PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Black Swan (2010)

9.03.2011

V letošnjem boju za oskarja za najboljši film je med desetimi nominiranci bil tudi Black Swan. Moje mnenje je, da so poleg tega filma favoriti bili še The Social Network in The King’s Speach. Zmagal je slednji, toda zdaj, ko sem pogledal vse tri naštete filme, menim, da je Black Swan najboljši. Žanrsko je sicer težko primerljiv z ostalima dvema, toda po drugi strani je v isti kategoriji bila tudi risanka. Včasih oskarjevske kategorije izpadejo podobne viktorjevskim.

Film me je izjemno navdušil. Aronofsky je ustvaril še eno remek delo. Zgodbo, ki je potrebovala 10 let, da je dosegla filmska platna. Velik vložek s strani ustvarjalcev je viden v vsaki sekundi filma. Natalie Portman, ki absolutno blesti, bojda ni le pristala na leto dni treniranja baleta (trenirala ga je tudi v otroštvu) kot predpripravo za vlogo, temveč je inštrukcije 7 mesecev plačevala iz lastnega žepa, dokler budžet za film ni bil odobren. Shujšala je za 10 kg, da bi kot balerina bila tudi telesno prepričljiva.

Čestital bi tistemu, ki je pri castingu izbral Portmanovo, ker ne Rachel Weisz ne Jennifer Conolly ne vidim v tej vlogi. Prestari sta in obrazno premalo delikatni. Meryl Streep bi najbrž odlično odigrala mamo, toda Barbara Hershey (tako kot Vincent Cassel za svojo vlogo) se zdi kot idealna izbira.

[Big spoiler alert!]

Black Swan je film poln simbolike in vsakemu gledalcu, ki je sposoben zaznati te simbole, takoj sporoči, da dogajanje pred njegovimi očmi ni vse, o čemer bi avtor rad spregovoril. Kmalu po ogledu filma sem ga preklikal še enkrat in poleg scen, ki se niso vklapale v zgodbo (metanje plišastih živali v smeti, praskanje, ipd.), opazil tudi zloveščo glasbo le v trenutkih, ko pride do napetosti med hčero in materjo. Nato pa začel brskati po internetu in (med ostalimi) našel teorijo, s katero sem se strinjal.

Black Swan ni film o obsesivni balerini, ki bi rada za vsako ceno uresničila svoje ambicije in ambicije stroge matere. Back Swan je film o balerini, ki jo je mati spolno nadlegovala. Tega ne nakazujejo le njeni psihosomatski problemi, temveč tudi punčkastost, ki ji jo je mati vsilila. Mama Erica je srečna takrat, ko ji Nina da vedeti, da je še vedno njena punčka:

“He picked me, mommy!”

“It looks so yummy.”

Zapiranje vrat s kosom lesa, živčnost, ko jo mati hoče sleči, mamine besede “my sweet girl”, ki jih izreče prijateljica, ki jo je ravnokar oralno zadovoljila. S tem, da se prijateljica tega ne spomni. Režiser sicer direktno nikoli ne nakaže nadlegovanja, a to je le zato, ker bi s tem iz filma naredil zgolj odličen triler. Tako pa je Black Swan remek delo, ki navzven predstavi psihološki boj balerine, ki mora osvojiti vlogo črnega laboda, navznoter pa pokaže, kaj se pravzaprav skriva v črnini podzavesti krhke balerine.

Tako navdušen nad holivudskim filmom nisem bil že od ogleda Panovega labirinta.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 9.03.2011 ob 01:39 pod Film, Kritikaka, Mediji, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

4 odgovorov na “Black Swan (2010)”
 1. maxime - 9.03.2011 ob 09:53

  Je pa kar malo “disturbing” gledat nekatere scene, glede na to, da je na nek način še vedno 12-letna punčka iz Leon-a.

 2. fetalij - 9.03.2011 ob 15:09

  dober film, kul kasting in hvaležen za žvečenje in premlevanje :)

  hvala za link s teorijo… če smo že pri tem, morda veš za kakšno spletno stran, kjer se v filmskih recenzijah avtorji le-teh ukvarjajo tudi s simboliko/sporočilnostjo filma? ker taki reviewi so mi kul, ampak ne poznam nobene take strani, le tu in tam občasno naletim na kaj podobnega.

  panov labirint pa ni holivudski film, če govoriš o kraju izvora, če pa misliš “velik” film po obsegu prikazovanja, potem ja :)

 3. fetalij - 9.03.2011 ob 15:12

  aja, pa tud jst sem se zatipkal, v bistvu gre za Favnov labirint :)

 4. perica - 9.03.2011 ob 15:29
  perica

  Ja, Pan je v angleščini in hrvaščini … kakorkoli.
  Saj se razume, kaj sem mislil pod holivudski, kraj izvora ni nek misterij.

  Ne, ne poznam. Tudi jaz bolj naletim nanje. Občasno tudi na imdb preberem kakšno debato.

Komentiraj