PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

I am comic (2010)

29.10.2010

Dokumetarec I am comic je odličen vpogled v življenje ameriških stand-up komikov dandanes. Jordan Brady, režiser filma in občasni stand-up komik, je uspel ustvariti film, ki lepo zajame vse segmente življenja stand-up komikov kljub temu, da večino filma tvorijo (zabavni) intervjuji. Celoten film povezuje zgodba soustvarjalca filma Ritcha Shydnerja, soavtorja knjige I killed, ki se vendarle odloči, da bo po dvanajstih letih teorijo znova preizkusil na odru.

Posnetki njegovih muk so živčevje tega filma. Brez njih bi vso besedičenje o zahtevnosti poklica bilo jalovo.

Intervjuje popestrijo posnetki nastopov ter utrinki henganja v klubih, samote on the road ali minute iz zaodrja pred ali po nastopih. Ker je film relativno svež, se dotika večine sfer delovanja modernih ameriških stand-up komikov z velikim poudarkom na klubih in večine pomembnih tem, kot so nov-star material, pisanje-izvedba, dober plac-slab plac, mesto-teren, hack-originalnost, prednosti in slabosti modernih medijev, kraja materaiala itd.

Intervjuvanci so vidno razdeljeni na tiste, ki med intervjujem v resnici nastopajo (Kathy Griffin, Todd Glass, Margaret Cho …) in tiste, ki se dejansko trudijo nekaj razložiti in ponuditi vpogled v svoje razmišljanje o žanru (Louis CK, Janeane Garofalo, Jeff Foxworthy, Roseanne …). Vmes so še tisti, ki vnesejo humor v intervju zelo naravno in neposiljeno, kot npr. Dave Attel, Bobcat Goldtwaith ali živeča ikona Phyllis Diller.

Tudi v tem filmu je ogromno, zares ogromno zlata vrednih malenkosti, ki jih sicer ne morem vseh posamezno obravnavati, a so tako zelo pomembne za razumevanje stand-upa in stand-up komikov. “Do you have any contempt to the room?” vpraša Jordan Ritcha tik pred njegovim (za slovenske razmere nepojmljivo kratkim – dvominutnim) nastopom v Airtel Plaza Hotelu. Takšno vprašanje lahko zastavi samo nekdo, ki se je stand-upom ukvarjal. Ki ve, da komik včasih gre na oder z občutkom nejevolje, odpora ali celo sovraštva do prostora in publike.

In ko Louis CK reče: “I spend a year building the material, shoot an HBO special when it’s ready … and then kill the material.” le komik ve za kako noro pogumnega in delavnega posameznika gre.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 29.10.2010 ob 10:06 pod Film, Komedija, Snov, Stand-up comedy. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “I am comic (2010)”
 1. Stric Bedanc - 29.10.2010 ob 11:52

  Tole že čaka za ogled, ampak še ni bilo časa. Si bo treba naslednji teden vzet kako urco pa preverit.

 2. perica - 29.10.2010 ob 14:59
  perica

  Nočem ti napihovati pričakovanj, ampak je poslastica.

 3. brunarice - 30.10.2010 ob 12:16
  brunarice

  Že samo zaradi Phyllis Diller in Bobcat Goldtwaitha se splača zadevo ogledati.

 4. fetalij - 6.11.2010 ob 20:11

  tim allen je res prasec :mrgreen:

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !