PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

« | | »

O nastopih na porokah

17.09.2015

V petkovem pogovoru z Miho Šaleharjem (kdor ga je zamudil, link je tukaj) v oddaji Spetek, se mi je zgodil lapsus in sem kot lokacijo svojega najslabšega nastopa vseh časov omenil Ravne na Koroškem, v mislih pa sem imel Radlje ob Dravi.

Da lokacija pri tem še zdaleč ni glavni faktor priča tudi dejstvo, da je najmočnejši konkurent tistemu v Radljah v boju za titulo Worst of the worst moj 8 minutni nastop za Olimpijski komite Slovenije v amfiteatru Fakultete za šport. 8 minut čistega trpljenja.

In čeprav je “worst gigs” hvaležna tema, ki jo te dni prek youtuba pokriva kolega Tin, bi dodal še nekaj. Pogovor je namreč nanesel tudi na nastope na porokah in kmalu odvihral v neki drugi smeri, preden sem uspel povedati misel v celoti.

Nastopi na porokah, rojstnih dnevih ipd. so za komika posebna kategorija. Na tistega, ki nastopa v takšnih okoljih, se gleda podobno kot na sintisajzrskega terasnega glasbenika. Navdzol.

Kar je iz moje perspektive zelo nesmiselno.

Prvo in najpomembneje, povabilo na tak nastop je ČAST. Pogosto pride s strani samih mladoporočencev. Nekoga, komur je tvoje delo bilo toliko všeč, da te potem, ko te je že doživel in plačal vstopnico zate, vabi na zanj izjemno pomemben dogodek in je za tvoj ušivi monolog tokrat pripravljen odšteti dvajset, trideset, ali petdesetkratnik vstopnine. Ker bi rad svatom privoščil nekaj, kar se mu zdi vredno. Kdor se ob tem ne počuti počaščenega, je bedak.

Drugo, če izkušen komik reče, da je nasmejati publiko na večeru komedije zanj mala malica, mu verjemi. Ker je res. Zelo majhne šanse so, da veteranski šaljivec pogori v idealnih pogojih kot je npr. Festival Panč.

Po drugi strani pa so poroke in rojstni dnevi IMPROVIZIRANA prizorišča. Osvetlitev je vprašljiva, zvok je vprašljiv, oder je vprašljiv. Konfiguracija prizorišča je vprašljiva.

Treznost publike je vprašljiva, splošni interes za stand-up je zelo, zelo vprašljiv. Potencialnih distrakcij je ogromno, izjemno močna motnja je recimo dunajski zrezek, ali ravnokar razrezana torta (osnovne človekove potrebe pa to).

Spekter publike na poroki je tak, da bolj raznovrsten ne more biti.

Od kričečih dojenčkov v vozičkih, prek pamžev, ki laufajo okrog tebe in mozoljastih najstnikov v prevelikih suknjičih, ki te bulijo kot teleta, do pecajočih se samcev v tridesetih, varajočih poročencev v petdesetih in življenja naveličanih volilcev Desusa v osemdesetih. Če malo karikiram.

Torej, da bi premagal vse te ovire in s svojim humorjem zajel večino naštetih ter preprečil recitacijo, ki – prvotno namenjena izzivanju smeha – že četrt ure odmeva v mučni tišini, moraš biti nič manj kot KOMIČNI SUPERMAN. Zahtevnost je na najvišji ravni!

Torej, vprašanje za sto evrov se glasi: zakaj naj bi na nekoga, ki je sposoben uspešno izpeljati tako zahtevno misijo, kdorkoli gledal navzdol?

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 17.09.2015 ob 01:10 pod Avtorsko, Kritikaka, Slovenija. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

2 odgovorov na “O nastopih na porokah”
  1. Tomaž - 17.09.2015 ob 11:22

    Ker ima 2 metra 10?

  2. perica - 19.09.2015 ob 00:43
    perica

    Touché.

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !