PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Beograjski stand-up

25.04.2011

Po natanko enem dnevu počitka doma (tistega dne sta Pedja in Domagoj nastopila v ljubljanskem Sputniku, jaz sem jih samo napovedal), sem se zbudil 55 minut prepozno. Hlače in majico nase, par cunj v kovček in v 3 minutah sem bil v avtu. Niti na wc nisem šel.

V Zagreb sem prispel s 40 minutno zamudo, Pedja je že čakal pred Domagojevim domom v Trnskem (tudi Zagrebčani imajo svoje Trnovo). Spotoma smo pobrali še Marka Petra Oreškovića, ki je v tej ekspediciji dobil vlogo voznika in MC-ja na naši predstavi v Zvezdara teatru, ki je bila glavni namen poti. Naslednji dan je na sporedu bil klubski nastop. Marka sem ob tej priložnosti bolje spoznal. Preprost, zgovoren in prijazen dečko.

Tistega dne sem jaz bil njegovo pravo nasprotje. Neka postpotovalna depresija me je povsem zmlela, bil sem kot crknjena mačka. K sreči sem se pobral tik pred nastopom.

Milica Mihailović z ekipo standup.rs in v sodelovanju z novopečenimi stand-up komiki dela pomembne začetne korake pri razvoju stand-up scene v Srbiji. Poleg Bitef teatra se je stand-up začel dogajati tudi v občutno večji Zvezdari, enem izmed glavnih srbijanskih teatrov, ki deluje že od leta 1984. Tu sta še kluba Blow up in Bordel. Poleg Srđana Jovanovića, ki že dve leti predstavlja gonilno silo z vsebinske plati, se je v relativno kratkem času pojavila kopica komikov, ki s stand-upom mislijo resno: Aleksandar Perišić, Johnny Fazzony, Marijo Kržić, Nikola Silić, Miroslav Đorđević idr. Mnogi še pridejo, nastanek scene je (tako kot v Sloveniji 2007) neizbežen.

Takoj po prihodu v Beograd, kar je z avtom zaradi prometnega kaosa pravi podvig, smo uleteli k Igorju Brakušu na Radio B92. Tam je po naključju bil tudi Bane Ćora iz kultnih Rokera s Moravu.

“Izvinite, jeste li vi slučajno bili u bendu … Rokeri s Moravu?”

“Ne, namerno sam bio!”

Vklop v eter je bil kratek,  komercialno radijski.

Publika je dodobra zapolnila gledališče, 170 jih je bojda prišlo. Vsi štirje smo bili zelo uspešni, s svojim nastopom sem bil precej zadovoljen. Naslednji dan smo se razdelili: midva z Domagojem v Blow up, Pedja in MPO v Bordel. Naš šov je bil napovedan ob 20h, ampak ker ni bilo ljudi, smo se odločili, da začetek zamaknemo. Zamik ni nič nenavadnega, razen če znaša rekordnih 3 ure in 10 minut. Šele po 23h so ljudje povsem napolnili bar. Škoda, da so prišli žurat in ne na stand-up.

Ko je MC Nikola začel z uvodom, je še bilo vprašljivo ali se bo folk umiril in poslušal, ko pa je Domagoj bil 7-8 minut v svojem setu, je bilo jasno, da tukaj pogojev za nastop ne bo. Bentil je čez hrup okrog 20 minut, potem pa sestopil z odra, kar so od vseh 120 ljudi opazila le skupinica spredaj, ki je poslušala.  Jaz sem stopil na oder nasmejan, tako kot vedno, ko so pogoji tako nemogoči, da je beyond skrbi. Izvedel sem 5-6 minut in se poslovil z:  Braćo Srbi, hoćete li u EU ili ne? Nije lako ući, vidjeli ste Hrvatsku – ulazak je skup i plaća se gôtovinom. Tukaj sem celo slišal reakcijo med hrupom.

Celoten vikend v Beogradu je namreč bil politično močno zaznamovan. Na poti dol smo prek radia izvedeli, da je Gotovina fasnil 24 let, naslednji dan pa je v Beogradu (nekoliko ironično) bil protest srbskih nacionalistov, stranke SNS (pri čemer N ni “nacionalna”, ampak “napredna”, kar bi že po definiciji nacionalistov dal v narekovaje).

Sprehajali smo se po zaprtih štiripasovnicah med protestniki, policijo in žandarmerijo. Ni bilo nasilja, ni bilo vandalizma, a tudi brez hujskaških parol politikov, ki so med glasbenimi točkami še vedno stali tesno skupaj  na odru in kljubovali patetičnosti prizora, ki je spominjal na skupino premraženih pingvinov na ledu, se je v zraku čutilo, da so ljudje močno nezadovoljni s stanjem v državi.

Naslednji dan je bil Beogradski maraton. Rekreativni tek je v primerjavi z  ljubljanskim bil videti … manj kompetitiven. Kot masovni sprehod, če sem iskren. Ooopušteno, brate.

YouTube slika preogleda

V Zagrebu sem preskočil v svoj avto in že pičil proti nastopu v Ajdovščini. Bilo je zakon.

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 25.04.2011 ob 19:53 pod Foto, Komedija, Mediji, Stand-up comedy, Video, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Beograjski stand-up”
  1. stare - 26.04.2011 ob 14:56

    kera lepa slika pri videu :P

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !