PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Denovi na komedija in StandUpFest

26.10.2011

Hecna je ta zgodba z Makedonijo. Po tistem neverjetnem večeru v Skopju, prvem nastopu ekipe stendaperjev iz bivše Juge v Makedoniji, in po 4-5 ponovitvah te predstave na televiziji A1, nas je Makedonija spoznala. Prek enega samega nastopa.

Tako sem se 12. oktobra  odpravil v Zagreb, kjer mi je Peđa velikodušno ponudil prenočišče, tako da z Domagojem lahko navsezgodaj štartava via Kumanovo, na večer standupa v okviru festivala Denovi na Komedija. Tja sva bila povabljena ravno na podlagi TV uspeha tiste predstave. Večji del rojstega dne sem torej preživel na poti čez Jugo.

Zaključek na odru pa je bil sanjski. Prispela sva malo pred 19h, bila je že tema, lilo je kot iz škafa, ozke ulice Kumanova pa so bile preplavljene tudi s pločevino na kolesih in otrocih, ki so se v odsotnosti robnikov ali zgolj prostora na škrbavih robnikih kar sprehajali po cestišču.  Ob 19.15 sva že podpisovala avtorski pogodbi v zaodrju kulturnega doma. Dvorana, ki ponuja udobno namestitev 750 parom ritnic, se je že ob 19.45 vljudno opravičevala tistim, ki so stali na stopnicah.

Ker že od avgusta nisem nastopal v srbohrvaščini, sem prosil Domagoja, da nastopi pred mano, da tako dobim še pol urce za pripravo in koncentracijo. Tretji, zaključni nastop večera, je pripadel njihovi voditeljski in igralski zvezdi Vesni, bolj znana kot Bejbi. Pomotoma sem razumel “Bibi” in jo kasneje tako tudi napovedal, na splošno navdušenje vseh v dvorani, ki se jim taka napaka nikakor ne bi mogla zgoditi. Slava je smešna zadevščina. Marsikdaj jo državna meja odreže tako, da kar boli.

Domagoj je izvedel čez 40 minut solidnega nastopa in me napovedal. Bil je to en tistih nastopov, ko sem od prve sekunde čutil, da nič ne more iti narobe. Dvorana se je nonstop režala, užival sem v prav vsaki sekundi. Nekoč sem se po tako uspešnih nastopih odpravljal spat z mislijo, da sem naredil ogromen korak v karieri. Zdaj imam dovolj izkušenj, da vem, da je to bil le še en uspešen večer in da jih v naslednjem letu lahko nanižem še 100, pa se na karieri ne bo poznalo prav veliko. Fali brand. Sile se morajo zliti.

Naslednje jutro pa proti Beogradu, v neznosni prometni kaos, ki je tam že folklora. Na sporedu sva bila prva, na prvi festivalski dan. Dom omladine je zahvaljujoč puncam iz standup.rs bil poln vse tri dni, festival je uspel odlično. Le tretji dan, ko je bil večer amaterjev, je vzdušje bilo nekoliko čudno. Ljudje so povečini prišli soditi, neusmiljenost nekaterih je bila neronska. Žirija je, po drugi strani, bila odlična. Pripombe  na pravem mestu, kritika in nasveti v pravi meri in tudi precej duhovitosti z njihove strani.

Poln entuziazma sem po uspehu festivala kolege iz Srbije prepričeval, da bo od tu naprej lažje, referirajoč se na potek dogodkov v Sloveniji po prvem Panču. Bomo videli. Vsekakor mi je v času festivala bilo izjemno prijetno biti med njimi in komiki z vseh strani Juge. Pozitivna, prijateljska energija je prevevala zaodrje. Vedel sem, da se bo tale fuzija zgodila, a je nisem pričakoval tako hitro.

Še link na intervju po projekciji filma Leto: Stand-up komedija iza zavese

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 26.10.2011 ob 03:26 pod Emo, Foto, Komedija, Mediji, Stand-up comedy, Vse. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Denovi na komedija in StandUpFest”
  1. PERICA » Skopje drugič in Zimski Panč prvič - 27.02.2012 ob 13:57

    [...] makedonskem fenomenu sem že pisal. Tokrat sva se v Skopje odpravila le midva s Tinom. Žarko Dimitrioski, organizator [...]

Komentiraj