PERICA JERKOVIĆ

Comedian and šlager singer

Komikaze

Vikipedični opis

Komikaze je ime skupine, ki združuje več slovenskih komedijantov, ki se pretežno ukvarjajo s stand-up komedijo. Nastala je v začetku leta 2007, ki je bilo prelomno za razvoj stand-up komedije na Slovenskem.

Zgodovina

Prvotna postava

Skupina je nastala 31. januarja leta 2007. Na pobudo Perice Jerkovića so se ustanovitvenega sestanka udeležili Andrej Težak – Tešky, Boštjan Gorenc – Pižama, Mladen Pahović, Klemen Bučan in Blaž Maljevac. Še pred premiero njihove prve stand-up predstave poimenovane Pristati inu obstati in definitivno potrditvijo članstva, je prišlo do sprememb. Drugačno pot sta izbrala Klemen Bučan in Blaž Maljevac. Skupini se je februarja leta 2007 pridružil Rok Ružič pod psevdonimom Rox de Gabba. Management skupine je prevzel Andrej Težak.

-
Širitev kolektiva

Med nastopanjem po številnih slovenskih krajih se je krepilo sodelovanje med Komikazami in ostalimi slovenskimi stand-up komiki. Po sodelovanju pri ustvarjanju skečev za predstavo Akcija! se je februarja leta 2008 skupini pridružil Marko Kumer – Murč. Ob organizaciji festivala Panč, 1. samostojneega slovenskega festivala stand-up komedije, je prišlo do prvega skupnega projekta Komikaz in Klemna Bučana, Klemna Mauhlerja in Tina Vodopivca. Še močnejša vez se je spletla med sodelovanjem pri oglasni kampanji Gofla, v kateri je nastopala tudi Vanči Žorž.

Konec oktobra leta 2008 se je zgodil sestanek, na katerem je prišlo do uradne združitve vseh omenjenih komikov v skupino Komikaze, z izjemo Klemna Mauhlerja, ki od takrat s skupino sodeluje, a uradno ni član skupine. Perica Jerković je vodstvo skupine predal Tinu Vodopivcu, kot nedvomno najaktivnejšemu promotorju žanra v preteklem letu, in Andreju Težaku, kot stalnemu managerju Komikaz.

Zadnja pridobitev je bil Andrej Colarič – Cole, ki se je skupini pridružil marca leta 2009. S tem so Komikaze štele enajst članov, od katerih je devet aktivnih stand-up komikov. Avgusta 2009 se je končalo delovanje Komikaz v enotnem organizacijskem smislu. Člani skupine še vedno tesno sodelujejo, toda posvečeni so grajenju lastnega imena in se ime Komikaze od takrat dalje uporablja le v projektih, v katere je vključeno večje število članov.

Stand-up predstave

Pristati inu obstati

Premiera predstave Pristati inu obstati se je zgodila 24. marca leta 2007 v škofjeloškem lokalu Pri Rdeči ostrigi. Predstava je doživela okrog 35 ponovitev, največkrat je bila izvajana v mladinskih centrih in študentskih klubih. Vsebino predstave komiki skupine Komikaze v primerih, ko je program nedoločen oz. ne poimenovan, mešajo z drugimi vsebinami in izvajajo še dandanes. Predstavo je sestavljalo pet petnajstminutnih stand-up točk, ki jih je šesti komik, praviloma Andrej Težak, povezoval. Ena izmed postaj na turneji je bil tudi Festival Lent 2007, na katerem so se predstavili skoraj vsi slovenski stand-up komiki.

-
Akcija!

Akcija! je bila druga stand-up prestava skupine Komikaze. Premiero je doživela 27. februarja leta 2008 v Gledališču Koper. Program je znova bil sestavljen iz petih točk, le da so tokrat vlogo povezovalca prevzeli dvominutni predstavitveni skeči. V letu 2008 je skupina Komikaze vzporedno izvajala obe predstavi. Junija 2008, ob koncu turneje predstave Akcija!, je Rox de Gabba prenehal z aktivnim nastopanjem in se odločil za vlogo promotorja Komikaz in podpornika razvoja slovenske stand-up scene. Po koncu turneje je tudi Andrej Težak svoje pojavljanje na odru v vlogi stand-up komika omejil le na občasno povezovanje.

-
Banzaaaj

Premiera tretje predstave Komikaz se je zgodila 7. marca leta 2009 v ljubljanskem Hotelu Mons. V koprodukciji s družbo Kolosej je predstava Banzaaaj v spomladanski turneji bila izvajana v vseh Kolosejevih centrih po Sloveniji ter nekaterih gledališčih in večjih dvoranah. Z izjemo premiere, kjer je nastopilo vseh šest komikov (Boštjan Gorenc – Pižama, Tin Vodopivec, Perica jerković, Mladen Pahović, Klemen Bučan in Klemen Mauhler), se v posamezni predstavi na odru praviloma pojavi pet od šestih komikov, ki tvorijo zasedbo predstave Banzaaaj.

Skeč komedija

Vzporedno z ustvarjanjem komičnega materiala za stand-up nastope, Komikaze od januarja leta 2008 ustvarjajo video skeče, ki so del predstave, del promocije predstave ali samostojne celote.

Predstava Akcija! vključuje šest skečev, kjer vsak skeč predstavi enega izmed takratnih članov skupine.

V sklopu reklamne kampanje Gofla so Komikaze (kasnejši širši kolektiv) v obdobju enega meseca ustvarili več ur skečev. Gofla – neskončni talk show, je bil zasnovan kot pogovorni šov, kjer voditelj Blaž (Tin Vodopivec) gosti fiktivne slovenske zvezde (raper StankoStanko, terasni glasbenik Sandy, raver Jernej Kobilica, varnostnik Lucio Škapin, nogometaš Slaviša Gliherotič in drugi). Pogovor v studiju so prekinjali prispevki, naključni, vsebinsko raznoliki skeči (Avtomehanik, Mormon, Metroseksualec, Videošmorn, Priča umora, Kolesa, Zapornika, Kdo jo bo oženil?, itd.).

Z namenom promocije predstave Banzaaaj so Komikaze ustvarili skeč Banzaaaj tablete, festival Panč pa promovirali s skečema Ni panike, ne boli (Panč 2008) in Štafeta (Panč 2009).

Uradna spletna stran skupine Komikaze: www.komikaze.si

-

Starozajebantski opis

Komikaze – klub ljubiteljev nizkih honorarjev, zakajenih prostorov in reflektorjev, ki svetijo naravnost v oči.

komikaze-button.jpg

Januarja ‘07 se je nekaj grdih, neumnih, dosadnih, denarja in slave željnih mladcev odločilo združiti v skupino KOMIKAZE z namenom, da s skupnimi močmi še bolj nazorno pokažejo, kako grdi, neumni, dosadni, denarja in slave željni so.

KOMIKAZE so nastale v želji, da slovenski stand-up že enkrat preraste »porodno« obdobje in postane splošno znana scena v Sloveniji, zvrst nastopanja, ki bo jasno predstavljena in je ljudje ne bodo več mešali z drugimi sorodnimi, večinoma gledališkimi, zvrstmi.

Vsi pomembnejši dogodki povezani s KOMIKAZAMI so zabeleženi na tem blogu, vizualno bolj bogat vpogled v dogajanje pa ponuja spletna stran www.komikaze.si.

  • Share/Bookmark
 

Avtor perica, zapisano 3.04.2007 ob 13:56 pod Vse. Tako komentiranje kot tudi pinganje sta trenutno onemogočena.

Ni odziva na “Komikaze”

Komentarji so onemogočeni.