PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Ta veseli dan ali Na klancu

14.12.2010

Ko sem februarja 2007 začel pisati blog, sem si kot poslanstvo zastavil promocijo slovenskega stand-upa z beleženjem vsega, kar se dogaja na sceni, zlasti dogodkov v povezavi s Komikazami. Z razvojem in uveljavitvijo scene se je promocijska vloga mojega bloga bistveno manjšala, saj so o stand-upu začeli pisati sprva obiskovalci, z zamudo pa so zadevo zagrabili tudi mediji. Kmalu sta prišla festivala Lent in Panč in kar naenkrat je stand-up komedija postala del slovenskega vsakdana. Človek bi skoraj pozabil, kako težko je bilo pred leti, ko je nevoščljivih, kakajočih papkov, kakršen je Cahunek”1”, bilo bistveno več.

Tudi Jonas bi lahko počasi nehal s staro in precej zgrešeno lajno, kako smo slovenski “stendapovci” na Youtubu gledali Izzarda in se kar naenkrat videli v tej vlogi. Se priklopim na njegov novi Radiošpon – in jo vnovič slišim. Not true, sir, v tej vlogi sem se prvič videl ob gledanju Seinfelda že pred štirinajstimi leti, tuba je stara šele slabih šest. In kaj je sploh poanta te pripombe? Rock in Murphy sta prav tako kot mulca na TV-ju gledala Pryorja, tudi Carlin se je spreobrnil, ko je videl Lennyja. In kaj, če je internet dokončno prinesel žanr k nam? In kaj, če mlajši slovenski komiki prvo inspiracijo dobivajo na tubi? V resni debati o pravih vzgibih, znanju, kvaliteti in razvoju ni prostora za pokroviteljski ko si ti še v plenice kakal bullshit. Vsaka tradicija mora nekje začeti.

Nazaj k temi. Zdi se mi pomembno zabeležiti ta trenutek, konec leta 2010. Scena v Sloveniji po moji oceni trenutno stopa v zadnjo fazo uveljavitve. Potem, ko smo se dokazali v klubih, gledališčih in na raznoraznih nekomičnih festivalih, so se za nas začela zanimati tudi podjetja in lokali. Nazadnje tudi oglaševalske agencije. Podjetja so nas “odkrila” v prednovoletnem času lani, letos pa bi vsak drugi gostinec imel stand-up. Število novopečenih komikov narašča, veterani to rast spodbujamo z delavnicami. Med komiki je nastala prava konkurenca, neuveljevljeni cukajo uveljavljenejše za rokav, eni za nasvete, drugi za nastope, tretji za oboje. Kot bi na najbolj klikanem in boleče rumenem slovenskem portalu rekli – dobesedno vre.

Konec leta 2010″2” prinaša tako dolgo pričakovano TELEVIZIJO. S tem ne mislim le na stand-up v reklamah ali znotraj oddaj, tako kot bo to primer oddaje Babilon.si, ki so jo novembra snemali v Cvetličarni, ampak na splošno dejstvo, da vedno pogosteje gledamo obraze iz stand-up (in impro) scene na malih zaslonih, ki z izklopom analognega signala niti niso več mali. Trenutno se s kolegom dogovorjava za komično oddajo na novem komercialnem TV programu, a o podrobnostih zaenkrat ne smem. Ob tem moram povedati, da me iskreno veseli, da je slovenska gledališka improvizacija, ki je med ljudstvom bolj znana kot Improliga, z oddajo ImproTV na nacionalki končno dobila nekakšno priznanje s strani medijev. It was long overdue.

Najbrž najpomembnejši novi mejnik na prodročju stand-upa na teh prostorih pa presega državne meje. V letu 2009, smo, kot sem že pisal, ustvarili odlične vezi s hrvaškimi stand-up komiki. Letos pa je vse skupaj le še napredovalo. Hrvaški komiki v Sloveniji so stalnica (tako kot angleški), midva s Tinom pogosto skočiva v Zgreb, Varaždin, Veliko Grorico. Naveza Tešky-Marina vztrajno dela na presaditvi Panča v večja hrvaška mesta. Peđi se obeta vodenje komične TV oddaje. Srđan je začel z ustvarjanjem scene v Beogradu. Itd.

Čez slab teden se srbsko-hrvaško-slovensko-bosansko-makedonska naveza (Peđa, Domagoj, Srđan, makedonec Žarko, ki ga ne poznam, Tin in jaz) odpravlja v Skopje na snemanje stand-up oddaje za makedonski prednovoletni TV program. Ja, Skopje in makedonski program. Meni to zveni enako čudno kot vam, pojma nimam kakšen je deal, ampak vem, da si absolutno želim biti del zgodbe o nastajanju stand-up scene na področju Juge”3” in me zelo veseli ideja o roadtripu Ljubljana-Skopje s kopico etnično mešanih bratskih nasmejevačev.

Če se za konec vrnem na stopnjo popularnosti scene v Sloveniji, dodal bi, da se že leto dni sprašujem: is this as good as it gets? Prišli smo v fazo, ko od stand-upa nekateri živimo. Se ne preživljamo za silo, ampak služimo toliko kot nekdo, ki 40-50 ur na teden prodaja avte. Nastopamo po 5-20 krat na mesec. Na tako majhnem trgu je to velik uspeh in ne vem v kolikšni meri je realen in v kolikšni posledica razcveta, ki temelji na šestletnem trudu. Kljub temu, da se konstantno vzpenjamo, pričakujem trenutek, ko bom začutil, da voz gre po ravnini oz. navzdol. Je le vprašanje časa. To ne bo nujno večja tragedija. Padec popularnosti preti na isti način kot je pretil ameriški sceni ob začetku osemdesetih in jo tudi za nekaj časa pokopal. Preveč standupa, premalo kvalitete, organizatorji nimajo denarja za boljše komike, najamejo slabše, ljudem se stand-up zameri, scena za določen čas propade. Splavajo najboljši in najbolj delavni. A to je le najmračnejši izmed možnih scenarijev.

Prihodnja leta bodo prinesla odgovor. Prinesla bodo tudi bolj zrelo publiko, ki bo sceno profilirala tako, da pleh stand-up ne bo več tako zmagovalen. Vsaj ne v takšni meri.

 1. “Novembra je bil kar delaven, kakal je tako na MMCju kot v Vikendu. “
 2. “Po odzivih, ki sem jih prejel, je velik učinek imel tudi Polnočni klub decembra 2009.”
 3. “Mislim, da lahko počasi nehamo pisati “bivše”, ker še tisti, ki so bili v komi zadnjih 20 let, so se zbudili in zdaj nekako vsi vemo, da je bivša.”
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 14.12.2010 ob 04:04 pod Foto, Komedija, Mediji, Slovenija, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “Ta veseli dan ali Na klancu”
 1. Iva - 15.12.2010 ob 09:31

  Čestitke za vse dosežke letos in v prejšnjih letih. Naj bodo tudi vsa prihajajoča leta še bolj uspešna! Pa srečno v Skopju. Srečnga pa zdravga! Kolko kapljic, tolko let…kr neki :)

 2. Bor - 17.12.2010 ob 19:31

  Samo upam da imaš prav z zadnjim odstavkom.
  V vsakem primeru pa hvala za trud! Že zaradi Panča je poletje v Ljubljani lepše.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !