PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

American: The Bill Hicks Story (2009)

19.11.2010

Hicks je kult. Njegovovi oboževalci so najzvestejši oboževalci, kar jih je kakšen komik kdaj imel. Njegov stand-up pa je po moji oceni najostrejša in najčistejša družbena kritika komika od časov Lennyja Brucea do danes. Čistejša in ostrejša od Carlinove.

Carlin je v tekst vpletal poetičnost. Rad se je poigraval s frazami, uporabljal izbrane besede in besedne zveze, tvoril perfektne kose, ki jih je odpel kot pesmico in se priklonil. Na eni nogi, seveda. Hicks nikoli ni imel te elegance in poze. Njegov tekst je preprostejši, izvedba pa pogosto brutalna, nevšečna in odbijajoča za 90 procentov tistih, ki so se prišli nasmejat. Ampak zato je njegovo sporočilo toliko bolj direktno.

Dokumentarec American: The Bill Hicks Story prek animacije fotografij in pričevanj njegovih bližnjih spremlja pot mladega Billa, ki postane komik že v zgodnjih najstniških letih. Čeprav (za razliko od Carlina) nikoli ni drastično spreminjal sloga, opazna sprememba se zgodi, ko začne nastopati v alkoholiziranem stanju. Njegov stand-up postane pravi izbruh jeze in kritike, postane hicksovski. Kasneje seveda zabrede tako z alkoholom kot z drogami, toda ko se jih reši, svet dobi zrelega izoblikovanega Billa Hicksa, kakršnega poznamo. V UK doživi slavo, ki ga v ZDA doleti šele posthumno. Zaradi raka umre pri 32, ravno takrat, ko se mu stvari v karieri poklopijo.

Animirane fotografije so izvirna in zanimiva rešitev, toda ob gledanju dolgometražnega filma ustvarjenega na tak način, animacije kmalu začnejo presedati. Kar se primpomb na vsebino tiče, moram povedati, da me tale film ni ne vem kako navdušil. Narejen je zelo subjektivno, Billovi bližnji vsi po vrsti pojejo hvalnice in govorijo kako zares poseben človek je bil. Lep hommage in dodatna, prijateljska luč na življenje Billa Hicksa in skoraj nič več kot to.

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 19.11.2010 ob 01:33 pod Film, Komedija, Snov, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “American: The Bill Hicks Story (2009)”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !