PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

Izzard v Ljubljani

27.03.2013

Nisem vedel, da bo Eddie dal možnost Tinu za ogrevanje, zato sem bil toliko bolj navdušen v trenutku, ko ga je on osebno napovedal. Tin je odličen komik in tudi drugače fejst dečko, ki se je zelo namatral, da bi omogočil gostovanje tega velikana v Ljubljani, zato si je to čast več kot prislužil. V nadaljevanju je Tin na željo organizatorjev ogreval tudi v Zagrebu, kar je v nekaterih  majhnih dušah  vzbudilo ljubosumje, ki se je pretočilo v nevoščljive maile. How low can you go?

Eddijev nastop v Gallusovi dvorani je bil precej po pričakovanjih. A čeprav sem vedel, da on šov ustvarja skozi turnejo, sem vseeno bil rahlo razočaran nad nedovršenostjo predstave. Če kupiš karto za kaj takega, si želiš videti v živo tisto, kar bo šele čez kakšno leto na voljo na posnetkih. Želiš si, da te komik ne pusti dihati, da ni prostega teka. To žal ni možno pri Eddiju, ker njegova predstava šele proti koncu turneje dobi pravo podobo. Medtem pa eksperimentira, raziskuje, razvija.

Seveda je vmes imel kar nekaj genialnih misli in miselnih preskokov in seveda je užitek sploh biti v njegovi bližini, ampak … občutek je bil, da smo na veliki vaji, na predpredpremieri.

Podobno je na tukajšnjih koncertih velikih glasbenih zvezd. Pridejo, (korektno) oddelajo koncert in gredo naprej. Njihov cilj ni najboljša predstava vseh časov, cilj je razmeroma uspešen nastop, ker jih že jutri čaka nov, 1000 km stran. Že medtem, ko ljudje zapuščajo dvorano, se opremo pakira v kamione.

Kar se publike tiče, je bilo razvidno, da povečini gre za fane. Vsaka njegova referenca na stari material, je imela večji odziv kot polovica for v nadaljevanju. Poleg znanih obrazov iz estrade, tviterašev in več kot polovice slovenske stand-up scene, je v publiki bilo tudi nekaj tujcev in anglofilov, ki prihajajo zgolj na predstave gostov iz Anglije. Anglofili ni pretiran izraz, gre za ljudi, ki do angleških komikov imajo pretirano afiniteto, ki jo po drugi strani balansirajo tako, da neusmiljeno pljuvajo domače. Imel sem srečo, da je en tak sedel za mano in svoji kolegici razlagal kako so/smo slovenski komiki bedni in vulgarni ravno medtem, ko je Eddie v enem stavku kar dvakrat uporabil fuck. To emphasize, of course.

Kljub preziru, ki ga imam do takih osebkov, nisem reagiral. Le-ti seveda niso zgolj slovenski pojav, najdejo se povsod, tudi v Zagrebu in Osijeku. Na Hrvaškem jih največ privablja ravno projekt “London calling”, ki je med drugim k nam pripeljal tudi Izzarda.

Najbolj pristen in spontan trenutek med predstavo se je zgodil, ko je Eddie vprašal ali so na njegovem DVD-ju tudi slovenski podnapisi.

Stari, na Balkanu si. Procent ljudi, ki je kupil tvoj DVD, je enak procentu ljudi, ki si pišejo dejanske potne stroške.

 • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 27.03.2013 ob 11:16 pod Foto, Kritikaka, Stand-up comedy, Velikani stand-up komedije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

9 odgovorov na “Izzard v Ljubljani”
 1. Bor - 27.03.2013 ob 11:39

  Se strinjam, da je imel nastop predpremierni občutek, sploh pa se mi je zdelo da je prva polovica šova bila boljša kot druga (krajša?) polovica. Sva si s punco ravno v soboto ogledala Believe in me je kar malo glodalo “kdo hudiča lahko ustvari za vsako turnejo za cel večer dobrega novega materiala”.

  Kar se pa Anglofilov tiče me pa spominjajo na Eddijeve fašiste:
  “slovenski komiki so brezveze”
  “koliko jih pa poznaš?”
  “?!…”,
  žal se podoben odnos najde do praktično vseh stvari v naši kulturi, od komikov do glasbe in filmov.

 2. Katja - 27.03.2013 ob 11:56

  Ne bi rekla, da je neizdelanost stvar kraja, prej časa, predvsem pa sloga, kot ugotavljaš tudi sam. Stripped sem videla v Londonu, in niti ne tako zelo na začetku turneje, pa je bilo podobno. Ker sem tokrat vedela, kaj lahko pričakujem, me to ni zmotilo. Malo so me zmotile le reference na star material, so se mi zdele odveč. Kar se tiče primerjav slovenskih in angleških komikov, bi rekla, da so na taki generalni ravni, nesmiselne. Komiki se tam in tukaj razlikujete, vsak ima svoj slog. Trditi, da so vsi slovenski komiki vulgarni in da noben angleško govoreči ni, je traparija. Poleg tega, Izzard je na sceni že 30 let. Ob taki kilometrini bi bilo že čudno, če se ne bi čutila razlika. Ampak ne moreš pa zaradi tega reči, da je Vodopivec slab, ker ni.

 3. perica - 27.03.2013 ob 23:48
  perica

  Bor,
  A new hour every year je nekakšna nova moda v stand-upu, ki jo je uvedel predvsem Louis CK, po Carlinovem vzoru. Nekateri komiki so bolj plodni, nekateri manj. Eddie definitivno sodi med plodnejše, a kot rečeno njegov sistem ni tak, da bi brusil bite v klubih in se potem z narejenim šovom odpravil na turnejo, kvečjemu pred turnejo ima le par internih nastopov (workshop gigs), kot si videl v Believe. Meni je nekako bližje Seinfeld, ki je rekel: “I don’t buy this whole new hour every year BS”. Tradicionalnejši pristop je bližji tistim, ki svoj material jemljejo osebno in ki ustvarjajo bolj počasi.

  Katja, se strinjam z vsem.
  Ob tem bi dodal, da bi, kljub vsej Izzardovi genialnosti, kdorkoli od domačih stendaperjev z njegovo tokratno izvedbo in materialom pred NEVTRALNO slovensko publiko bil ZELO slabo sprejet. Očitki bi bili: “švoh fore”, “zmedenost”, “zgubljanje”,”vulgarnost”, “slabo igranje”, “poceni grimase”, “premalo karizme in showmanshipa”. Predvsem zaradi statusa komika in nezrelosti publike.

 4. IZTOK GARTNER - 28.03.2013 ob 01:35
  IZTOK GARTNER

  Verjamem, da je Tin simpatičen in okej poba, toda kadarkoli sem ga videl v kakem stand upu po tvju, ni bil praktično čisto nič zabaven. Mi lahko pripneš kak link, ki to demantira?

 5. perica - 28.03.2013 ob 10:35
  perica

  Iztok,
  Evo me, že urno hitim z iskanjem linkov zate.

 6. štulič - 28.03.2013 ob 12:43

  Pripeljali ste ga MF in to velja!!!!!!!!!!! :twisted: http://youtu.be/lu3i73614Ho

 7. IZTOK GARTNER - 28.03.2013 ob 18:54
  IZTOK GARTNER

  Že našel kaj?

 8. štulič - 29.03.2013 ob 12:19

  Za razliko od mediokritetov Tin ve, kako se ustvari dodana vrednost, kar dokazuje polna Galussova in še boj hvaležna dvorana, Lisinskega Vatroslava v Zagrebi!

  Nu, zdi se… da ste se stand_uperji poparcelizirali in da greste vsakdo svojim potem… http://youtu.be/LX6gEaG94lg

 9. Katja - 29.03.2013 ob 15:06

  Perica, se strinjam. Imamo dvojna merila. Velja tudi za glasbo, filme … Smo žrtve kulturnega kolonializma.

Komentiraj