PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Kontakt s publiko

16.03.2011

Natrosil sem nekaj misli o segmentu stand-up komedije, ki mu po domače rečemo kontakt s publiko, ter nekaj z njim povezanih terminov.

Ker gre za nastop brez četrte (namišljene) stene, je interakcija s publiko pri stand-upu pogosta. Včasih jo povzroči komik, včasih posamezniki iz publike. Vmešavanju publike v nastop komika (oz. govorca nasploh) rečemo heckling oz. heklanje. O heklanju sem že pisal in se ne bi spuščal v podrobnosti. Interakcija je lahko tudi fizična, ko komik povabi publiko na oder, a tokrat bi se omejil na dialog.

Koliko se komik spušča v dialog, je odvisno od njegovega sloga. Določeni komiki svoj nastop temeljijo ravno na interakciji, zlasti insult stendaperji kot je živa legenda Don Rickles.

YouTube slika preogleda

Vsekakor je to moment, ki lahko poživi dogodek, na prvem mestu zato, ker je jasno, da je monolog iztirjen in to pripomore k vznemirjenju, ki pride s spontanostjo. Toda marsikdaj je tudi tak izlet ali načrtovan, ali še vedno v tirnicah, ker je komik podobno interakcijo izvedel že velikokrat. Tudi število možnih odgovorov publike ni neskončno. In če je odgovor še tako nevsakdanji, lahko se ga vedno obdela z eno izmed šablonskih replik.

1.
Komik: Kako pa je tebi ime?
Fant: Ignacij.
Komik: Oooohhh! Plemič? Se opravičujem, sir Ignacij!
2.
Komik: Na kateri faks pa si ti hodil?
Fant: Filofaks.
Komik: Oooohhh! Intelektualec? Se opravičujem, gospod s Filofaksa!

Priznati moram, da me od nekdaj moti (pre)veličanje komične interakcije pri stand-upu. Predvsem zato, ker stvar poznam z druge strani. Doživljam jo kot obrtniški del posla in ne kot umetniški. Temu segmentu rečemo working (off) the crowd. Menim, da se delaven komik sčasoma lahko nauči tako dobro obdelovati publiko, da je videti kot riba v vodi, četudi je v začetku bil povsem tog.

Riffing je izraz, ki opisuje krajše opazke, ki jih komik med nastopom nenačrtovano dodaja na določeno temo, ad-lib pa bi lahko opisali kot poskus kreativnega blebetanja med šalami. Tako riffing kot ad-lib nista nujno povezana z interakcijo. Situaciji, ko se komik zavestno spravi na publiko, se reče ripping into the crowd. Toda tudi v tem primeru gre za nekaj, kar je pri stand-upu pogost pojav kot sestavni del šova. Če je publika dovolj dovzetna za take fore, komik se opogumi in nadaljuje v tej smeri, in obratno. DL Hughley (ripping začne pri 6:00).

YouTube slika preogleda

Obstaja pa seveda tudi nenačrtovan spopad s publiko. Zgodi se takrat, ko komika premagajo čustva, ko se mu “sname”. Razlogi za to so lahko različni, najbolj pogost je ta, da se začuti nespoštovanega, celo ponižanega s strani publike. V nadaljevanju se lahko zgodi marsikaj, od verbalnega do fizičnega obračunavanja. Pogosto pa se komiki v taki situaciji vseeno poskusijo obdržati na odru, kot zadnji vojak v rovu. Zveni smešno in normalni osebi nerazumljivo. Le zakaj bi vztrajal? Odložiš mikrofon in greš. Poleg praktičnih pogodbenih razlogov (komik živi od nastopov, naročniki pa neradi plačajo prekinjene nastope) je logika približno tale  – Ste nevzgojene svinje in ste me ponižali, zdaj vas bom ponižal nazaj. Ker sem na tem odru zato, da naredim šov, ga bom naredil zase iz pizdarije, ki ste jo povzročili. Ker je meni bilo neprijetno, bo zdaj vam.

Tistemu kar sledi, rečemo berating the crowd. Tukaj je legendarnih 12 minut Billa Burra, septembra 2006 v mestu Philadelphia:

YouTube slika preogleda YouTube slika preogleda
  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 16.03.2011 ob 02:39 pod Komedija, Snov, Stand-up comedy, Video. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Kontakt s publiko”
Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !