PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Off beat

24.08.2010

Obstaja razlog zakaj se na podobne zadeve kot je Panč ne gre z novimi forami. Vložek je prevelik, oči in objektivov preveč.

Nove ideje in nov material s seboj prinašajo entuziazem, svežino, a tudi veliko mero negotovosti. Tako sem včeraj kmalu po prijetnem in razposajenem uvodu na odru začutil aritmijo. Živčnost pred nastopom velikokrat po prvi minuti izgine, vse se poklopi in vskoči na svoje mesto. Včeraj se mi to ni zgodilo. V nadaljevanju pa me je iz ritma dodatno metala misel, da so mi v tehniki zjebali playback foro. Na začetku pretiho, na koncu pa kar ena muzika? Wtf!? Kot da kontrola publike s posnetim stand-upom (ki se ne ravna po njej, ampak le teče, ustvarjen po občutku) že sama po sebi ni dovolj zahtevna. Zadeva je presenetljivo dobro uspela, glede na tehnične lapsuse. It’s a keeper. Nek kreten na moji skrajni desni je za nameček med Gilgamešem vztrajno žvižgal. Niso zveneli kot žvižgi podpore, niso zveneli kot žvižgi protesta. Zvenelo je kot: žvižgam, ker sem kreten.

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda

Kar me je zelo presenetilo in razveselilo, je dejstvo, da sem skozi nastop čutil fane.”1” Ne spomnim se, da bi se mi kdaj prej to zgodilo v taki meri. Ne le ob prihodu na oder in poklonu, ampak tudi ob vseh mojih najljubših trenutkih, kot je fora z bradavicami, sem slišal smeh, ki je sporočal: “Car si. Vidimo, da si danes off beat, presran ali karkoli že, ampak mi te za razliko od ostalih poznamo od prej, tvoj humor je tisto zaradi česar smo tu in te podpiramo.” Ta vibe sem čutil. Ker tak smeh lahko pomeni le to. Ali to, ali skrajno omotičenost naključnežev.

Ravno obratno je bilo gledati Domagoja in Ivana, kako s preverjenimi seti povsem obvladujejo tok. Zlasti Ivana. On je, tako kot Vid, mojster deliveryja in akcenta, le da je pri njemu pri odprth prostorih to še bolj izrazito, zaradi čistosti govora in (moči) glasu. To je v praksi videti kot dolga in lepa izmenjava pri tenisu z osnovne črte, z diagonalnim winnerjem na koncu. Ne glede na to, če je vsebina your cup of tea ali ne, ko komik ima tak grip nad občinstvom, ne moreš ne ostati impresioniran z veščino. Občutek je, kot da se pelješ z najboljšim šoferjem na svetu. Zelo sem užival tudi med Husovim uspehom. Očarljiva mešanica nerodnosti, samoironije in družbene kritike.

Časa za dolge refleksije ni, danes Črnomelj, jutri Koper, na obzorju pa se nasmiha Romunija.

A propos Panča: Danes se dogodek zaradi dežja preseli v Cvetličarno!

 1. “Počutim se iskreno počaščen. Hvala.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 24.08.2010 ob 14:20 pod ExYu muzika, Foto, Komedija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

12 odgovorov na “Off beat”
 1. Andrej - 24.08.2010 ob 16:44

  Off beat? Ma ja. Včeraj je bilo odlično, del s playbackom pa eden najbolj tveganih in pogumnih nastopov, kar sem jih videl. Tako da vsaka čast, kajti definitivno je uspel:))) Gilgameš špaket je bil tudi hud, verjetno bo z malce kilometrine še precej boljši. In ja, fan base je tu, definitivno. Eni pač znajo ceniti kvaliteto.

  Skratka Perica, vsaka čast, keep it up! :) )

  PS Fora z bradavicami je par ljudi kar odtrgala s stolov, vključno z mano:))

  PPS Edino kar ne štekam je, kako se eni komiki še kar pojavljajo, pa se ne zdijo nobenemu od kolegov, ki so jih poslaučšali smešni. Včeraj je bil en tak, danes bo tudi. Where’s the exit door for them? Mate tudi ostali komiki tako mnenja, ali se o tem pač ne govori (“stari sorry…ampak, ti v bistvu nisi smešen, bad career choice…”).

 2. Bor - 24.08.2010 ob 17:13

  Se strinjam z Andrejem, odličen nastop, pa tudi večer ne bil lih švoh.
  Huso je odlično opravil nalogo, že samo dejstvo da je bil nastop v slovenščini ampak je več kot polovica teksta bila v bosanščini (puristi, ki trdijo da je hrvaščina = bosanščina = srbščina naj se pojejo) je bilo dovolj zabavno. Se vidi talent, upam da mu uspe nabrati dovolj materiala in kilometrov, da bo naslednje leto še bolj navdušil.
  Med hrvatoma nisi mogel ostati miren, sicer mi je bil domagoj precej boljši ampak tudi šarič ni razočaral. Kapo dol, drugega se jima ne da rečt. Dejansko se mi zdi, da včerejšnji nastop od pintariča ni v ničemer zaostajal za nastopi angležev v nedeljo.
  Vinko se ni šparal, zamerim mu sam predolg song na koncu in da je 90% šal bilo na račun zunanjosti.

  Se pridružujem vprašanju Andreja, kako nekateri nonstop dobivajo “še eno priložnost” na festivalih ala Panč, razumem da se jim da možnost pri kakih rednih eventih ampak mislim da nekateri pač niso za take velke zadeve. Mogoče je pa zadej fora budžeta, al pa različnih okusov.

  Kot fan bom pa sam to reku: supr intro, tist playback je pa terna, rabi sam mal piljenja ker je malenkost predolg, bi pasal v kak daljši nastop bolje kot v festivalski. Mogoče pa sam rabi mal piljenja, verjamem da se bo podobno izboljšal kot gilgameš od banzaaaaja do danes (včeraj?).

 3. megafotr - 25.08.2010 ob 00:49
  megafotr

  Po včerajšnjem nastopu se pridružujem stalni fan bazi.
  Odličen si bil, med Slovenci na Panču gotovo daleč, daleč najboljši. Ja, videlo se je, da si se malo lovil, ampak je to folk po mojem filingu jemal kot del nastopa in pasalo ti je. Fora s playbackom je pa epic! Niti ne rabi kakega dodatnega piljenja, le mogoče bolj zanesljivega tonskega tehnika. Dve bejbi pred mano sta dobili prav napad histerije. Res super fora in po mojem ti jo bodo hitro spizdili. Ko smo že pri slednjem – dva sta že napisala pa bom še jaz: resno, a se direktna kritika v vašem fohu ne spodobi? Naj že nekdo pove Mikiju, da obstaja razlika med igranjem razrednega norčka v osnovni šoli in stanjem na odru.
  Gilgameš ima potencial, ampak se mi zdi, da rabi še malo piljenja, ker nisem čisto vedel, kam pelješ in malo se je vleklo.

  Glede ostalih – Šimek je zajebal s tisto debilno pesmijo, Husein je za prvič bil super, Pintarič in Šarič pa tako ali tako world class. Me pa pizdi, da se je Valič očitno nehal truditi… Or is it just me?

 4. Bor - 25.08.2010 ob 10:11

  Men se je včerej od vseh zdel še najboljši Valič, ostali so se mi zdel vsi rahlo zgubljeni in brez pravih “tamočnih” for (razen bučana, ki je bil tak kot vedno, kar pa ne vem če je lih kompliment). Mogoče je pa moj pogled preveč kritičen zaradi vročine in vrst, ki so bile preveč skupaj in nisi mel kam nog stegnt. Pa še za parkirišče ti zaračunajo.

 5. Laure - 25.08.2010 ob 13:45

  Ni me bilo na tvojem nastopu, ker te pa poznam vem, da glede svojih nastopov ne znaš biti objektiven. Najbrž je bil odziv publike odličen, kot vedno! :)

 6. perica - 25.08.2010 ob 17:06
  perica

  Hvala za feedback, fantje. Malce ste mi tehtnico nagnili v drugo smer in povzročili solzico v kotičku srednjega očesa, a mnenja občutno nisem spremenil. Kreativnost je eno, izvedba drugo. In izvedba je bila 70%.

  S fanti sem debatiral vaše komentarje in je videti, kot da se tudi dojemanje standupa v Sloveniji spreminja, da se kažejo prvi znaki zorenja. Brez zamere Megafotr, ampak ti si zadnji, od katerega sem pričakoval pohvalo ob neprepričljivem nastopu. Siguren sem bil, da si oseba, ki “pada” predvsem na delivery in prezenco. Ne da se ne zavedaš, da je to le ena plat, ampak da ti enostavno bolj leži tak tip komika in da zaradi tega ne podajaš celovitih ocen. Ob branju tvojega zadnjega zapisa se mi je zazdelo obratno.

  Kar se tiče kritik Mikija in Vida, opozoril bi predvsem na to, da se pri ocenah poskusite znebiti želje po orto sesuvanju nekoga, ki ni izpolnil vaših pričakovanj. To je primarni impulz, treba ga je obvladat in trezno, argumentirano in uravnovešeno ovrednotit človeka tudi takrat, ko ima slabši nastop.

  Njunih nastopov nisem videl in ne morem sodit, mi je pa povsem jasno, da je Vid včeraj imel katastrofalno izhodišče. Potem, ko se je folk dve uri kuhal in sprocesiral uro in pol standupa, je on na odru začel kar en humor zganjat, namesto da bi talal jeklenke s kisikom.

 7. megafotr - 25.08.2010 ob 18:04
  megafotr

  Ja, padam na delivery, ampak bolj cenim nekoga, ki se za nastop vidno pripravi in ga mogoče malo zvije, kot pa nekoga, ki sicer samozavestno nastopi, pri materialu pa daje filing, da ga je na hitro skupaj zmetal kar v avtu, na poti do Cvetličarne.
  Huso je bil na primer precej bogi, ampak mu gre vseeno pohvala, ker kaže potencial.

  Btw. všeč mi je tudi folk, ki je poštekal “pravila” stand-upa. Ko sem Vida prvič gledal, je na začetku razložil, kaj je stand-up in kako se nagradi komika z aplavzom :) , letos pa publika pridno ploska (in ja, tud hekla, ampak jebiga, comes with the package).

 8. Pajzl » » Če bi Lisa Lampanelli in Eddie Izzard imela otroka… - 26.08.2010 ob 15:43

  [...] Na včerajšnjem zaključku Panča je bil Capurro edini zares smešen komik. Perica je sicer predlagal milejše kritike neuspešnih komikov, zato se bom poskušal zadrž….. TO JE BIL [...]

 9. Bor - 26.08.2010 ob 16:38

  Ne vem kje naj ti odgovorim, kle al na tvojem blogu ampak naj bo tukaj: meni so se zdeli včeraj prav fini, mogoče Tomič ni najboljši imitator, ampak vsaj ni zoprn ob tem ampak preprosto zabaven. Tudi stare je bil kr fajn, verjamem pa da je bilo obema zoprno nastopat s tistim prekinjajočim mikrofonom. Glede madžara se strinjam…Mauhler je tisti, ki bolje imitira ampak ni smešno…
  Pižama je pa vedno fajn, mogoče se je sam preveč orientiral na enovrstičnice kar se mi zdi da v stand upu ne pali tolk dobr.
  Amerikanos je bil pa odličn.

  Glede Vida: meni je pa všeč ta njegov stil prišel-sem-na-oder-pa-še-sam-ne-vem-kaj-bom-povedal, pa še hacklerjem dobr vrne ponavad

 10. Andrej - 27.08.2010 ob 15:53

  Perica, izognil si se vprašanju o komikih, za katere nima nihče preveč pohvale, pa še kar nastopajo na Panču in podobnih zadevah. Kako je torej z P2P kritiko pri stand-upu? Ali obstaja kakšno nepisano pravilo, da se kolegov stand-up komikov poimensko ne kritizira (razen v materialu seveda)? Zakaj se jih vedno znova vabi na te dogodke, I mean, kakšen crowd mover verjetno niso…

  Drugače pa res – kaj je s temi pojočimi stand-up nastopi? Wtf? Ne spomnim se, kdaj sem videl kakšnega takega, da bi s petjem res zažigal in da ne bi izpadel totalno bedno.

  Še mnenje glede zadnjega dneva – strašno povprečno vse skupaj, pa seveda respect do prvih dveh, ki sta se morala znajti ob nedelujočih mikrofonih. Hudiča, saj je bil Tešky še najboljši! Ok, Scot Capurro je res hud, me pa pri teh trash-insulterjih vedno zanima, kako bi se obnesli brez insult-materiala. Verjetno se ne bi obneslo.

  Madžara je pa najbolj obdelal Mauhler;) – 10 vicev iz Slovenskih novic. Vsaj hungarian dirty phrase book bi lahko izkoristil…

 11. perica - 27.08.2010 ob 20:28
  perica

  Nisem se izognil, enostavno ni ravno na mestu, da komik komika javno ocenjuje, kritizira. Za to je zadolžena publika in strokovna kritika (katere pri nas zaenkrat ni).

  Kar se tiče konstruktivne kritike med komiki, jaz sem se že od štarta trudil, da med Komikazami vse možno analiziramo in seciramo, da ne ostane vse na: Bravo, care! Sem precej samokritičen in se boljše počutim med sebi podobnimi.

  Če naletim na komike, ki si talajo samo komplimente tipa “pregenijalno” , enostavno zarolam z očmi in gledam svoja posla. Trudim se čim manj delit nasvete tistim, ki me zanje niso vprašali, kar mi le stežka uspeva.

  Kar se tiče povabil na Panč, prvo leto smo program sestavljali Komikaze, zdaj je to v rokah Tina in Teškyja. Meni je všeč kako razmišljata, nedvomno pa pri izbiri komikov skrbita za najrazličnejše okuse.

  Petje v standup nastopih ni nič novega. Billy Connoly je začel kot folk pevec. Pogooglaj Stevena Lyncha. Če je kvaliteta, je kul. Je pa lažje delat hecne pesmice kot standup, ker je na glasbeno podlago in v rimah lažje pogoltniti povprečno misel.

  Od angleško govorečih je meni bil najbližje Thompson. Bolj me pritegne njegov absurd in čudaškost, kot Bloomova hiperaktivnost ali Capurrovi šoki. Madžar je bojda bil točno tak kot na tubi, Klemen in Tešky sta si ga malo privoščila, jaz bi se iz kurtoazije in solidarnosti poskusil zadržati.

 12. PERICA » Uspelo je - 31.01.2012 ob 18:16

  [...] ceni dolžino nastopa. Čutil sem tudi podporo ljudi, ki me dlje časa spremljajo, tako kot na Panču 2010. Zaradi njih sem v program umestil novejše bite SIT, Litar je litar in [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !