PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Steve Martin: Born standing up

23.10.2010

Tin mi je pred tednom dni poslal fotko z mobilca. Slikal je uvod v knjigo Born standing up. Ker obsežnejšega branja nisem nikoli maral, sem tokrat poiskal avdio knjigo in jo preposlušal v nekaj obrokih, v zgodnjih jutranjih urah, tik pred spanjem. Fenomenalna je. Bere jo avtor, Steve Martin.

V knjigi Martin elokventno in z veliko mero natančnosti, prefinjenosti, odkritosti in topline razlaga o evoluciji svojega stand-upa. O letih, ki jih poimenuje “war years”. Vzporedno s kariero humorno razkriva tudi zasebno življenje, odnose s starši, s sestro, z ljubicami. Ker je tako odkrit, sem v knjigi našel tako uteho, kot potrditev lastnih tez in dognanj. Povrh vsega pa poglobitev znanja o tem, kaj sploh počnem.

Kot verjeten razlog za svojo življenjsko pot pove zgodbo o zelo nesrečnem odnosu z očetom, ki ga je nekoč brez pravega razloga grdo premlatil, zaključujoč prvo poglavje z: “I have heard it said that a complicated childhood can lead to a life in the arts. I tell you this story of my father and me to let you know, I am qualified to be a comedian.” Sproti se ozira na svet ameriškega zabavljaštva, začenši s poslušanjem radisjkih komičnih oddaj (Jack Benny) v otroštvu, prek prvega pojavljanja večernih televizijskih šovov (Johnny Carson) vse do lastnega nastopanja v njih.

Steve Martin je začel iz nule. Z magičnimi triki, med katerimi so mnogi bili “sposojeni”. Svojo osemnajstletno evolucijo v stand-up komediji pa deli v tri obdobja: 10 let učenja, 4 leta izpopolnjevanja in 4 leta divjega uspeha. In ko govorimo o uspehu, poudariti je treba, da je Steve Martin na vrhuncu svoje stand-up kariere bil največja ameriška komična koncertna zvezda. Največja. V Nasa Colloseumu je nastopil trikrat v treh večerih pred skupno 45.000 obiskovalci. Enkrat drugič je na enem samem eventu zabaval rekordnih 18.695 ljudi. Slavo je doživel, ko so se “sile zlile”, pravi. Leta in leta nastopanja, gostovanja na TV in medijski pomp, ki ga je promoviral kot nekaj tako odštekanega, da tega ne gre zamuditi. “Wild and crazy guy”.

Začutil sem toplino v prsih, ko sem poslušal, kako brez sence dvoma razlaga o tem, kako je osvetlitev publike morilec smeha, kako katastrofalna je bila konfiguracija sedežev v nekem klubu in kako je spet nekje drugje strop bil tako visok, da je smeh kar izpareval. Ko razlaga, kako so dnevi minevali brez smisla in pomena, noči pa so prinašale tistih nekaj minut na odru, kjer je vsaka sekunda bila ključna. Vsaka beseda, vsaka pavza, vsaka gesta.

Marsikateri stavek v knjigi je prinašal potrditev, ki sem jo iskal. Ko se je Carson v svoji oddaji takoj po oponašanju Goofyja nagnil k mlademu Martinu in mu prišepnil: “You’ll use everything you ever knew!”, je v resnici rekel nekaj drugega. Rekel je tisto, kar komiki vemo in česar mnogi konzumenti komedije ne vedo ali nočejo vedeti – “rojenih” komikov ni.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 23.10.2010 ob 02:57 pod Foto, Komedija, Snov, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

6 odgovorov na “Steve Martin: Born standing up”
 1. zombi21 - 24.10.2010 ob 02:08

  lepaaaaaaaaaaaaaaaa

 2. fetalij - 1.11.2010 ob 12:11

  ok, to bo torej moj prvi poskus z avdio knjigo…

 3. fetalij - 1.11.2010 ob 12:14

  aja, samo to bi te vprašal – ko rečeš, da “rojenih” komikov ni… seveda se človek mora strinjat s tabo, ker je to res, ampak glede na to, da je potreben tudi nek “talent”, bi lahko rekli, da so eni za to rojeni malo bolj kot drugi… no ja, ne rojeni v pravem pomenu besede, ker te v veliki meri oblikuje življenje, ampak poleg tega moraš ipak imeti tudi neke naravne predispozicije… se strinjaš?

 4. perica - 1.11.2010 ob 15:27
  perica

  Bo užitek, boš videl. Steve vmes še špila na bendžo pa to :D

  Kar se naravnih predizpozicij tiče, ne škodi, če si inteligenten. Pa karizmatičen. Pa da imaš dobre glasovne sposobnosti ipd.

  Kar se odraščanja tiče pa je, kot rečeno, najboljše, da izhajaš iz disfunkcionalne družine. :)

 5. fetalij - 2.11.2010 ob 20:02

  ja, disfunkcionalna družina zna bit ena od pomembnejših stvari :mrgreen:

  drugače se pa v celoti strinjam s tabo (s tem zadnjim komentarjem). razen tistega dela kjer mi obljubljaš užitek… tega še ne vem :)

 6. PERICA » Denovi na komedija in StandUpFest - 26.10.2011 ob 03:33

  [...] Domagoj je izvedel kar 40 minut solidnega nastopa in me napovedal. Bil je to en tistih nastopov, ko sem od prve sekunde čutil, da nič ne more iti narobe. Dvorana se je nonstop režala, užival sem v prav vsaki sekundi. Nekoč sem se po tako uspešnih nastopih odpravljal spat z mislijo, da sem naredil ogromen korak v karieri. Zdaj imam dovolj izkušenj, da vem, da je to bil le še en uspešen večer in da jih v naslednjem letu lahko nanižem še 100, pa se na karieri ne bo poznalo prav veliko. Fali brand. Sile se morajo zliti. [...]

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !