PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Resnična ljubezen filmarjev

19.02.2011

Februar se k svojemu koncu približuje z varljivo počasnostjo. S počasnostjo napadalca, ki špancira samo zato, da bi nasprotnika zavedel, nato pa se zažene v bliskovit šprint, ki konča z golom. In, tako kot obrambni igralci, tudi mi vedno pademo na finto. Hitrosti februarjevega zaključnega šprinta se vsi zavedamo, a nas njegova zmagoslavna preobrazba v marec vselej preseneti.

Grda, ponesrečena primerjava, a za neobvezen uvod bo kar v redu.

Trimesečno obdobje, ki je pred mano, bo (z izjemo izleta v Anglijo) v znamenju montaže dveh filmov. Dokumentarca o septembrskem kolesarjenju po Romunijji (potencialna naslova sta Brokeback Romunija in Romunski tempo, najbrž bo obveljal slednji, resnejši) in tistega drugega, o letu dni v življenju stand-up komika (jors črulija), o katerem sem že večkrat pisal in ki ga nestrpno pričakuje vsaj 7 ljudi. Delovni naslov tega filma je Leto.

Ustvarjanje filma je zanimiv proces in vsaka njegova faza prinaša določena veselja, toda od nekdaj se mi zdi, da je ravno montaža tista, ki jo filmarji imamo najraje. Snemanje je faza ustvarjanja materije, v katero je vsak prispeval nekaj svojega. Sedaj pa si sam s snovjo, ki jo je treba oblikovati. In ti jo boš oblikoval tako kot nihče drug. Izbral boš prave trenutke, dodal primerno glasbo, osvetlil, umaknil zvočne smeti, izbral tako sosledje podob in zvokov, ki bo enkrat ustvarilo komiko, drugič dramo. Ure bodo minevale kot minute, ogromno živce parajočih komplikacij bo in proti koncu boš vedno manj navdušen nad delom. A takrat bo izdelek že skoraj narejen, zgodba povedana.

Verjetnost, da bo Romunski tempo uvrščen na spored RTV Slovenija, je precejšnja. Preprosto zato, ker je več kot dovolj zanimive vsebine. Posnetki slabše tehnične kvalitete (seveda jih je nekaj), ki so ključni za zgodbo, bodo maksimalno skrajšani. Tisti, ki niso, bodo izločeni. 17 ur je Murč, ki pri tem projektu ima glavno besedo, že skrčil na 4 in zadeva že zdaj lepo teče. V 50 minutnem okvirju pa enostavno ne bo prostora za dolgočasne sekvence. Navdihuje naju tudi dejstvo, da sva na RTVju našla sogovornika, ki šteka, ne komplicira in ponuja zelo uporabne in smiselne nasvete.

Leto potrebuje vsebinska dopolnila. Le še ducat tednov je do konca snemalnega dela in je pravi čas za snemanje dopolnilnih kadrov in narativnih vsebin, ki so nujne za rdečo nit filma. Da moje izjave ne bi bile preveč ozke in umetne, sem zaprosil Murča naj sestavi čimveč vprašanj, na katera bom odgovarjal v nekakšnem daljšem intervjuju. Te odgovore bom nato zrezal in jih uporabil kot narativno lepilo zgodbe.  Ker se Murč otepa plačila kot hudič križa in ker klasično “plačilo v naturalijah” ni prav nič zabaven predlog, glede na njegovo stopnjo poraščenosti, si človek mora izmišljevati načine, kako se mu oddolžiti. Hvala bogu za letne vinjete, čeprav ne obstaja.

Naivno sem mislil, da bo film možno montirati tako, da bodo vse te ure posnetkov kar na zunanjem disku. Ni šans, vse deluje z zamudo, na koncu še zablokira in se sesuje. Treba bo ali dograditi hardware ali montirati drugje.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 19.02.2011 ob 02:42 pod Film, Foto, Mediji, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Resnična ljubezen filmarjev”
 1. IZTOK GARTNER - 19.02.2011 ob 03:48
  IZTOK GARTNER

  Tole si bom pa z velikim zanimanjem ogledal. Čestitke že v naprej za trud, skoraj prepričan sem, da bo zabavno in zanimivo za ogled.

 2. mojcas - 20.02.2011 ob 18:28

  Z nestrpnostjo pričakujemo oba filma, nadejamo se tudi premiernega žura. :)

 3. murch - 20.02.2011 ob 20:54
  murch

  :) ))

  Jerković, Jerković, kje so tebe našli

 4. Bor - 21.02.2011 ob 21:20

  neverjetno, razumen človek na RTVju, izumirajo hitreje kot dodoti, če bo zadeva zabavna in še informativna ti še viktor ne uide :)

  kar se pa leta in diskov tiče…1TB diski so že tako pocen da se jih že skor kot podstavke za rože splača kupovat

 5. simon - 28.02.2011 ob 12:22

  tooooooo, perica!!!!

Komentiraj