PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Ljubi narod

12.12.2012

Ljudska ali narodna vstaja je pojem, ki vzbuja občutke simpatije. Podobne kot “boj proti okupatorju”. Ljudstvo se je  dvignilo in zoperstavilo tistim, ki so ga “fsa tota leta tukli dol”. Tlačili in izkoriščali. Ta čustva nato ustvarijo vsesplošni zanos, ki kot poplava s seboj potegne marsikaj.

Ena od stvari je ta, da populisti postanejo še bolj populistični in da jim je ljudstvo še bolj pripravljeno jesti iz roke. Zato pride do vzpona radikalnih strank. Hitler ni nagovarjal srednjega sloja. Hitler je nagovarjal delavce. Delavci pa smo praktično vsi. In tudi narod smo vsi. Zlasti z našo socialistično preteklostjo.

Zato je tem populistom toliko lažje biti “eden od”, čeprav niso. Vsi so v zanosu in vse kar teče v smeri revolucije, je dobrodošlo. Nihče si ne vzame časa, da v vrstah ljudstva identificira potuhnjence, ki brez sramu in zadržkov izkoriščajo družbeni moment sebi v prid. Tako dobrega zastonjskega PR-ja že dolgo ni bilo. In s tem ne mislim le na politike, gre za dobrostoječe gospodarstvenike, podjetnike, kulturnike in estradne osebnosti. Zelo neokusno je istovetiti se s trpljenjem ljudi, ki jih je prizadela državna politika zategovanja pasu, če služiš trikrat ali petkrat več kot nekdo, ki dela v strežbi ali pomiva tla. Neokusno in nemoralno.

In tudi trenutna ljudska vstaja  kot taka je zaradi zanosa vse prej kot trezno ocenjevana. Kdaj je ljudstvo pravzaprav vstalo? Takrat, ko so politiki šli čez vse meje. A je to res vredno takšnega občudovanja in hvale? A ni še vedno katastrofalno, da živimo v državi, kjer je politična etika tako nizka? Boleče dejstvo je, da so politiki le odraz ljudstva. Niso padli z Lune, mi smo jih izvolili.

In zakaj je ljudstvo vstalo? Zaradi interesa večine. Revnejše večine, ki je še vedno – večina.

Tak narod me, žal, ne impresionira.  To je taisti narod, čigar večina ne dovoli enakopravnosti istospolnih družin (ki že obstajajo) in čigar večina po dvajsetih letih še vedno ni sposobna empatije do ljudi, ki so bili protiustavno izbrisani iz evidence državljanov in s tem obsojeni na dve desetletji družbenega pekla.

Ne maram večine in povzdigovalcev naroda. Veličino naroda je treba meriti po odnosu do manjšin in posameznika.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 12.12.2012 ob 15:55 pod Avtorsko, Kritikaka, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

7 odgovorov na “Ljubi narod”
 1. Stric Marč - 12.12.2012 ob 17:13

  Imaš prav. V ljudskem vrenju, pa naj gre za revolucijo, demonstarcije ali navadni štrajk, je najbolje , da se posebneži in drugačni od prevladujočega toka, naj raje potuhnejo. Znan francoski kemik Lavosier je dobil za znanost plemiški naslov. To je bilo dovolj, da so mu Jakobinci odbili glavo.

 2. Papir - 13.12.2012 ob 08:22

  Problem, ki ga jaz vidim v tem, je, da se na koncu vse skupaj izkaže bolj kot ventil za trenutne frustracije. Kot pust. Za en dan (teden, mesec). Vsi govorijo “ne”, predlogov, kako in kaj spremeniti, pa je bolj malo. Tudi način protestiranja – v vsaki vasi, pa razbit šipo od župana … Jaz pravim, da dokler je tako, očitno še ni dovolj hudo.

 3. Maja - 13.12.2012 ob 08:56

  Sem kulturnica, sama si plačujem prispevke, zaslužim manj kot nekdo, ki dela v strežbi ali pomiva tla, sem vnukinja izbrisanega in sem bila za DZak, pa demonstriram. Glede na to, da nas ni niti toliko, kot nas je šlo na zadnje predsedniške volitve, ne bi rekla, da demonstrira večina. V bistvu smo manjšina, ampak menda nas mora biti “samo” 10 %, da se kaj spremeni: http://news.discovery.com/human/opinion-minority-rules-110804.html
  Da pa kdo izrablja vse skupaj v svoje namene, je pa tako pričakovano, kot je narobe. Vseeno mislim, da smo kot demonstratorji tako nehomogena skupina ljudi, da jim nihče ne je iz roke, kot se bojiš. :)
  In ja, kot narod se nismo prebudili prej. Je zato manj upravičeno, da se končno zdaj? Alternativa je namreč, da se tudi zdaj ne.

 4. štulič - 13.12.2012 ob 10:35

  Objektivno? :cool:

  Najbojša kritika slovenskega neo protestantizma, na področju, ki ga še vedno obvladujejo paše oz. novopašniki!

  Ne, resno! Deželica ni, po dvajsetih letih zrela za puč. V naslednji fazi se bo znova podilalo pod mizo in rulja bo pozabila na obstoječe metastaze, zaradi katerih je v 90_tih perfidno spizdila in nosila glavo v torbi do dan danes, ko ni več za novi Opel (wir leben autos), kurilno olje in, ko zmanjkuje celo za Nuttello…

  Pa še kako se čakajo strici iz odzadja EU vendar tega nihče ne prizna, ker seveda to ni nacionalni interes, da nam madžarski strokovnjak diktira tempo?! Naj bo le raje iz domačega semenišča pa tud’ če je mesarjev sin, če se mu le da!

 5. Shalalabayzer - 13.12.2012 ob 13:02

  Coup d’etat-i se vedno dogajajo potihem…
  npr.: nek predsednik v Afriki se je odločil da bi on “bez ogranićenja trajanja mandata” — naslednje jutro ga je en vojaški polk pospremil iz države.

  Vse tole napenjanje glasilk je totalno brezpredmetno…na volitvah izvolite magari ortodoksno levo stranko (ne PS, ne SD, ne ostale novokomponirance) pa potem ocenjujte — dokler je udeležba pod 75% nima nobenega smisla.

  Prav komična bi bila ta situacija, da bi 10% volilnih upravičencev izvolilo nekaj, preostalih 90% bi pa kar nekaj protestiralo…

  Ta komentar ni uperjen proti OP in CO…

 6. Maj - 13.12.2012 ob 17:12

  Demonstracije so vsekakor dobre.

  Vladajoči se vsaj zamislijo, da z narodom pa res ne smejo delati čisto vsega kar se jim zljubi ampak se vsaj malo držijo nazaj.

  Pa tudi krasti ne bodo več upali tako očitno kot so doslej…

  Da bi pa res začeli misliti na ljudi bi morala pa leteti tudi kakšna glava…

 7. stricmarc - 13.12.2012 ob 18:18

  Štulič, Le mesarjev sin naj ne bo. Ta se ne boji krvi.

Komentiraj