PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

I’m Dying Up Here: Heartbreak and High Times in Stand-up Comedy’s Golden Era

3.09.2012

Knjigo s tem naslovom sem dobil v roke (beri: nažical Tina) že pred časom in jo občasno bral na preskoke. Na dopustu mi jo je končno uspelo prebrati v celoti in temeljito.

Gre za kronologijo dogodkov na losangeleški stand-up sceni v sedemdesetih, ki jo je raziskal avtor William Knoedelseder kot takratni novinar revije Los Angeles Times. Zgodba je fascinantna in se bere skoraj kot roman, ki opisuje dogodke v dveh hišah, v klubu Improvisation pod vodstvom Budda Friedmana ter v Comedy Storu, ki ga je upravljala Mitzi Shore. Zaplet nastane, ko se Comedy Store razvije v dobičkonosno institucijo in se komiki odločijo zoperstaviti politiki brezplačnih nastopov, od katere queen bee Mitzi Shore (kljub očitnemu primeru prakse finančnega izkoriščanja umetnikov) noče odstopiti.

Knoedelseder spretno, zabavno in z veliko mero natančnosti in objektivnosti prepleta osebne zgodbe Toma Dreesena, Jaya Lena, Davida Lettermana, Robina Williamsa, Georga Millerja, Richarda Lewisa, Elayne Boosler in Steva Lubetkina. Ker je v tistem okolju cirkuliralo več sto nadebudnih komikov, ki so sanjali o tem, da jih prave osebe vidijo nastopati in iz njih naredijo zvezde, avtor občasno vpelje tudi druga, manj znana imena. Prav tako z zunanje strani osnovnega zapleta vpelje tudi takrat že uveljavljene veličine, kot so Kaufman, Pryor in Hope.

Knjiga razkriva nadvse zanimive odnose med naštetimi karakterji, ki v tistem obdobju niso bili nič drugega kot povečini revni nadebudneži, z vseh vetrov zbrani v hollywoodskem kotlu moderne ameriške stand-up komedije. Ko svet ni vedel za Robina Williamsa. Ko sta Jay in Dave bila frenda. Intrigantni so ključi kariernih poti teh današljih starčkov in pokojnikov, kako sta npr. Dreesen in Miller, kljub takratnemu visokemu statusu in številnih pojavljanjih na TV, ostala klubska komika, nezvezdnika.

Hecno je koliko podobnosti je med tistimi dogodki in dogodki med razvojem slovenske stand-up scene v zadnjih 5 letih. Čeprav bi težko komu izmed slovenskih kolegov dodelil prav vse lastnosti določenega lika iz ameriške zgodbe, so posamezne človeške lastnosti zelo primerljive. V komičnih krogih je veliko zabave in interne komedije, ampak ne manjka niti drame, boja med klani ter manjših in večjih krivic in tragedij. Pri nas si vsaj nihče ni vzel življenja. Zaenkrat.

Tudi to knjigo toplo priporočam.

YouTube slika preogleda
 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 3.09.2012 ob 19:10 pod Foto, Komedija, Kritikaka, Slovenija, Snov, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije, Video. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “I’m Dying Up Here: Heartbreak and High Times in Stand-up Comedy’s Golden Era”
 1. Lucija - 4.09.2012 ob 12:28

  Si bral COMEDY AT THE EDGE Richarda Zoglina, ki tudi opisuje stand up sceno 70-ih let? Po tvojem opisu bi rekla, da sta si knjigi podobni … Bi pa tudi I’M DYING UP HERE prebrala. A izvod, ki si ga bral, je tvoj ali Tinov? Razmišljam o izposoji … :) (seveda v zameno posodim svojo COMEDY AT THE EDGE, če koga zanima):)

 2. perica - 5.09.2012 ob 14:17
  perica

  Ja, očitno zajemata isto obdobje, ampak tale se ukvarja predsvem s konfliktom v Comedy Storu.

  Knjiga je Tinova in nabrž bi bil vesel izmenjave.
  http://www.tinvodopivec.com/enter/kontakt.asp

Komentiraj