sekundarno. Vse to mora biti služabnik”2” tistemu, kar si spravil na list. Kar imaš v glavi, kar želiš izraziti in v kar verjameš, da je smešno.

 1. As Freud would say: If it’s not one thing, it’s your mother.  – Robin Williams”
 2. “Drža vseh ljudi okrog njega je točno taka – so sluge tistemu, kar se Eddie trudi spraviti  iz sebe, ker je umetnik in ker od tega oni (dobro) živijo.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 6.07.2010 ob 01:50 pod Film, Foto, Komedija, Snov, Stand-up comedy. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

3 odgovorov na “Believe: The Eddie Izzard Story (2009)”
 1. Bilbo - 6.07.2010 ob 11:27

  Živjo

  S tem člankom si me zelo prepričal za ogled tega film tako da si ga bom čim prej ogledu :) saj tut sam verjamem v nečelo Believe.
  tnx

 2. filmoljub - 6.07.2010 ob 14:46

  Eddie je zakon. :D

 3. zombi21 - 7.07.2010 ob 22:22

  jz pa ne verjamem v načelo believe. jz verjamem v načelo fuck off

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !